Top Destinacije

Uređenje mjesta 4 Naša ocjena
5.75
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 7.27
VELA LUKA – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Povijest ovog zanimljivog mjesta seže u daleku prošlost. Najstariji ostaci koji su pronađeni u obližnjoj Veloj Spili, stari su otprilike 20 tisuća godina. Pronađeni su nalazi kamenih strugača, noževa i drugih alata iz tog vremena.
Rimljani su u ove krajeve donijeli kulturu i svoj način života. Sagrađene su brojne Ville Rustice koje su bile središta gospodarskog života.
Nakon pada Rima, na ovaj prostor se naseljava stanovništvo s prostora Neretve i započinje višestoljetna borba s Mlečanima.
Krajem 18. stoljeća Vela Luka doživljava svoj procvat. Razvija se trgovina i grade se brojni crkveni objekti. 1857. godine s radom započinje pučka škola, nešto kasnije otvorena je pošta, parni mlin, suvremeni uređaj za preradu maslina, tvornica za preradu ribe,  a 1898. godine sagrađena je tvornica ribljih konzervi.
Nakon Drugog svjetskog rata otvoreno je brodogradilište koje je zaposlilo brojne stanovnike i uvjetovalo obrazovanje u tehničkim strukama pa danas u mnogim brodogradilištima i fakultetima imamo stručnjake iz Vele Luke.
U središtu mjesta je Crkva Sv. Josipa iz 19. stoljeća, s prekrasnim visokim zvonikom. Trg ispred Crkve glavno je okupljalište i mjesto na kojem se tijekom ljetnih mjeseci održavaju brojne kulturne i zabavne priredbe.
U vrijeme državnih i vjerskih blagdana izvodi se tradicionalna viteška igra Kumpanija, a glavni godišnji nastup održava se 19. ožujka na blagdan Sv. Josipa, zaštitnika Vele Luke.
Ispred trga smješten je muzej Centra za kulturu u sklopu kojeg je galerija te gradska knjižnca. Ovdje se mogu razgledati brojni izlošci iz bogate velolučke povijesne, kulturne i umjetničke baštine.

 

VELA SPILA

Do Vele spile stići ćete zanimljivom vožnjom vrlo uskom cesticom do brda Pinski rat, gdje se na 130 metara iznad razine mora nalazi ulaz u Velu spilu. Pripazite na radno vrijeme Vele spile koje je dvokratno, kako vaši napori ne bi bili uzaludni. Neobično je da u vrijeme najveće dnevne vrućine Vela spila nije otvorena jer visoke temperature ne dozvoljavaju nikakvu aktivnost na suncu osim zaklona u nekom muzeju ili u ovom slučaju – špilji.

Na okolnim brdima nalaze se vrlo uredne zemljane terase koje su služile za poljoprivredu, prvenstveno uzgoj vinove loze i maslina. U 19. stoljeću uzgoj vinove loze i proizvodnja vina u Veloj Luci toliko su uznapredovali da je Austro-Ugarska 1891. godine nametnula Vinsku klauzulu kojom je cijena vina snižena za 30%. Takav negativan razvoj događaja natjerao je brojne stanovnike da napuste uzgoj vinove loze i bolji život potraže u prekomorskim zemljama.
 

BLATO

Blato je najstarije mjesto na otoku Korčuli. Ime je dobilo po kraškom polju koje je često bilo poplavljeno. Početkom 20. stoljeća izgrađen je sustav melioracijskih kanala kojima je višak vode odveden u more, a zemlja koja je ostala je iznimno plodna. Blato je poznato po proizvodnji kvalitetnih vina, kao i maslinovog ulja, rogača i smokava.
Središnja ulica Zlinje s prekrasnim drvoredom lipa dugačkim jedan kilometar vodi do središta mjesta i prekrasno uređenog parka. Inače, ovaj drvored je drugi najduži drvored lipa u Europi.
 

ČARA

Najpoznatije mjesto na otoku Korčuli po proizvodnji vina je Čara. U ovom malom mjestu i njegovim plodnim poljima uzgaja se jedna od najcjenjenijih sorti grožđa Pošip. Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom. Vino je blistave, slamnato-zlatnožute boje, punog i osebujnog okusa s aromom suhih marelica i smokava. Savršeno pristaje uz jela od ribe, školjaka i bijelog mesa. Idealna temperatura serviranja je 12 – 14 stupnjeva Celzijusovih.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Zavirite u naš gastro kutak i pogledajte kakvu sve morske delicije možete isprobati u Veloj Luci.
 
Iako se možete okupati na lako dostupnim gradskim plažama, preporučamo vam da svakako iskoristite priliku za  kupanje na otočiću Proizd i uživate u neizmjernoj ljepoti mora na prirodnoj netaknutoj plaži Bili Boci.


OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane možemo istaknuti prekrasne starinske ulice i kuće, te iznimno lijepe plaže na otočiću Proizd.
Nešto lošijim bismo ocijenili nedostatak različitih zabavnih sadržaja u mjestu kao i na plažama, te radno vrijeme Vele Spile koje nije prilagođeno zahtjevima modernih turista.
Na žalost, turistički ovo mjesto nije puno napredovalo u posljednjih dvadesetak godina, što se vidi po zapuštenim hotelima i plažama. Sigurni smo da će se to u narednim godinama promijeniti i da će Vela Luka ponovno doživjeti svoje svijetle trenutke kako joj i dolikuje.
 
 
NE PROPUSTITE!

Vela spila 
Crkva Sv. Josipa
Kumpanija
Zbirka maslinarstva i uljarstva Zlokić
Otok Proizd
Korčulanska vina – grk, pošip, plavac mali

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!