Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
6.50
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 5.67
POVIJEST  I  ZNAMENITOSTI
 

Središte života Novigrada u prošlosti je bila gradska lučica, popularni Mandrač. Ona i danas svojim izgledom Novigradu daje jedinstven mediteranski šarm. Povijesna jezgra grada bila je u potpunosti opasana zidinama koje su i danas jedan od simbola grada.

 
 
Novigradom dominira zvonik Župne crkve Sv. Pelegija i Sv. Maksima koja je do 1831. godine bila katedrala.  Na vrhu zvonika je kip zaštitnika grada svetog Pelagija. Moguće je popeti se na vrh zvonika i uživati u pogledu.
U crkvi se nalazi zanimljiva znamenitost – Novigradska kripta.
Iza glavnog oltara nalazi se ulaz u kriptu, jedinu u Istri i jednu od rijetkih u Hrvatskoj. U kripti su za vrijeme arheoloških istraživanja 1895. godine pronađeni brojni komadi ranosrednjevjekovnog liturgijskog namještaja koji su danas izloženi u novigradskom Muzeju. U središnjem dijelu prostora nalazi se konfesija s datiranim natpisom biskupa Adama iz 1146. godine.
 
Posjetili smo poznati Muzej austrougarske mornarice Gallerion koji svojim zanimljivim eksponatima priča o vremenu kada su narodi austro-ugarskog carstva bili pomorska velesila u svjetskim razmjerima. Ovdje su izložene makete starih brodova, stare slike i fotografije, povijesne odore i naoružanje. Posebno nam je zapeo za oko kirurški pribor s početka 20. stoljeća. Ne bismo voljeli biti pacijenti tadašnjim doktorima!

U suvremenom zdanju muzeja Lapidarium nalaze se spomenici iz zbirke Novigradskog lapidarija. Zbirka obuhvaća arhitektonske elemente liturgijskog namještaja iz razdoblja od 1. do 18. stoljeća. U muzeju se također mogu vidjeti i tradicionalne novigradske nošnje i predmeti iz prošlosti života u Novigradu. Brojne slike iz privatnih zbirki svjedoče o zanimljivom životu ovog kraja.
 
U središtu Novigrada smještena je neogotička zgrada izgrađena u dvadesetim godinama prošlog stoljeća, po uzoru na venecijansku gotiku. Patricijska palača izgrađena je oko 1760. godine i bila je dom patricijske obitelji Rigo. Tipičan je primjer srednjoeuropskog baroka.
 

ŠETNJA GRADOM
 
Ono što posjetitelju u Novigradu prvo upada u oči su prekrasno obojene fasade. Njegovani vrtovi i parkovi puni šarenog cvijeća mogu se susresti gotovo na svakom koraku.
U luci Mandrač možete uživali smo u pogledu na uredno posložene ribarice koje spremno čekaju isplovljavanje. Dovoljno ih je prebrojati kako biste shvatili da je ribarstvo i dalje važna gospodarska grana za Novigrad.
Novigrad nudi mogućnost za prekrasne šetnje i uživanje u brojnim kafićima i restoranima.
U okolici Novigrada nalazi se još nekoliko zanimljivosti kao što su Palača Rigo i Ladanjska vila – samostan u Dajli. 

Zabavni sadržaji u Novigradu su možda malo ispod naših očekivanja no ljubaznost domaćina zaslužuje svaku pohvalu.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Povijesna jezgra
 

OCJENA DESTINACIJE
 
Kao dobre strane Novigrada možemo istaknuti odlične muzeje u kojima vam neće biti dosadno ako je loše vrijeme, gastronomsku ponudu koja je fantastična, prekrasno uređen grad s pročeljima kojima ćete se iskreno diviti.
Kao jedinu lošiju stvar koju smo primijetili  i možemo istaknuti je slabija ponuda zabave i sadržaja za mlađe posjetitelje, iako se ne može reći da se u kombinaciji s okolicom ne može pronaći dobra zabava.

Sve u svemu, Novigrad je vrlo zanimljiv i pitom ribarski gradić u kojem će turisti moći uživati i ponijeti sa sobom prekrasne uspomene.

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!