Top Destinacije

Klesarska škola Brač - Pučišća

SUPETAR

Otok Brač najpoznatiji je po svom bijelom kamenu koji je svjetski poznat i jedan je od najcjenjenijih građevnih materijala.
Korišten za izgradnju mnogih znamenitih građevina poput Dioklecijanove palače u Splitu, predvorja zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku i mnogih crkvi i palača diljem Dalmacije. Postoji priča da je i Bijela kuća u Washingtonu također sagrađena od bračkog kamena, ali za to ne postoje vjerodostojni dokazi tako da ćemo tu priču uzeti kao urbanu legendu.
Posjetili smo malo mjesto Pučišća, desetak kilometara udaljeno od Supetra, koje je kolijevka brojnih majstora kamenoklesarstva i svjetski poznatih kipara. Za to je „kriva“ škola kamenoklesarstva u kojoj se ovoj vještini svake godine uči stotinjak mladića i poneka djevojka. Školovanje klesara traje tri godine, a nakon još tri godine prakse polaže se majstorski ispit. Naravno, neće svi učenici biti vrhunski umjetnici i kipari, ali zato će biti vrsni kamenoklesari koji će svojim umijećem izrade predmeta i ukrasa od kamena više nego pristojno živjeti od svog rada.
Imali smo se prilike osobno uvjeriti u primjere izuzetno kompliciranih radova kao što su restauratorski radovi na iznimno vrijednim skulpturama, koji se obavljaju u radionici ove škole. Škola je ljeti otvorena za posjetitelje tako da se mogu razgledati radovi polaznika škole. Idealna zabava za neki manje lijep ili prevruć dan.
 
 
Povratak na prethodnu stranicu