Top Destinacije

Uređenje mjesta 6 Naša ocjena
6.00
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.43
OTOK CRES – POLOŽAJ

Iz mjesta Valbiska na otoku Krku plovi trajekt prema otoku Cresu. Plovidba traje samo 25 minuta i vrlo je ugodna. U ljetnoj sezoni trajekti plove vrlo često i nema problema s putovanjem na Cres. Trajekt pristaje u mjestu Merag na Cresu koji je udaljen 15-ak minuta vožnje od grada Cresa. Postoji i druga linija iz mjesta Brestova u Istri do mjesta Porozina na krajnjem sjeveru otoka.
 
 
ZANIMLJIVOSTI OTOKA

Otok Cres obiluje prirodnim ljepotama i vrlo upečatljivom razlikom između sjevera i juga otoka. Na sjevernom dijelu prevladavaju strme stijene s visokim i gustim hrastovim šumama, dok je južni dio prošaran pašnjacima i goletima.
Na Cresu postoji višestoljetna tradicija uzgoja ovaca koje su u prošlosti bile glavni izvor mesa i mlijeka. Također, nadaleko su poznati proizvodi od creske vune. Obavezno isprobajte cresku janjetinu koja je poznati specijalitet.
S obzirom da je otok bio nastanjen već u mlađe kameno doba, svuda po otoku mogu se vidjeti ostaci antičkih gradova i ranokatoličkih crkvica.
Kao posebnu zanimljivost treba istaknuti neobičnu prirodnu pojavu – slatkovodno jezero Vrana. Razina jezera je ispod razine mora što ga čini vrlo zanimljivim. Mit i legenda govore da na dnu jezera postoji dvorac.
Ceste koje vode preko otoka su uglavnom dobre izuzev nekoliko dionica koje su u jako lošem stanju, ali vidljivo je da se neprekidno radi na poboljšanju.
Na sjevernom dijelu otoka nalazi se mjesto Beli. Naziv je dobio po hrvatsko-ugarskom kralju Beli IV. koji se ovdje sklonio pred najezdom Tatara. Ovdje djeluje centar za zaštitu prirode „Caput Insulae“ koji se osim brigom za okoliš i uređivanjem pješačih staza brine i za malobrojnu populaciju autohtonih velikih ptica – bjeloglavih supova. U jednom od 7 uređenih labirinata možete pokušati pronaći izlaz i usput uživati u opuštanju i meditaciji.
Cres je idealna destinacija za one koji se boje zmija jer od desetak vrsta, koliko ih živi na otoku, nema otrovnica pa bezbrižno možete istraživati prirodu.
 

GRAD CRES – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Grad Cres se smjestio u zaljevu prirodno zaštićenom sa svih strana i time idealanom za nautičare. Na prostoru današnjeg grada, u prapovijesti se nalazila gradina, kasnije antička utvrda Crepsa. U gradu su pronađeni ostaci grčke, rimske i bizantinske nazočnosti, što govori o njegovoj starosti i povijesnom značaju. 1332. godine Cres dobiva Statut.
Stara gradska jezgra je sve do početka 20. stoljeća bila opasana zidinama. U grad se ulazilo kroz glavna gradska vrata ukrašena mletačkim lavom, koji je uklonjen nakon pada Mletačke republike krajem 18. stoljeća.
Urbanu strukturu grada karakterizira splet ulica koje se proširuju i tvore manje trgove. Početkom 19. stoljeća porušene su kule s jedne i druge strane ulaza u luku, a početkom 20. stoljeća i veći dio gradskih zidina. Stara jezgra sačuvala je dijelove zidina, troja gradska vrata i okruglu kulu na sjeverozapadnoj strani grada, koja je bila najviša točka mletačkog sistema obrane.
Creski muzej smješten je u gotičko-renesansnoj palači Arsan. Legenda kaže da je u njoj rođen i slavni creski renesansni pisac i filozof Frane Petrić, čiji se kip nalazi na trgu ispred palače. Nakon propasti Osora početkom 16. stoljeća, Cres postaje ekonomsko, političko i sakralno središte otoka.
U šetnji gradom naišli smo na najužu uličicu koju smo vidjeli u životu. Široka je svega pedesetak centimetara. Proći kroz nju nekima predstavlja velik problem! 
 

LUBENICE

Lubenice su vrlo zanimljiv gradić na otoku Cresu, smješten na vrhu strme litice. Do njega se dolazi vrlo uskom i zavojitom cesticom koja je s obje strane ograđena suhozidima. Čak je i u službenim vodičima nazivaju „pravim izazovom za vozače“. 
Ovaj kameni grad je neprekidno nastanjenom više od 4000 godina. U ljetnim mjesecima ovdje se u čarobnoj atmosferi održavaju Lubeničke večeri, program glazbe različitih epoha, od renesansne pa sve do djela suvremene klasične glazbe.
U podnožju litice, nekih 400 metara ispod nas, nalazi se jedna od najljepših plaža otoka Cresa, ali i Hrvatske općenito. Jedini problem je što je ova plaža vrlo nepristupačna. Do nje nije moguće doći automobilom. Spuštanje iz Lubenica traje nekih 45 minuta, a uspon otprilike dvostruko toliko, po vrlo surovom krajoliku. Najbolji način za dolazak do plaže je brodićem ili barkom. S obzirom na tešku dostupnost, oni najsmjeliji koji se spuste do nje, uživati će u prekrasnom moru i netaknutoj plaži od biserno bijelog šljunka. Njemački časopis "Bild" je 2011. godine ovu plažu svrstao na 15. mjesto u svijetu.
 

MARTINŠČICA

Mjesto Martinščica je malo ribarsko naselje na najpitomijem dijelu creske obale. Uz prekrasne nasade mediteranskog bilja i netaknutu prirodu, ovo mjesto je kao stvoreno za obiteljski i kamping turizam. Plaže i bistroća mora jednostavno oduzimaju dah. Ako tražite mjesto za bijeg od stresa i briga ovo je kao stvoreno za vas.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Uz nekoliko lijepih plaža u samom gradu Cresu od kojih izdvajamo plažu kampa Kovačine gdje se nalazi i plaža za pse, preporučujemo vam da posjetite prekrasne plaže u mjestu Martinščica. 

 

U Martinščici se nalazi i lijepa plaža kampa Slatina. Kamp Slatina je poznat po projektu Cumping con Cane tj, Kampiranje sa psom. U cijelom kampu provedena je signalizacija za kampiranje sa psima koja vlasnicima pasa i gostima bez pasa omogućuje zajedničko bezbrižno uživanje u kampu.
 
 
 
VEČERNJA ŠETNJA

Turisti u večernjim satima preplavljuju restorane i kafiće u Cresu. Ulice se pune ljudima, a prodavaonice suvenira kojih ima poprilično, omiljena su zabava stranim turistima.
Nismo naišli na neke originalne suvenire tako da svakome prepuštamo da pronađe nešto za sebe, a mi smo za sebe odabrali fino extra djevičansko maslinovo ulje.
Sama ponuda zabavnih sadržaja nije nas previše impresionirala no ako niste previše zahtjevni i najviše vas vesele mirnije večeri, prekrasna šetnja i opuštanje, grad Cres će vam pružiti sve što vam je potrebno.

 
OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane samog grada Cresa istaknuli bismo prekrasna pročelja u gradu koja nas vraćaju u neka prošla vremena, dobro organiziran parking , zanimljive izlete i lokacije po cijelom otoku Cresu kao i naklonjenost prema turistima koji ljetuju s kućnim ljubimcima. 

Kao lošije strane primijetili smo nedostatak kvalitetnih zabavnih sadržaja kao i skromniju ponudu sadržaja na nekim gradskim plažama.

Otok Cres će vas osvojiti prekrasnom netaknutom prirodom i mediteranskim šarmom i svakako ga morate posjetiti!
 

NE PROPUSTITE!

Creska kula
Troja gradska vrata i gradski sat
Palača Arsan
Mnoge druge renesansne palače
Gradska loža sa stupom sramote
Franjevački samostan s crkvom Sv. Franje
Brojne crkve i kapelice
Plaža Lubenice
Kupanje u Martinščici

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!