Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.25
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina9
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 7.52
GRAD KORČULA –  POLOŽAJ

Grad Korčula smješten je na istočnom dijelu otoka Korčule, nasuprot poluotoka Pelješca. Do njega se može doći na nekoliko načina. Trajektom od Splita do Vele Luke, pa još tridesetak minuta vožnje automobilom od Vele Luke do Korčule, odličnom cestom preko otoka. Malo kompliciraniji, ali jeftiniji način je trajektom od Ploča do Trpnja na Pelješcu,  zatim automobilom od Trpnja do Orebića, te potom ponovno trajektom iz Orebića do mjesta Dominče na Korčuli. Dominče  je udaljeno pet minuta vožnje automobilom od samog grada Korčule. Možete doputovati i trajektom iz Drvenika direktno do mjesta Dominče, lokalnim trajektnim prijevoznikom. Ukoliko ne dolazite automobilom, plovidba katamaranima je znatno brža i povoljnija.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Grad Korčula prvi put se spominje još u 10. stoljeću, a još uvijek nije točno utvrđeno vrijeme njegova nastanka.
Statut grada Korčule iz 13. stoljeća jedan je od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe.
U drugoj polovici 14. stoljeća u Korčuli se razvija kamenoklesarstvo i nove se građevine ukrašavaju brojnim gotičkim ukrasima. Tako se Korčula gotovo potpuno preobrazila - iz skromnog naselja u grad izrazitih stilskih oznaka. Početkom 16. stoljeća, do tada neobnovljene kuće dobile su renesansne ukrase. Popločavaju se ulice i trgovi, postavljaju kićeni grbovi i ukrasni stupovi. Još u 15. stoljeću milanski plemić Petar Casola zabilježio je da je Korčula “izbrušena kao lijepi dragulj“.

Kroz burnu povijest grada izmjenjivali su se razni vladari. U raznim periodima Korčulom su vladali hrvatsko-ugarski kraljevi, Austrijanci, Francuzi, Rusi, Englezi, a svakako najdublji trag ostavila je Venecija, čiji se prepoznatljivi lavovi mogu zamijetiti gotovo na svakom koraku. U 16. stoljeću Korčulu je napala turska flota, ali su se Korčulani uspješno obranili.
Srednjovjekovna arhitektura Korčule ističe se u zanimljivom urbanističkom planiranju. Naime, tlocrt grada podsjeća na oblik riblje kosti, čime je središnja ulica zaštićena od vjetrova koji često pušu oko Korčule.
Stari Grad je nekada u potpunosti bio opasan visokim obrambenim zidom s kulama, a dugo vrijeme svoje povijesti s kopnom je bio spojen pokretnim mostom. U Stari Grad se može ući kroz dva ulaza - Kopnena vrata s južne strane i Morska vrata sa zapadne strane. Unutar Grada nalazi se 9 crkava.
Katedrala svetog Marka, smještena na središnjem trgu, jedna je od najznačajnijih građevina u Korčuli. Građena je između 13. i 16. stoljeća od najboljih korčulanskih i dubrovačkih graditelja. U unutrašnjosti katedrale  ističe se velika oltarna pala venecijanskog slikara Tintoretta, koja prikazuje svetog Marka.
Odmah pokraj katedrale nalazi se nekadašnja Biskupska palača, sada Opatska palača, u kojoj se nalazi čuvena Opatska riznica umjetničkih radova. Nasuprot Opatske palače možete vidjeti najljepšu renesansnu palaču u gradu, palaču Gabriellis, podignutu u 15. stoljeću. U njenim prostorijama danas se nalazi Gradski muzej, te u prizemlju ostaci starih kamenoklesarskih radionica.
U središtu Starog Grada, sjeverno od Crkve Sv. Marka, smještena je kuća koja je pripadala obitelji Polo i za koju se vjeruje da je u njoj rođen poznati trgovac, svjetski putnik i putopisac Marko Polo.
On je 1298. godine zarobljen u pomorskoj bitci između Genove i Venecije, koja se odigrala ispred Korčule. Nakon toga je odveden u Genovu i bačen u tamnicu. Tamo je zgode sa svojih putovanja po Aziji ispričao svom cimeru u zatvoru, Rustichelliju, koji ih je pomno zapisao. Iz tih zapisa nastala je knjiga Il Milione, treća  najprevođenija i najčitanija knjiga nakon Biblije i Kurana. Ta knjiga je nadahnula i Kristofora Kolumba koji ju je imao uza se na svojim putovanjima u Novi svijet.
 
 
ŠETNJA GRADOM

Šetnja Korčulom je osobito iskustvo. Uživati ćete u prekrasnim znamenitostima kao i ponudi brojnih suvenirnica i trgovina. Nažalost, neizostavni štandovi s jeftinom robom smješteni su na najljepšem mjestu, na samom ulazu u Stari grad.

U odličnoj suvenirnici pronašli smo mnoštvo zanimljivih predmeta s motivima Marka Pola. Prodavačica je bila prigodno kostimirana i zaista smo se uživjeli u atmosferu.
 
Crkve i muzeji rade i uvečer tako da se mogu na miru razgledati kada je temperatura podnošljivija, a i zbog same rasvjete nekako izgledaju mističnije. Prekrasno izgledaju i brojne velike jahte usidrene u marini koje znatiželjni turisti dolaze promatrati ne bi li prepoznali neku slavnu osobu koja se na njima nalazi.
 
U mnogobrojnim restoranima, konobama i kafićima turisti uživaju u večeri i izvrsnom korčulanskom vinu. 
 

NOĆNI PROVOD
Ponuda noćnog života u Korčuli  jedna je od slabijih strana turstičke ponude. Sve se zatvara oko ponoći osim jednog jedinog kluba i cocktail bara koji radi i nakon toga. To je dostatno za mlađe, manje zahtjevne posjetitelje.
 

 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Smještaj možete potražiti u obližnjem mjestu Lumbarda koje je udaljeno 5 km od Korčule i nudi razne brojne zanimljivosti. Ovdje se nalaze i neke od najljepših plaža na otoku. Osim plaže Pržina i Bilin Žal u Lumbardi, svakako vam preporučamo da posjetite plažu Pupnatska luka, petnaestak kilometara udaljenoj od grada Korčule.
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Kao pozitivne strane možemo istaknuti prekrasan Stari grad bogat znamenitostima, dućanima i restoranima. Plaže su zaista predivne. Ljubaznost domaćina jedan je od najjačih aduta Korčulana i gosti će se zaista osjećati kao kod kuće.
Negativne strane su manjak sadržaja na plažama, kao i kroničan nedostatak parkirališnih mjesta. Ponuda zabavnih sadržaja u samom gradu je prilično siromašna, izuzev odličnih muzejskih i crkvenih zbirki.

Korčula je predivna i vrlo zanimljiva destinacija bogata atrakcijama koje svakako trebate vidjeti i isprobati!
 

NE PROPUSTITE!

Stara gradska jezgra
Rodna kuća Marka Pola
Moreška
Katedrala Sv. Marka
Gradske zidine
Plaže u Lumbardi
Pupnatska luka
Cukarin i ostale delicije
Posjet seoskim domaćinstvima
Vina – grk, plavac mali, pošip, prošek

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!