Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
8.00
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 8.52
GRAD – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Opasan svojim prepoznatljivim zidinama dugim gotovo dva kilometra, Dubrovnik je prema mnogima, jedan od najljepših i najpopularnijih gradova Sredozemlja. Povjesničari se ne mogu točno složiti oko vremena nastanka grada pa neki smatraju da je osnovan u 7. stoljeću, a najnovija istraživanja potvrđuju teoriju onih koji ga smještaju još u vrijeme starih Grka. Bez obzira tko je u pravu, Dubrovnik se prvi puta u pisanim dokumentima spominje 850. godine. Još 1272. godine Dubrovnik dobiva Statut
Ono što je svakako najznačajnije za povijest Dubrovnika je činjenica da je on bio samostalna republika nakon što je 1358. godine Ludovik I. potvrdio Dubrovačkoj Republici sve atribute državnosti.
1377. godine u Dubrovniku je nastala prva karantena u svijetu, u kojoj su svi putnici koji dolaze u Dubrovnik iz rizičnih zemalja morali provesti određeno vrijeme, dok se ne pokaže da su zdravi.
U Dubrovniku je najviše vrednovana sloboda, što se i danas vidi po natpisu Libertas na zastavi grada Dubrovnika. Tako je još 1416. godine Dubrovačka Republika bila prva europska država koja je donijela uredbu o ukidanju ropstva i zabrani prijevoza robova brodovima.
Dubrovnik je u 16. stoljeću bio europska pomorska sila, s 40 tisuća pomoraca i više od 180 velikih brodova.
1783. godine Dubrovačka Republika je bila prva država koja je priznala neovisnost Sjedinjenih američkih država.
Dubrovačku republiku ukinuo je francuski maršal Marmont 1808. godine.
Stari grad okružen je visokim obrambenim zidinama koje su do danas izvrsno očuvane. One su najveća atrakcija turistima jer je šetnja po 1940 metara dugim zidinama i prekrasan pogled na Dubrovnik, otoke i more jedinstven doživljaj. Ali na tu šetnju nikako nemojte krenuti po jakom suncu jer je iznimno naporna. Najbolje vrijeme je ujutro ili kasno poslijepodne i ponesite puno vode. Na sjevernoj strani zidina nalazi se okrugla Kula Minčeta, sagrađena u 15. stoljeću. U njenoj je gradnji sudjelovao i poznati graditelj Juraj Dalmatinac.
Tvrđava Sv. Ivan štitila je ulaz u dubrovačku luku.
Na istočnoj strani zidina nalazi se tvrđava Revelin. Sagrađena je u 15. stoljeću radi zaštite grada od turske opasnosti.
Gradska vrata od Pila zapadni su ulaz u grad. Na njima je bio pokretni most koji se svake noći zatvarao. Središtem grada prolazi široka glavna ulica Stradun. Ona je žila kucavica grada, mjesto omiljenog okupljanja i šetnica dubrovčana i njihovih gostiju. Ovdje se cijelog dana okupljaju brojni zabavljači, umjetnici i obrtnici sa starim zanatima, koji nastoje posjetiteljima dočarati kako je grad izgledao u nekim prošlim vremenima.
Odmah na početku Straduna sa zapadne strane nalazi se Velika Onofrijeva česma, u prošlosti jedan od glavnih izvora vode i dio dubrovačkog vodovoda iz 15. stoljeća.
Palača Sponza jedna je od najljepših gotičko-renesansnih palača u Dubrovniku. U Dubrovačkoj Republici u njoj je bila carinarnica, ali i državna blagajna, banka, kovnica novca i škola.
Atrij palače bio je glavno trgovačko središte i okupljalište poslovnih ljudi Republike. Danas je u palači smješten Državni arhiv koji čuva povijesnu građu Dubrovačke Republike.
Gradski zvonik sa satom izgrađen je 1444. godine. U potresu 1667. godine bio je znatno oštećen pa je 1929. sagrađen ovaj novi zvonik prema originalnim nacrtima. Pokraj zvonika je gradska loža iz koje se pruža prekrasan pogled na Stradun.
U blizini je i Knežev dvor koji je bio sjedište vlade i stan kneza (rektora) Dubrovačke Republike. U ovoj gotičkoj palači, s renesansnim i baroknim rekonstrukcijama, danas se nalazi Kulturno-povijesni muzej Grada, a u njegovu atriju priređuju se koncerti.
Jedan od najvažnijih simbola Dubrovnika je Orlandov stup. On je ujedno i najstarija skulptura u Dubrovniku sačuvana do današnjih dana, a prikazuje srednjovjekovnog viteza s uzdignutim mačem. Iznad stupa se vijorila dubrovačka zastava, a pokraj njega glasnici su objavljivali važne obavijesti. O značaju stupa za Dubrovnik govori i to da je mjera za dužinu, dubrovački lakat (51,2 cm), određena prema dužini vitezove podlaktice.
Ovdje se nalazi i poznata Crkva Sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika. Ova prekrasna barokna crkva izgrađena je na mjestu starije romaničke crkve koja je uništena u velikom požaru u 18. stoljeću.
Svake godine 3. veljače u Dubrovniku se slavi najvažniji vjerski praznik – Festa Sv. Vlaha. O značaju ove svečanosti govori i to da je u prošlosti bio običaj da svaki kažnjenik ili prekršitelj može slobodno doći u Grad dva dana prije i dva dana poslije Feste, a da ga nitko ne može pozvati na odgovornost.
Na istočnom kraju Straduna nalazi se istočni ulaz u grad -  Gradska vrata od Ploča.
Monumentalna dubrovačka Katedrala sagrađena je na mjestu nekadašnje romaničke bazilike. Prema legendi, engleski kralj Richard I. Lavljeg Srca, kraj otoka Lokruma preživio je brodolom prilikom povratka iz 3. Križarskog rata. U znak zahvalnosti poklonio je Dubrovniku 100 tisuća dukata kojima je izgrađena bazilika. Na žalost, uništena je u katastrofalnom potresu koji je pogodio Dubrovnik 1667. godine i na njenim temeljima izgrađena je nova raskošna katedrala.
Iznad Dubrovnika nalazi se brdo Srđ s kojeg se pruža fantastičan pogled na cijeli grad i okolicu. Od Ploča do vrha Srđa vozi žičara i to Vam toplo preporučamo kao lijep izlet za posjeta Dubrovniku.

 

 
GRADSKA LUKA GRUŽ

Gradska luka Gruž u ljetnim je mjesecima prepuna velikih luksuznih brodova za krstarenja čiji putnici na svojem putovanju Dubrovnik imaju kao jednu od glavnih atrakcija. Kada se u gradu zatekne nekoliko kruzera i više tisuća putnika istovremeno razgleda Stari grad, ponekad zna biti neopisiva gužva. Najbolje vrijeme za uživanje u čarima Dubrovnika je prije 7. ili nakon 8. mjeseca. Tada ni vrućine nisu velike, a gužve su puno podnošljivije.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Mnogo je zanimljivosti koje nikako ne smijete propustiti u Dubrovniku, a mi vam preporučamo da svakako posjetite otočić Lokrum, Park Orsulu te dubrovačku tržnicu Gruž.

 

U Dubrovniku ćete sigurno zastati na Stradunu ili u nekoj od uličica u blizini i popiti kavu ili popularan cappucino. Mi smo u Dubrovniku popili sjajnu kavu zato zavirite u naš Coffee break!
 
Ako vas iscrpi šetnja gradom, osvježenje možete potražiti na obližnjoj plaži Banje, osobito popularnoj među stranim turistima.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA GRADOM

U večernjim satima cijeli Dubrovnik pretvara se u jednu veliku šetnicu, s naročitim naglaskom na Stradun i okolne ulice i trgove koji su prepuni ljudi. Kafići i restorani rade do duboko u noć i zbilja je posebno zadovoljstvo promatrati dubrovačke znamenitosti obasjane svjetlošću.
S obzirom na prometnu gužvu ljeti, motocikl je omiljeno prijevozno sredstvo. Parkiranje za automobile u središtu grada je vrlo problematično u špici sezone i toplo Vam preporučamo kretanje Dubrovnikom gradskim autobusima koji su odlično organizirani.
 
 
DUBROVAČKE LJETNE IGRE

Svake godine u gradu se održavaju tradicionalne Dubrovačke ljetne igre, još od 50-tih godina prošlog stoljeća. U periodu između 10. srpnja i 25. kolovoza cijeli Stari grad postaje pozornica brojnim glazbenim, dramskim i plesnim priredbama i tada je okupljalište domaćeg i svjetskog jet-seta. Nije nikakva rijetkost da u šetnji Stradunom sretnete neke od najvećih svjetskih glumačkih, pjevačkih ili sportskih zvijezda ili pak samog gradonačelnika.


OCJENA DESTINACIJE

S koje god strane razgledali Dubrovnik, nećete se moći prestati diviti njegovom sjaju. Ovdje smo nastojali dočarati samo djelić priče o Dubrovniku i njegovim ljepotama. Za potpuni doživljaj potrebno provesti više dana, kako biste  mogli u miru razgledati brojne tvrđave, crkve, muzeje i ostale znamenitosti te osjetiti onaj umjetnički duh koji vlada među starim kućama unutar  Grada.
 

NE PROPUSTITE!

Gradske zidine i utvrde
Brojne crkve i samostani
Muzeji i galerije
Palače
Ljetnikovci
Stradun
Velika i mala Onofrijeva česma
Orlandov stup
Gradski zvonik
Vožnja žičarom na Srđ
Dubrovačke ljetne igre
Izlet na Lokrum

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!