Top Destinacije

Sirana

PAG

Jedan od najpoznatijih proizvoda otoka Paga je svakako i čuveni paški sir. Posjetili smo jednu  siranu u kojoj se proizvodi više vrsta ove fantastične delicije, od mlijeka dobivenog isključivo od ovaca koje pasu na otoku pagu.
Otok Pag specifičan je po tome što ima vrlo malo trave koja je vrlo slana zbog soli i posolice koju raznosi bura. Ovce koje pasu tu travu i aromatično bilje poput smilja, kadulje i bušina daju specifičnu vrstu mlijeka.
U proizvodnom dijelu mlijeko se pasterizira i dobivena sirna masa stavlja u posude zvane zgotovljači. Sir se preša te prebacuje u bazene za salamuru. Drugi dan nakon vađenja i cijeđenja pohranjuje se u prostoriju za zrenje koje traje od 2 do 18 mjeseci, ovisno o vrsti sira. Tu se osim Paškog, proizvode i druge vrste ovčjih, kozjih i kravljih sireva. Posebna poslastica je paška skuta.
U okviru sirane nalazi se i kušaonica u kojoj se mogu isprobati i kupiti sve ove vrste sireva. 
 
 
Povratak na prethodnu stranicu