Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
8.25
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici10
Prosječna ocjena korisnika 7.00
OTOK LOŠINJ - POLOŽAJ

Otok Lošinj je poznat kao oaza čiste prirode i aromatičnog bilja.
Cres i Lošinj su u prošlosti bili jedan otok, ali su u rimsko doba zbog potreba trgovine i Jantarskog puta razdvojeni umjetno prokopanim kanalom kod mjesta Osor
Rimski grad Osor ili Apsorus kako su ga zvali, bio je sjedište biskupije u 9. stoljeću i jedan je od najstarijih gradova u lošinjskom arhipelagu. U srednjem vijeku, u Osoru je živjelo nekoliko tisuća stanovnika, a danas samo osamdesetak! U ljetnim mjesecima održavaju se Osorske glazbene večeri. Okolni trgovi i ulice ukrašeni su kipovima i skulpturama s glazbenom tematikom. U šetnji Osorom naišli smo na zanimljive suvenire s jedinstvenim sistemom naplate – na povjerenje. Na drvenoj škrabici istaknuta je cijena, a plaća se ubacivanjem novca. U blizini nema prodavača, a koliko smo uspjeli vidjeti niti kamera tako da se računa na poštenje mušterija. I sami smo odabrali prekrasnu sliku, pošteno platili i odšetali dalje.

Veza između otoka Cresa i Lošinja je pokretni most. Otvoren je cijeli dan, a u 9 sati ujutro i 17 sati poslije podne se zatvara na pola sata kako bi nautičari mogli proći prolazom koji znatno skraćuje putovanje. Otvaranje mosta je prava turistička atrakcija kako za turiste na kopnu tako i za nautičare na brodovima.
 

GRAD MALI LOŠINJ – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Grad Mali Lošinj je unatoč imenu najveći grad otoka Lošinja. Grad je bio gotovo nenastanjen sve do sredine 13. stoljeća. Do 19. stoljeća Mali Lošinj je postao jedna od najvažnijih luka na Sjevernom Jadranu. Ovdje je djelovalo čak šest brodogradilišta i grad je postao europska brodograđevna velesila. U drugoj polovici 19. stoljeća lošinjsko brodarstvo je imalo 150 jedrenjaka, više od cijele Istre. Na lošinjskim brodovima je tada plovilo 1400 kapetana i mornara.
Još krajem 19. stoljeća u Malom Lošinju se zbog izuzetno pozitivnih karakteristika klime razvija lječilišni turizam. 1887. godine izgrađen je prvi hotel Vindobona i postao je jedna od omiljenih destinacija austro-ugarske aristokracije.
Lošinj je i danas poznat kao klimatsko lječilište, a čim izađete iz automobila i udahnete zrak postat će vam jasno zašto. U zraku se osjeća miris preko 1100 vrsta mirisnog bilja koliko ih raste na otoku i  u trenu će vam pročistiti sinuse i dišne puteve.
 

MIOMIRISNI VRT

Miomirisni otočki vrt je mjesto gdje se u potpunosti možete prepustili uživanju u mirisima bilja s otoka Lošinja. Ovdje su na jednom mjestu zasađene gotovo sve biljke koje se mogu pronaći na otoku: naranča, mandarina, kadulja, mirta, limun, lavanda, ružmarin i mnoge druge. To bogatstvo mirisa na jednom mjestu jednostavno vas opija i tjera da dišete punim plućima i uživate. U vrtu je i jedan simpatičan magarac koji će vrlo rado primiti vaš poklon u obliku komada kruha.
Ovdje se mogu degustirati i kupiti prekrasni proizvodi od otočnog bilja - razni likeri, mirisne svijeće, kupke, čajevi i slično.
 

VELI LOŠINJ

Na Lošinju postoji i jedan zanimljivi paradoks. Veli Lošinj je manji od Malog Lošinja, ali je nekada u povijesti bio veći i od tada dolazi naziv Velo Selo, odnosno Veli Lošinj. Vremenom je Mali Lošinj sve više rastao i po veličini prestigao Veli Lošinj. Odmah nam je zapela za oko boja fasada kuća i zgrada koje su obojene živim bojama i izgledaju prekrasno. Potpuno zasluženo Veli Lošinj je 2008. godine proglašen najuređenijim mjestom na Jadranu.
Imali smo sreće što se upravo za našeg posjeta održavala fešta na kojoj smo mogli vidjeti kako se turisti dobro zabavljaju. Tu su bila neizostavna kušanja vina, raznih domaćih proizvoda i ribe s roštilja. Ni mi nismo mogli odoljeti domaćim fritulama.
U Velom Lošinju nalazi se edukacijski centar o moru – Plavi svijet. U ovom prostoru mogu se razgledati izložbe, interaktivne i multimedijske prezentacije  o životu u moru. Poseban je naglasak stavljen na ugrožene morske organizme poput morskih sisavaca i morskih kornjača.
Mnogi ljudi ne znaju da su dupini sisavci, a ne ribe iako izgledom podsjećaju na ribe. Pretpostavlja se da u okolici Lošinja i Cresa živi stotinjak dupina. Ovdje i Vi možete usvojiti dupina i pomoći istraživanju i zaštiti ovih sisavaca. Naravno, usvojenje je simbolično. Mi smo se odlučili za usvajanje dupina pod imenom „Santiago“. Priča kaže kako je ovaj dupin pri jednom susretu s ekipom Plavog svijeta pred istraživački gumenjak kao poklon donio ulovljenu ribu. Nadamo se da ćemo ga možda jednom vidjeti i uživo kako veselo iskače iz mora. 

Veli Lošinj poznat je po još jednoj vrhunskoj atrakciji – Apoksiomenu. Antički brončani kip atlete, visok 192 cm, izvađen iz mora pokraj otoka Lošinja 1999. godine. U muzejsko galerijskom prostoru Kula nalazi se replika koja prikazuje Apoksiomena u položaju u kakvome je pronađen na morskom dnu. Original je restauriran i nakon izlaganja u Zagrebu i Italiji, privremeno je smješten u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Apoksiomen će svoje mjesto zauzeti u Malom Lošinju u Palači Kvarner kada bude dovršeno njezino preuređenje.
Osim Apoksiomena, u Kuli se mogu razgledati i razni izlošci i fotografije iz bogate pomorske povijesti Lošinja.
 

VEČERNJA ŠETNJA

Večernja šetnja Malim Lošinjom je iznimno ugodna. Ulice su prepune turista i na gotovo svakom koraku se nudi neka zabava.
Otok Lošinj dom je simpatičnih guštera macaklina iz porodice gekona. Macaklini su ugrožena vrsta i zakonom su zaštićeni pa Vam preporučamo suvenir u obliku macaklina.
U zanimljivoj suvenirnici u centru mogu se pronaći suveniri i proizvodi iz Miomirisnog vrta, pa ako još niste ovo je idealna prilika da u njima uživate. Tu su i lutke sa originalnim lošinjskim nošnjama koje su vrlo zanimljivih boja i oblika.
Mali Lošinj je jako lijepo uređen. Zabavnih sadržaja ima bi moglo biti i više. Stanovnici i domaćini su iznimno ljubazni prema turistima.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U Malom Lošinju brojne su lijepe plaže, a mi vam preporučujemo plaže u uvali Čikat. Osobito je lijepo uređena Veli žal.
 
Plaže u Velom Lošinju također u lijepe - preporučamo plažu u uvali Rovenska do koje se dolazi lijepom šetnicom uz more kao i lijepo uređenu plažu Punta.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane Lošinja ističemo odlične restorane i gastro ponudu. Mirisni i ukusni, aromatični suveniri su obavezni prilikom boravka na Lošinju. Uređenje Malog, ali i Velikog Lošinja nas je potpuno oduševilo i zaista može biti primjer ostalim gradovima na obali. S parkiranjem također nećete imati problema. Osobito nas se dojmilo postojanje nekoliko plaža na koje je dopušten pristup psima te je otok Lošinj svakako Dog Friendly destinacija.
Ništa posebno ne možemo izdvojiti kao negativno pa je Mali Lošinj i po tome poseban.
Ako Vam kupanje i izležavanje na plaži nisu jedina zanimacija na odmoru, onda je otok Lošinj idealan za posjet već u rano proljeće kada procvjetaju aromatične biljke i otok preplave divni mirisi.
 
 
NE PROPUSTITE!

Biskupski dvor
Gradska vijećnica
Katedrala Sv. Marije
Miomirisni otočni vrt
Park šuma Čikat
Usvajanje dupina u Velom Lošinju

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!