Top Destinacije

Muzej Peek & Poke

RIJEKA

Rijeka je poznata po svojim iznimno zanimljivim muzejima, a mi smo se odlučili za posjet jednom malo drugačijem. Muzej Peek & Poke je muzej starih računala, pretežno iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Vrlo je zabavno prisjetiti se kako je to izgledalo u danima našeg djetinjstva i mladosti i malo nas je uhvatila nostalgija.
Dali smo i svoj skromni doprinos ovom muzeju, naše prastaro računalo Commodore 64, joystick i miš za Amigu 500. Ovo malo blago godinama smo čuvali na tavanu, ali kada smo saznali za ovaj vrlo zanimljivi muzej odlučili smo da je to najbolje mjesto za njega. Miš je odmah spojen na jednu Amigu i naravno – savršeno radi. Niti tridesetak godina od proizvodnje! Zanimljivo je što većina eksponata još uvijek besprijekorno radi i mlađe generacije mogu vidjeti u kakvim su igricama i zabavama guštali njihovi roditelji.
Naravno, na mnogima od njih se i učilo, pogotovo programiranje.
Ponos muzeja je Silicon Graphics s početka devedestih godina prošlog stoljeća. Konkretno, na ovakvom modelu je rađena grafika za filmske hitove kao što su Jurski park, Čovjek kosilica, Ljudi u crnom, Johnny Mnemonic i mnoge druge.
Na katu smo gotovo pali u nesvijest od količine prastarih kalkulatora koja je vrlo impresivna!
Vjerovali ili ne, bivša država bila je jedan od vodećih proizvođača kalkulatora i računskih uređaja u Europi. Tvornica Digitron iz Buja 1971. godine proizvela je prvo džepno računalo u Europi – DB 800.
Na istom modelu grafičke stanice koja je izložena u muzeju, George Lucas je 1977. godine radio grafiku za svoje Ratove zvijezda.
Nevjerojatno je kojom se brzinom informatička industrija razvija i ono što nam je prije dvadesetak godina oduzimalo dah, danas je muzejski primjerak! Zbilja smo uživali u ovom muzeju i svakako bismo ga preporučili svakome tko posjeti Rijeku jer je jedinstven i poseban.
 

 
Povratak na prethodnu stranicu