Top Destinacije

Etno zbirka Škrinjica

TUČEPI

U jednoj od kuća posjetili smo i prekrasnu privatnu etnografsku zbirku kojom se nastoji sačuvati od zaborava i izumiranja tradicija života u ovom kraju.
Na početku posjeta obavezno degustirajte domaće maslinovo ulje i rakije od biokovskih trava. Nama se posebno svidjela domaća rakija od tučepskih višanja.
Tako smo imali priliku vidjeti brojne predmete koji su naizgled vrlo jednostavni, ali iznimno racionalno i mudro iskorišteni čime su stanovnici svoj skromni posjed iskorištavali do maksimuma.
Tikve su služile kao pomoć djeci pri učenju plivanja. Vezale su se djeci ispod ruku i kako su bile ispunjene zrakom, održavale ih na površini. Također, koristile su se i kao posude za vodu, kad su mještani radili u polju.
Zanimljive pletene torbe su preteča današnjih naprtnjača i ruksaka.
Ispalac je neka vrsta lopate koja je služila za zalijevanje povrća. Kada bi se po vrućini dovelo puno vode, povrće bi se „skuhalo“ i uvenulo. Zbog toga je bilo potrebno polijevati sitnim kapljicama čemu je služila ova zanimljiva alatka.
Na katu kuće je stan, uređen u originalnom stilu od prije stotinjak godina. Tučepska narodna nošnja, stari kreveti, namještaj... jedino su utičnice za struju nove. 
 
 
Povratak na prethodnu stranicu