Top Destinacije

Biogradska noć

BIOGRAD

Vrhunac ljeta je tradicionalna Biogradska noć koja se održava svake godine 4. kolovoza. Posvećena je Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. Ova fešta je odlična prilika da se isprobaju domaći specijaliteti ovog kraja. Brojni turisti uživaju u jelima koja nisu nikada vidjeli ni probali. Razni izvođači i folklorna društva predstavljaju se turistima pjesmom i plesom.
Osobito je zanimljiva prezentacija izrade soparnika i naročito njegova degustacija. To je specijalitet iz dalmatinskih Poljica još iz vremena Turaka. U osnovi, to je pita od blitve, mladog luka i peršina sa dva sloja tijesta. Nakon pečenja, premazuje se maslinovim uljem u koje je dodano malo češnjaka.
Primijetili smo naše prijatelje iz Parka prirode Vransko jezero kako pripremaju brudet od slatkovodne ribe iz jezera. Šaran, štuka i som uhvaćeni su od sportskih ribolovaca na Vranskom jezeru i rendžeri su odlučili počastiti goste Biograda ovim fantastičnim jelom.
Vrhunac fešte je povorka mnoštva brodica osvijetljenih bakljama i drugim svjetlima uz glasnu glazbu iz Ratova zvijezda. Laserom se na nebu ispisuju poruke i stvaraju fantastični efekti.
Finale spektakla je oko ponoći, kada se prekrasnim vatrometom obasjavaju brodovi i nebo.
Razni izvođači pobrinut će se da se gosti zabavljaju do kasno u noć i da dugo ne zaborave Biogradsku feštu.
 
 
Povratak na prethodnu stranicu