Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.00
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina6
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 9.27
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Grad Krk je jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj. Neki drže da ga čak i starogrčki pisac Homer spominje u svom epu pod nazivom Koureto.
Zna se da je otok Krk naseljen već oko 10 – 15 tisuća godina prije Krista. Osnivači grada Krka bili su starosjedioci na ovom prostoru – Iliri. Na starom antičkom nadgrobnom kamenu iz 4. stoljeća urezan je natpis Presjajni grad Krčana.
Gradske zidine potječu još iz ilirskih vremena. Prvi spomen potječe iz 1. stoljeća prije Krista, a dograđivane su u više navrata sve do kraja 15. stoljeća.
U 12. stoljeću u Krku se izdvojila lokalna plemićka obitelj Frankopani. Krčki knezovi Frankopani su jedina obitelj na jadranskim otocima koja se razvila do moći u europskim razmjerima. Pretpostavlja se da potječu iz Gradeca, danas napuštenog dvorca kraj Vrbnika.  Frankopani su stekli ogromne posjede po čitavoj Hrvatskoj i postali jedna od najmoćnijih feudalnih obitelji. Zbog prevelikog utjacaja i moći, Mletačka republika ih je skinula s pozicije krčkih knezova.
Iz tog vremena ostala nam je lijepa uspomena – frankopanski Kaštel. Utvrda je imala više namjena - čuvala je grad od napada s morske strane, a četverokutna kula služila je kao sudnica.
Ispred Kaštela nalazi se trg Kamplin. U doba Rima ovdje se nalazilo vježbalište u sklopu obližnjih termi. Ostaci hramskih stupova na trgu svjedoče o nekoj velikoj građevini iz doba Rima. Na ovom trgu se ljeti održavaju razne kulturne i zabavne manifestacije.
Vela placa je jedini trg u gradu koji je uvijek čuvao značajke trga. Središtem trga dominira šesterostrani zdenac koji potječe iz 16. stoljeća.
 
Na obali smo zamijetili zanimljivu turističku atrakciju! Magarac Marko koji u pratnji svog gazde odjevenog u tradicionalnu nošnju strpljivo pozira znatiželjnim turistima. Nekoć marljivi radnik u krčkim poljima, danas je u zasluženoj mirovini i vrlo rado će dozvoliti djeci da ga jašu i da ih povede u obilazak. Za samo nekoliko kuna i mi smo pozirali s Markom. Biti će to lijepa uspomena!

Nedaleko grada Krka, prema mjestu Punat, nalazi se spomenik nulte kategorije, Crkvica Sv. Dunat.
Ova crkvica je iznimno nasljeđe hrvatske sakralne arhitekture i potječe iz 12. stoljeća.
 

TRŽNICA

Posjetili smo gradsku tržnicu kako bismo uživali u ponudi suvenira iz prijateljske Kine i drugih egzotičnih zemalja. S obzirom na vruć početak dana bilo je jasno da se moramo pripremiti na borbu sa suncem. Dobar šešir je pravi početak.  Nakon kraćeg cjenkanja sa simpatičnom prodavačicom uspjeli smo spustiti cijenu šešira te smo bili spremni za odlazak na plažu.
 
Ukoliko Vas umori šetnja podnevnim suncem, osvježenje možete potražiti u nekoj od obližnjih gradskih plaža.
U uvali Dražica postoji i plaža za pse koju smo imali prilike isprobati u društvu Columba
 
 
 
 
SPORTSKE ATRAKCIJE

Otok Krk je raj za bicikliste. Sve je puno uređenih biciklističkih 
staza, a vjerojatno najatraktivnija je ona koja se proteže od Malinske, preko grada Krka pa sve do ulaza u Punat.
Između Krka i Punta smještena je prvorazredna atrakcija – ski lift duljine 650 metara. Nudi se mogućnost skijanja na vodi ili wake boardanja. Sva potrebna oprema se može iznajmiti ovdje na licu mjesta.
 

TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
IZLET U VRBNIK
U potrazi za čuvenom vrbničkom žlahtinom, zaputili smo se u obližnji Vrbnik, malo mjesto smješteno na istočnoj strani otoka Krka, nasuprot Novog Vinodolskog.  U srednjem vijeku ovo je bilo jedno od najvećih glagoljaških središta.
 
U Vrbničkom polju pronašli smo ogromne nasade vinove loze i ovo je područje u kojem se uzgaja autohtona hrvatska sorta grožđa žlahtina. Ime je dobila od staroslavenskog pridjeva koji znači „plemenit“. Inače, žlahtina se prvo uzgajala na području Vinodola (kod Novog Vinodolskog), ali je nakon epidemije trsne uši krajem 19. stoljeća gotovo potpuno iščeznula iz Vinodola i njen uzgoj uspješno je nastavljen na otoku Krku.
Vrbničkim poljem teče potok koji se koristi za navodnjavanje.
Vino žlahtine je bistro i zelenkasto žute boje. Okus je lagan i osvježavajuć, uz voćnu aromu. Poslužuje se rashlađeno na 8 do 12 °C.

 
VEČERNJA ŠETNJA

U večernjim satima Krk pruža dobre mogućnosti zabave. Odlični cocktail i lounge barovi nude atraktivne programe i zabavu.
Na ulici se nude odlične palačinke s raznim dodacima. Ulice vrve ljudima do sitnih jutarnjih sati. Zanimljive prodavaonice i suvenirnice rade do kasnih sati pa je večer idealna za šetnju i upoznavanje uličica grada Krka.
Za mlađe posjetitelje, željne takve zabave, Krk je odličan izbor.
Grad Krk je vrlo uredan i čist. Zabavni sadržaji su dobri, osobito za mlađe posjetitelje željne noćnog provoda i večernje zabave. Prodavači na štandovima su vrlo ljubazni osim ukoliko ne procijene da nećete ništa kupiti već samo razgledate. U tom slučaju im se raspoloženje naglo mijenja.
 

OCJENA DESTINACIJE

U šetnji gradom najviše su nam se svidjeli mnogobrojni lijepi kafići i restorani s kojih se pruža pogled na more i brodove. Vrlo nas se dojmilo razgledavanje grada, njegovih znamenitosti i frankopanske baštine, osobito u večernjim satima kada je sve osvijetljeno i puno znatiželjnih turista. Parkiranje je odlično organizirano.
 
Predlažemo ugostiteljima i trgovcima da budu malo ljubazniji prema posjetiteljima jer će na taj način svi imati koristi.

Grad Krk je destinacija koja će biti pravi raj za bicikliste jer odličnim uređenim stazama mogu doći do bilo kojeg mjesta u okolici. Asfaltiranom označenom stazom povezani su s mjestima Malinska i Punat, a off-road stazama praktički s cijelim otokom.

Ljubitelji povijesti i starina uživati će u razgledavanju bogate povijesti ovog kraja. Izlet u Vrbnik i kušanje zlatne vrbničke žlahtine i ostalih delicija u kušaonicama i vinarijama je obavezan. Nikako nemojte propustiti nazdraviti medicom u večernjoj šetnji krčkom rivom i dobro se zabavite!
 

NE PROPUSTITE!

Frankopanski kaštel
Trg Kamplin
Vela placa
Sv. Dunat
Gradske zidine
Krčka katedrala i ostale crkve
Muzeji i galerije

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!