Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji9
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.15
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Brojne znamenitosti koje smo posjetili svjedoče o njegovoj bogatoj i burnoj povijesti. Grad je nastao još u 2. stoljeću prije Krista, kada su Rimljani na malom poluotoku podigli Castrum, tj. vojni logor ograđen bedemima i kulama.
U 1. stoljeću za vrijeme vladavine cara Augusta, Castrum je službeno proglašen gradom. U to doba Poreč dobiva svoje zidine. Već u 3. stoljeću grad je imao organiziranu kršćansku zajednicu i ranokršćanski crkveni kompleks. U 6. stoljeću Porečom je zavladao Bizant i u gradu stoluje biskup Eufrazije. Upravo je on zaslužan za najpoznatiju i najvredniju znamenitost u Poreču – Eufrazijanu koju ćemo prvu posjetiti.
 
Eufrazije je dao temeljito obnoviti postojeći katedralni sklop koji se sastojao od najmanje dvije katedrale. Temeljito se preuređuje unutrašnjost veće crkve i ukrašava se mozaicima, gradi se novi atrij, nova zgrada biskupije i memorijalna kapela. Katedrala iz Eufrazijevog doba ostala je sačuvana sve do danas i smatra se jednim od najbolje sačuvanih ranokršćanskih kompleksa na svijetu. U prizemlju je uređen lapidarij. Tu se čuva original mozaika s prikazom ribe, kao simbola Krista, koji potječe iz poda najstarije crkve. Unutrašnjost Eufrazijeve bazilike prava je riznica pobožnih prikaza i skupocjenih ukrasa. Ostali smo bez daha razgledavajući ovo veličanstveno zdanje.
 
Na križanju ulice Decumanus i Trga Marafor nalazi se prekrasna zgrada iz 13. stoljeća – Romanička kuća. Prepoznatljiva je po vanjskim stepenicama, romaničkoj bifori i drvenom balkonu. U 14. i 15. stoljeću Poreč je grad trgovaca i obrtnika i upravo iz tog razdoblja potječu neke od najljepših građevina.
 

Peterokutna kula nalazi se na početku središnje ulice, na ulazu u starogradsku jezgru. Podignuta je polovicom 15. stoljeća u gotičkom stilu, s reljefom mletačkog lava na pročelju.

 

Malo dalje ulicom Decumanus, nalazi se 
Gotička kuća - palača sa svojim raskošnim dvostrukim triforama. Izgrađena je u 15. stoljeću u stilu cvjetne gotike. 

 

Odmah do nje je jedna od najljepših gotičkih palača u gradu – Palača Zucatto.

1861. godine Istra dobiva samoupravu od Austrije i Poreč postaje sjediše pokrajinskog parlamenta. 
Sjednice su se održavale u zgradi Istarske sabornicePosebno se ističe njezin barokni strop s iluzionističkim freskama u medaljonima.
 
Posebna zanimljivost su ostaci Neptunovog hrama za koji se smatra da je bio jedan od najvećih antičkih hramova u Istri. Sačuvani su još samo fragmenti zida i temelja.
 
 
ŠETNJA GRADOM
 
Šetnja Porečom zanimljiva je u svako doba dana, ali uvečer je zaista čarobna. Sve vrvi od života i ljudi, zabava se može pronaći doslovno na svakom koraku. Brojne suvenirnice, trgovine, restorani, slastičarnice, a ako Vam to nije dovoljno možete uživati u pogledu na jahte u luci.
Trgovina u kojoj se proizvode i prodaju maske svakako je jedna od zanimljivijih. Prekrasni primjerci bogatih i maštovitih maski mogu se isprobati i kupiti. Ove maske se izvoze čak i u Veneciju za njihov poznati karneval i gdje ih naravno reklamiraju kao „venecijanske“, a zapravo se proizvode ovdje u Poreču. Svaka maska je ručno izrađeni i obojani unikat.
 
U Poreču je izuzetno bogata ponuda večernje zabave za sve generacije. Kvalitetna je i ponuda vrhunskih cocktail i lounge barova kojih se ne bi posramile ni najprestižnije svjetske destinacije.
Gastronska ponuda je vrlo bogata i kvalitetna - a kakve smo mi delicije isprobali u Poreču, pogledajte u rubrici GASTRO KUTAK.
U Poreču su ljudi vrlo opušteni i neopterećeni i ljubaznost domaćina je izuzetna. Što se tiče ponude zabavnih sadržaja, ovdje svatko može pronaći ponešto za sebe, u bilo koje doba dana ili noći.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U samom Poreču i okolici nalaze se prekrasne PLAŽE. Mi smo posjetili dvije možda najpoznatije – Plavu i Zelenu Lagunu. Više o plažama u Poreču pročitajte u rubrici Plaže.
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Ukupan dojam koji je grad Poreč na nas ostavio je vrlo visok i to potpuno zasluženo! U to se možete i sami uvjeriti kada posjetite ovaj grad i isprobate njegove brojne čari.
Kao dobre strane možemo istaknuti gotovo sve - od ugostiteljske, zabavne i kulturne ponude. Tu su i iznimno ljubazni domaćini.
Kao jedinu negativnost koju smo primijetili su parkirni automati koji će vas pokušati opljačkati. Naime, ne vraćaju ostatak ubačenog novca tako da je pametno imati spremne kovanice kako biste ubacili točan iznos.
Poreč je u potpunosti opravdao naša očekivanja pa čak i premašio svoju reputaciju - Poreč je već više od 40 godina u samom vrhu hrvatskog turizma. 
 
 
NE PROPUSTITE!
 
Romanička kuća
Brojne gradske palače i crkve
 
 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!