Top Destinacije

Nacionalni park Brijuni

PULA

Nekoliko kilometara sjevernije od Pule nalazi se malo mjesto Fažana. Ovdje ćemo se ukrcati na brodić koji plovi do jednog od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj – otočja Brijuni.
Brijuni imaju bogatu povijest, o čemu svjedoče i brojni arheološki ostaci koje ćemo posjetiti.
Nakon 15-ak minuta ugodne vožnje stižemo do glavnog otoka Veliki Brijun. 1893. godine industrijalac Paul Kupelwieser na njemu gradi ekskluzivno ljetovalište s hotelima, kupalištima, hipodromom, igralištima za golf i tenis, a uređuje se i park i lovište divljači.
Svakako najpoznatiji povremeni stanovnik otoka je Josip Broz Tito koji je ovdje napravio svoju ljetnu rezidenciju. Ovu predsjedničku rezidenciju su u 25 godina  posjetili državnici iz čak trećine zemalja svijeta kao i brojne slavne holivudske zvijezde. O tim danima svjedoči muzej i zbirka fotografija koja se može razgledati.
Ispred muzeja parkiran je čuveni Titov Cadillac koji možete unajmiti i uživati u vožnji Velikim Brijunom. Naravno, ako vam nije previše platiti 5000 kn po satu!
Tu je i legenda Brijuna, veliki žuto-kukmasti kakadu pod imenom Koki. Ima preko 50 godina i bio je najdraži Titov ljubimac. On je poznata faca i s njime su se fotografirali mnogi posjetitelji otoka, između ostalih princeza Carolina od Monaca, John Malkovich i mnogi drugi pa nemojte propustiti priliku za povijesnu fotografiju.
Otok se može razgledati vožnjom turističkim vlakićima i zaista se ima što za vidjeti. Ulazak je kao u Jurski Park. Usred Hrvatske – pravi safari! Od druženja sa znatiželjnim nojevima koji brane svoj teritorij, srna koje kao lude jure preko ceste, zebri, magaraca, istarskog goveda pa sve do slonova. Ima tu još i brojnih drugih zanimljivih vrsta životinja. Istarsko govedo ili Boškarin je autohtona pasmina goveda iz Istre. Dosežu težinu i do 1300 kilograma.
Putem smo posjetili i staru maslinu. Metodom karbonske analize ustanovljeno je da je ovo stablo - vjerovali ili ne – staro oko 1600 godina. Još uvijek daje plodove i od tih plodova se proizvodi maslinovo ulje.
Bizantski Kastrum potječe  još od doba Rimljana. Prema posljednjim tragovima iz mletačkog razdoblja ovdje se odvijala proizvodnja maslinovog ulja. Dokumentiran je cijeli proces proizvodnje, od mljevenja maslina u mlinu do tiještenja u jednom od tri tijeska.
Posebno su zanimljivi ostaci rimske vile u uvali Verige.  To je bio luksuzni ljetnikovac  i  kompleks hramova iz 1. stoljeća.
 
 
Povratak na prethodnu stranicu