Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.50
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 7.27
POLOŽAJ

Na najjužnijem dijelu otoka Krka smještena je naša današnja destinacija – Baška. U prekrasnoj pitomoj uvali, okružena vinogradima i maslinicima, sa slikovitom pozadinom planine Velebit i otoka Prvića  te jedinstvenom plažom, jednom od najljepših na Jadranu. 1800 metara duga plaža s tirkiznom bojom mora stvara jedinstven prizor i zaista impresivan pogled.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Prvi stanovnici Baške bili su Iliri. Kasnije se uz more razvilo rimsko naselje čiji ostaci datiraju iz 2. stoljeća prije Krista.
Kod Crkvice Sv. Marka pronađeni su arheološki nalazi iz rimskog vremena. Ispod kapele nalaze se ostaci antičkog mozaika i bazilike iz 5. stoljeća.
Naselje Baška razvilo se 418. godine na brdu sv. Ivana, iznad današnje Baške.
1232. godine sagrađen je Kaštel Baška koji su Mlečani razorili i spalili 1380. godine. Na tom mjestu danas se nalazi Crkva Sv. Ivana Krstitelja i mjesno groblje. Pogled koji se pruža na čitavu Bašku i Bašćansku Dragu je zaista fantastičan. Na ovom mjestu započinje i šetnica zanimljivog naziva – „Do Mjeseca i natrag“. Naziv sugerira krajolik koji zaista podsjeća na Mjesečev. Za one hrabre i odvažne koji se upute šetnicom do druge strane Krka, slijedi posebna nagrada – najljepša pješčana uvala otoka Krka – Vela Luka.
Nakon uništenja Kaštela, mještani su se počeli naseljavati bliže moru. Vremenom je na tom mjestu nastalo naselje Primorje odnosno današnja Baška.
U mjestu Jurandvor nalazi se Crkva Sv. Lucije u kojoj je pronađen jedan od najznačajnijih glagoljskih spomenika – Bašćanska ploča. To je ploča od bijelog vapnenca teška 800 kilograma, u kojoj je isklesan natpis na glagoljici u kome se prvi puta spominje vladar na narodnom jeziku – kralj Zvonimir. U natpisu na ploči navodi se da je kralj Zvonimir darovao zemljište  Crkvi Sv. Lucije. Ploča je pronađena 1851. godine i bila je ugrađena u pod crkve. Danas je original ploče izložen u auli Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a ovdje u Crkvi Sv. Lucije može se vidjeti njena kopija. Pretpostavlja se da je postojala još jedna ploča, ali od druge su pronađeni samo dijelovi.
Pokraj crkvice je i prodavaonica suvenira u kojoj se mogu kupiti zanimljivi suveniri s natpisima na glagoljici. Nama se najviše svidjela  minijaturna replika Bašćanske ploče. Nemoguće je napustiti Bašku bez nekog suvenira na glagoljici.
Od prijevoja Treskavac u bašćanskoj dolini pa sve do Stare rive u bašćanskoj luci formirana je jedinstvena staza od kamenih skulptura. Napravljene su 34 kamene skulpture s uklesanim glagoljskim slovima koje predstavljaju sva slova glagoljice. Bašćanska staza glagoljice nije doslovno pravocrtna već su skulpture razmještene uz važne kulturne i povijesne točke ili značajna prirodna područja.
U središtu mjesta nalazi se Zavičajni muzej u kojem se mogu razgledati bašćanske narodne nošnje, starinsko posuđe i kuhinjski pribor.
U blizini je i Etno kuća s kraja 19. stoljeća. Izloženi predmeti govore o nekom davnom, zaboravljenom vremenu. Predmete su Etno kući darovali ili posudili stanovnici bašćanske kotline.
U okolici Baške mogu se pronaći zanimljive suhozidne građevine u obliku kamenih cvjetova – Mrgari. Namijenjene su povremenom sakupljanju i razvrstavanju ovaca različitih vlasnika koje slobodno pasu.
 

PROIZVODI OD MEDA

Na štandovima sa zanimljivim domaćim autohtonim proizvodima, primijetili smo da je glavni proizvod - med. Od pčelinjeg voska proizvode se svijeće raznih oblika. Jedan od zanimljivih proizvoda je i mast na bazi meda s Gospinom travom koja odlično pomaže koži nakon opeklina. Nude se i bademi i orasi u medu, te razni proizvodi od lavande koji su uvijek zgodan suvenir ili poklon.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Bašćanska Vela plaža zasigurno je jedna od najljepših prirodnih plaža u Hrvatskoj, s vrlo čistim morem. Dio plaže namijenjen je psima, na radost onih koji ljetuju sa svojim ljubimcima.
Na ovoj plaži možete popiti i odličnu kavu i dobro se zabaviti!
 
 
More pictures about the beach Vela Plaza and our video you can see here:
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Baška je svojom ponudom potvrdila da je jedna od najboljih destinacija na hrvatskoj obali. Kao dobre strane istaknuli bismo gotovo sve - od uređenja, parkinga, bogate gastro ponude, pregršt sportskih i zabavnih sadržaja i naravno, fenomenalnu plažu.
Jedinu zamjerku uputili bismo izostanku kvalitetnijih sadržaja za mlađe posjetitelje jer osima jednog ili dva cocktail bara nema noćnih klubova niti diskoteka.
Baška je odlična destinacija, prvenstveno za obitelji i posjetitelje kojima noćni provod nije primaran oblik zabave.  Za ljubitelje kampiranja ovo je svakako jedna od najpoželjnijih destinacija u Hrvatskoj.
 

NE PROPUSTITE

Kapela Sv. Marka
Bašćanska ploča
Crkva Sv. Lucije u Jurandvoru
Bašćanska staza glagoljice
Zavičajni muzej Baška
Etno kuća
Mrgari

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!