Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina9
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 8.04
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Naziv Malinska potječe iz 15. stoljeća kada je izgrađen mlin po kojem je dobila ime. Nekada je bila glavna luka za izvoz drva i maslinovog ulja s otoka Krka.
Kroz čitavo 15. stoljeće traje naseljavanje područja Dubašnice, kraja oko Malinske. Ovaj kraj je nekada bio prepun šuma i pašnjaka, ali su ga doseljenici postupno pretvorili u oranice. Zanimljivo je što u Dubašnici nije bilo jednog urbanog središta, već je to bilo naselje Bogovići. Danas se to naselje zajedno s Malinskom stopilo u jednu cjelinu.
Sve do kraja 19. stoljeća Malinska je bila malo selo, a pravi razvoj započeo je kada je 1880. godine prvi parobrod uplovio u luku. Od tada započinje snažan razvoj turizma i same Malinske.
Prvi posjetitelji bili su austrijski i mađarski aristokrati koji su od 1880. godine u zimskim mjesecima dolazili u lov na šljuke i ostalu pernatu divljač.
S obzirom na geografski položaj Malinske i njenu prirodnu zaštićenost od hladnih vjetrova, mediteranska vegetacija buja na svakom koraku.
Brojne vile okružene su prekrasnim vrtovima od kojih zastaje dah.
Vrhunac turističkog razvoja Malinske bio je u 70-im godinama 20. stoljeća kada je otvoreno hotelsko naselje Haludovo. Zbog očekivanja velikog broja bogatih američkih turista 1970. je u blizini sagrađena današnja Zračna luka Rijeka.
Kada je naselje Haludovo dovršeno, 1971. godine, bilo je to najekskluzivnije naselje na istočnoj obali Jadrana. U sklopu Haludova radila je i kockarnica koja je bila magnet za bogate turiste tokom cijele godine. U kockarnici je bilo šezdesetak Penthouseovih djevojaka koje su pridonijele sjaju i glamuru kazina. Nakon privatizacije u 90-im godinama prošlog stoljeća, Haludovo je prestalo s radom i tokom godina nebrige i nemara gotovo u potpunosti propalo. Danas ovo više liči na neko arheološko nalazište nego na luksuzni hotelski kompleks. Nadamo se kako će ubrzo započeti obnova, kako bi se Haludovu vratila reputacija i stari sjaj kakav zaslužuje.
 
Nedaleko središta Malinske, u mjestu Porat, nalazi se franjevačka Crkva i samostan Sv. Marije Magdalene. Sagrađen je još 1480. godine. Atrij ovog samostana poznat je po lapidariju kojeg je izradio akademik Branko Fučić, a sadrži kopije najstarijih i najznačajnijih hrvatskih glagoljaških natpisa.
U sklopu samostana nalazi se muzej s brojnim eksponatima iz prošlosti koji prikazuju vjersku, kulturnu i gospodarsku prisutnost franjevaca na ovom području.
 
 
ŠETNJA MJESTOM

Nakon fine jutarnje kave prošetali smo Malinskom u potrazi za zanimljivim suvenirima. Jedna od najpoznatijih neslužbenih znamenitosti Malinske odmah nam je privukla pažnju – patke! U luci živi nekoliko obitelji pataka koje uživaju u slanoj vodi. Turisti i stanovnici Malinske im bacaju hranu i čini se kako su vrlo sretne. 

Mirisni suveniri koje smo u štenji pronašli su zaista originalnog dizajna i vrlo maštovito prezentirani. Kao što natpis na štandu kaže: „ponesite miris Mediterana u svojim srcima.“ Aromatični suveniri u svim oblicima koji su izloženi imaju i medicinska svojstva. Tako smo iz razgovora s ljubaznom gospođom koja ih sama ručno izrađuje saznali da malo ulja od lavande utrljamo na sljepoočnice i glavobolja će odmah nestati. Ona je također dobra i za pročišćavanje dišnih puteva. Tu su i suveniri od smilja, kadulje, lovora, sapuni s maslinovim uljem, a posebno su zanimljivi kolačiči od lavande. Zaista originalan i lijep poklon te smo i sami izabrali nekoliko jastučića s lavandom, prirodnih sapuna i eteričnih ulja.
 
Uvečer riva u Malinskoj vrvi turistima. Prekrasna šetnica s besprijekorno održavanom vegetacijom puna je gostiju koji su se vratili s plaža i pripremaju se za večeru.
Uređenje mjesta i cvjetni nasadi  jednostavno oduzimaju dah. Malinska je zaista prava cvjetna ljepotica.
 
Domaćini su vrlo ljubazni i susretljivi. Zabavnih sadržaja nema previše no ako niste zahtjevni i preferirate opušten odmor s obitelji, ponuda Malinske će Vam biti sasvim zadovoljavajuća.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU!
 
Plaže u Malinskoj su brojne i lijepo uređene - svakako posjetite plažu Hotela Malin i prošećite uvalom Haludovo. 
Možemo Vam preporučiti i zanimljivu gastro ponudu te domaće ručno rađene specijalitete poput šurlica i makaruna.
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao prednosti Malinske možemo istaknuti odličan i povoljan parking, prekrasno uređeno mjesto s njegovanim vrtovima i jako ljubazne domaćine. Što se tiče negativnih strana, malo bolja ponuda zabavnih sadržaja za mlađe posjetitelje je dobrodošla. Također, nadamo se da ćemo jednoga dana vidjeti Haludovo u punom sjaju kakvo ono i zaslužuje. Malinska je lijepa i ugodna destinacija i preporučujemo da je svakako posjetite!
 

NE PROPUSTITE!

Franjevački samostan i Crkva Sv. Marije Magdalene u Portu
Župna crkva Sv. Apolinara u Bogovićima
Crkveno-galerijski kompleks Sv. Nikole
Kompleks i plaže Haludovo
Jela sa domaćim šurlicama

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!