Top Destinacije

Uređenje mjesta 9 Naša ocjena
8.00
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 8.33
POLOŽAJ

Crikvenica je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta na Sjevernom Jadranu, s turističkom tradicijom od preko 120 godina.
Prometno je dobro povezana tako da se iz obližnje Rijeke može stići aut
omobilom za 30-ak minuta, a iz Zagreba modernom autocestom za samo sat i pol - što je čini pogodnom za izlete i vikend kupanje. I doista, Crikvenica je poznata meka Zagrepčana kojih je ljeti veliki broj. 
U neposrednoj blizini je i zračna luka Krk.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 

Tijekom duge i bogate turističke povijesti u Crikvenici su odsjedale brojne poznate ličnosti, a među njima i pripadnici kraljevskih obitelji kao i mnoge filmske zvijezde. 
 
Najstariji hotel  u Crikvenici je hotel Therapia koji  je sagrađen još davne 1895. godine i tada se zvao Hotel Nadvojvode Josipa.
Hotel Miramare sagrađen je davne 1906. godine i u lijepim je sjećanjima nekih davnih turista. Danas hotel nije u funkciji. Ovo nekad divno zdanje nažalost još uvijek je zapušteno, s nedovršenim radovima.
 
Naziv Crikvenica prvi put se spominje 1412. godine, kad je knez Nikola IV. dao sagraditi samostan redovnicima Sv. Pavla kraj rijeke Dubračine. Taj se događaj smatra začetkom današnje Crikvenice. Danas je taj samostan još uvijek odlično očuvan i uz njega se nalazi Kaštel.
 

TRŽNICA
 
Kažu da je tržnica duša svakog mjesta. U bogatoj ponudi svježeg voća i povrća i uz korektne cijene na crikveničkoj tržnici, svatko će pronaći nešto za sebe.
Dio  tržnice nas je neodoljivo podsjetio na neke orijentalne destinacije. U moru štandova s jeftinom istočnjačkom robom odlučili smo potražiti neki autohtoni crikvenički suvenir koji bi bio poseban no u tome baš i nismo uspjeli.

 
 
 
ŠETNJA CRIKVENICOM
 
Parkovi i okoliš u Crikvenici su iznimno lijepo uređeni i održavani. Palme, kaktusi, raznovrsno cvijeće - pravi mediteranski botanički vrt.
Ponuda izletničkih brodova i brodova sa staklenim dnom za razgledavanje podmorja je bogata i raznovrsna. Izleti se nude u obližnje pješčane uvale, otoke Krk i Rab, pa čak i u nedaleki grad Senj, prepoznatljiv po buri i tvrđavi Nehaj.
U predvečerje Crikvenica izgleda zaista spektakularno. Igra svjetla i sjena austrougarskom stilu građevina daje posebnu romantičnu crtu, upotpunjenu prekrasno uređenim parkovima i šetnicama. Sve vrvi životom da kasnih večernjih sati.
Za vrijeme našeg boravka u Crikvenici održavala se tradicionalna manifestacija - paljenje Ivanjskih krijesova. Ovaj lijep običaj paljenja vatre vezan je uz žetvene običaje i početak ljeta te smo i mi sudjelujući poželjeli dobrodošlicu ljetu!
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Najatraktivnije u Crikvenici su svakako plaže. Ulaz na glavnu Gradsku plažu se naplaćuje u sezoni no postoji i čitav niz plaža uz obalu koje se ne plaćaju. Zapravo, čitava obala od mjesta Selce na jugu do Dramlja na sjeveru je dugačka šetnica i jedna velika plaža. Ovdje sve vrvi od raznovrsne ugostiteljske i zabavne ponude tako da je zaista teško ne pronaći kutak po svom ukusu.
 
Na obali u centru Crikvenice nalazi se i otvoreni bazen na kojem se pliva i igra vaterpolo.

U Crikvenici postoji i uređena plaža za pse pa tako i naši četveronožni prijatelji mogu uživati u suncu i moru! Smještena je na nasipu u lučici Dvorska i njenom se uređenju pridaje sve više pažnje. More je ovdje čisto, ulaz u more lijepo uređen, a dobra zabava uz Vaše četveronožne prijatelje je zajamčena!
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Crikvenica je od druge polovice osamdesetih do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća bila iznimno popularna među hrvatskim jet-setterima. Ovdje su se mogle vidjeti slavne face i oni koji su to htjeli postati. Raskošni skupocjeni automobili bili su parkirani pred najpopularnijim noćnim klubovima i barovima.  S obzirom da je danas većina tih klubova zatvorena, jet-set preferira neke druge destinacije koje obiluju njima zanimljivijim sadržajima. No, Crikvenica je i dalje vrlo privlačna  destinacija svim generacijama, osobito obiteljima s djecom, zbog svojih odličnih sadržaja i uređenih plaža. 

Crikvenica je s razlogom  već više od 120 godina jedno od vodećih mjesta hrvatskog turizma. Nama osobno je draga jer ovdje i psi imaju svoj mali djelić raja na plaži.
 
 
 
 
 
NE PROPUSTITE!
 
Muzej grada Crikvenice
Pavlinski samostan i Kaštel
Crkva Sv. Antuna
Toš – mlin za masline
Dani torte Frankopan
Ostaci naselja Kotor
Prekrasne parkove i šetnice
Gradska plaža
 
 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!