Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
6.75
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 8.80
GRAD CAVTAT - POLOŽAJ

Najbolji način za dolazak u Cavtat je zrakoplovom jer se svega 5 kilometara od grada nalazi zračna luka Čilipi koja povezuje Dubrovnik s cijelim svijetom. Naravno, moguć je dolazak i automobilom te ostalim prijevoznim sredstvima, pri čemu je važno naglasiti da se na području Neuma nakratko izlazi iz Republike Hrvatske, prolazi teritorijem Bosne i Hercegovine, te ponovno ulazi u Republiku Hrvatsku. Zbog toga je važno ne zaboraviti dokumente za prelazak granice, poput osobnih isprava i zelene karte za automobil, te jednako važno, odgovarajućih isprava za kućne ljubimce. Stranim turistima to nije problem jer im prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku trebaju ti dokumenti, ali domaći turisti često znaju zaboraviti da prelaze državnu granicu pa nastaje problem ako zaborave ponijeti potrebne dokumente.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Na mjestu današnjeg Cavtata nalazila se grčka kolonija Epidaurum koju su 228. godine prije Krista zauzeli Rimljani i osnovali vlastitu koloniju pod imenom Epidaurus. U 7. stoljeću pred navalom Slavena i Avara stanovnici napuštaju Epidaurus i povlače se na stare ilirske gradine u današnjoj Župi Dubrovačkoj te podno brda Srđ gdje osnivaju novo naselje Ragusa, današnji Dubrovnik.
Za vrijeme Dubrovačke Republike, cijelo područje bilo je u vlasništvu bosanskih velikaša Hranića i Pavlovića. Kako bi zaokružila svoj teritorij, Dubrovačka Republika je u 15. stoljeću otkupila cijelo područje Konavala i pripojila ga Republici.
Za vrijeme Dubrovačke Republike, Cavtat je bio izuzetno važno lučko, trgovačko i upravno mjesto. Padom Dubrovačke Republike 1807. godine, Konavlima nakratko upravljaju Francuzi da bi potom vlast preuzela Austro-ugarska monarhija koja traje sve do kraja 1. svjetskog rata.
U samom središtu grada smještena je Crkva Sv. Nikole iz 15. stoljeća uz koju se nalazi pinakoteka u kojoj se mogu razgledati brojna vrijedna umjetnička djela.
Nikako ne treba propustiti posjet Zbirci Baltazara Bogišića u Kneževom dvoru. Baltazar Bogišić bio je pravnik i znanstvenik velikog europskog ugleda. Tijekom svoje bogate karijere skupljao je razne predmete i spise. Ovdje je pohranjeno više od 35 tisuća predmeta knjižne, muzejske i arhivske građe.
 

TRŽNICA

Na cavtatskoj tržnici smo očekivali smo bogatu ponudu  proizvoda iz Konavala gdje se tradicionalno uzgajaju zdravi i domaći poljoprivredni proizvodi. Na žalost, većina proizvoda koji se ovdje nude su iz drugih područja tako da smo ostali malo razočarani. Dojam su malo popravili domaći arancini i suhe smokve koje osobno proizvodi jedan gospodin iz obližnjeg sela, kao i slasno domaće grožđe.
 

ŠETNJA GRADOM
 
Na vrhu brda na poluotoku Rat gdje se nalazi staro gradsko groblje i prekrasan Mauzolej obitelji Račić. Graditelj zaslužan za ovo remek-djelo je jedan od najvećih hrvatskih kipara, Ivan Meštrović. Po nalogu Marije Račić, na mjestu nekadašnje Kapelice Sv. Roka, 1921. godine sagradio je Mauzolej.
Izrađen je od bijelog bračkog kamena, bez ijednog komada drva ili nekog drugog materijala, osim bronce od kojih su napravljena vrata i zvono.
Cavtat je u vrijeme Dubrovačke Republike bio pravi rasadnik pomoraca i kapetana pa se na gradskom groblju mogu vidjeti mnogi natpisi posvećeni upravo njima. Mnogi kapetani koji i nisu rodom iz Cavtata odlučili su na ovom idiličnom mjestu potražiti svoj vječni mir.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih slikara, Vlaho Bukovac, rodom je iz Cavtata i ovdje se nalazi njegova rodna kuća koja je pretvorena u muzej i galeriju - Kuću Vlahe Bukovca.

U šetnji cavtatskom rivom uživati ćete razgledavajući impozantne jahte koje su ovdje usidrene i čiji vlasnici vole boraviti u Cavtatu. Naime, mnoge jahte koje se tokom dana šepure u dubrovačkoj luci i obližnjim otocima, svoje konačište pronalaze upravo u Cavtatu gdje ih ne opsjedaju brojni paparazzi i znatiželjnici. Tako se vrlo često u luci mogu naći usidrene jahte brojnih svjetskih poznatih osoba i poslovnih ljudi.
 
Od kraja lipnja do početka rujna održava se Cavtatsko ljeto, kulturno-zabavna manifestacija koja svakodnevno gostima Cavtata predstavlja bogatstvo kulturne i zabavne ponude Konavala.

Na štandovima se uz klasičnu ponudu mogu pronaći i prekrasne konavoske ručno rađene narodne nošnje. Svaka nošnja je unikat, s tradicionalnim konavoskim vezom na pojasu i rukavima, izrađena od autohtonog platna – lana. Ako ste u potrazi za originalnim suvenirom, ovo je odličan izbor.
U lokalnim zlatarnama možete pronaći prekrasan tradicionalni konavoski nakit. Osobito su poznate Verižice – konavoske naušnice od zlata ili srebra koje su izvorno bile dio konavoske narodne nošnje. Sastoje se od jednostavnih zlatnih prstenova i ukrašene su koraljima, dragim kamenjem ili malim metalnim zrncima. Ove su divne naušnice obožavane od mnogih žena diljem svijeta.

Posljednjeg vikenda u srpnju u Cavtatu se održava ljetni karneval uz nastupe brojnih glazbenih skupina, uličnih zabavljača i performera te brojnih drugih zanimljivih gostiju.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U Cavtatu možete uživati u nekoliko lijepih plaža i uvala -  zavirite u naš kutak Plaže i saznajte više o plažama koje smo mi posjetili u Cavtatu.
 
Gastronomska ponuda u Cavtatu je odlična te ćete zasigurno pronaći ukusan obrok u brojnim konobama i restoranima.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane Cavtata istaknuli bismo lijepo uređen grad i mirniji tempo odmora nego u nekim drugim gradovima. Veliko parkiralište osigurano je po vrlo povoljnoj cijeni na ulazu na poluotok Rat.
Bogatija ponuda dodatnih sadržaja na plažama ne bi nužno poremetila mir i opuštenu atmosferu. Naprotiv, nekoliko kvalitetnih lounge barova s opuštajućom  glazbom odlično bi se uklopilo u ambijent. Ponuda zabavnih sadržaja za djecu gotovo da i ne postoji pa bi i u tom segmentu trebalo nešto učiniti.
 
 
NE PROPUSTITE!

Kuća Vlahe Bukovca
Mauzolej obitelji Račić
Zbirka Baltazara Bogišića
Palače i rezidencije pomoraca
Pinakoteka crkve Sv. Nikole
Šetnica poluotokom
Konavle
Soko-Grad
Sklop mlinica i stupa na rijeci Ljutoj

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!