Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.00
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 7.16
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Umag je od davnina bio omiljeno ljetovalište rimskih plemića. Raskoš i glamur tih vremena još se uvijek oslikava u venecijanskim kućama kojima obiluje stara jezgra. Stari grad je podignut na otoku, na temeljima rimskih arheoloških ostataka i već su ga Rimljani proglasili svojim odmorištem i povezali s kopnom. U 10. stoljeću su oko grada podignute zidine s gradskim vratima i pomičnim mostom. Djelomice su još uvijek sačuvane s jugozapadne strane.
Na ulazu u staru jezgru nalazi se Crkva svetog Roka, izgrađena nakon epidemije kuge u 16. stoljeću. U unutrašnjosti je danas galerija slika, a crkvu krasi oslikani drveni strop iz 18. stoljeća.

 
 
 
 
Na glavnom trgu u Umagu nalazi se Župna crkva Uznesenja Marijina i Sv. Peregrina. U njoj se mogu razgledati brojne relikvije i nalazi koji svjedoče o dugoj povijesti i tradiciji Umaga. Mletački lav na zvoniku izvorno se nalazio na gradskoj palači koja je uništena u požaru 1924. godine. Zvonik je visok 33 metra.
Iza zvonika  nalazi se gradska cisterna koja je nakada bila glavni izvor pitke vode za grad. Iza crkve, uza zid istočno od apside, utisnula se metalna kugla. Vjeruje se da se radi o topovskoj kugli koju su ispalili Đenovljani 1810. godine.
Na mnogim se zgradama mogu vidjeti probušeni kameni nosači. Između njih su se u vrijeme vjerskih blagdana vješale izvezene plahte koje su ujedno domove štitile od ljetnog sunca.
Ovaj kraj je specifičan po tome što se miješaju alpska i mediteranska klima pa ljeti nema velikih vrućina i noći su vrlo ugodne za spavanje.
U Muzeju grada Umaga mogu se razgledati arheološki predmeti iz rimskog razdoblja (amfore, uljanice, rimske posude).
 
Svakog prvog ponedjeljka u kolovozu u Umagu se održava međunarodni festival antike „Sepomaia Viva“, prava poslastica za ljubitelje prošlosti. Uz obilje hrane iz rimskog doba, nastupaju plesačice i gladijatori, a radionice starih zanata oživljavaju atmosferu davnih vremena. Festival traje tri dana i održava se na Trgu Svetog Martina kraj gradskog muzeja.
 
 
TRŽNICA
 
U samom središtu starog grada smještena je tržnica. Uz standardno voće i povrće mogu se vidjeti i kušati razni istarski specijaliteti. Tako se ovdje mogu pronaći odlične istarske gljive kao i najpoznatiji plod iz istarske zemlje, crni i bijeli istarski tartuf. Koristi se u pripremi vrhunskih delicija, svjež nakon branja ili prerađen kao dodatak u sirevima, pastama, ulju i dr. Osim proizvoda od tartufa, ovdje možete pronaći i razne ekološke proizvode iz domaćeg uzgoja koji će osobito razveseliti ljubitelje organske hrane.
 
 
ATP UMAG
 
Umag je najpoznatiji po svom čuvenom teniskom turniru koji se u centru Stella Maris tradicionalno odigrava preko dvadeset godina. Ovog ljeta, kao i svake godine okupiti će brojne zvijezde iz svijeta tenisa. Turnir i popratna događanja privlače više od 70 tisuća gostiju pa Umag u to vrijeme postaje nezaobilazan centar tenisa, prekrasnih hostesa, zabave, druženja te okusa i mirisa istarske gastronomije. Ovdje se uz same sportaše okupljaju i brojna poznata lica iz svijeta sporta, politike, gospodarstva i show-businessa pa ako volite takvu vrstu gužve, to je idealno vrijeme za posjet Umagu.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Umag nudi veliki izbor vrlo kvalitetnih restorana s prekrasnim terasama smještenim uz more. Mi smo u potrazi za dobrom istarskom večerom odlučili istražiti unutrašnjost poznatu po fantastičnim konobama i stancijama. Više o gastronomskim okusima Umaga i okolice, potražite u GASTRO KUTKU!
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Kao dobre strane Umaga možemo istaknuti fantastičnu istarsku kuhinju u restoranima i konobama, brojne sportske sadržaje, izuzetnu ljubaznost domaćih ljudi te odlično riješen parking s dovoljno besplatnih parkirališnih mjesta.
 
Negativnom stranom smatramo slabiju ponudu zabavnih sadržaja, osim kada se održava ATP Umag, ali to je prekratko razdoblje. Ipak, ako volite malo mirniji odmor uz pregršt sporta i rekreacije onda je Umag svakako odličan izbor za Vas.
 
 
NE PROPUSTITE
 
Muzej grada Umaga
Specijaliteti s tartufima
Domaće istarske rakije
ATP turnir

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!