Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.50
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici10
Prosječna ocjena korisnika 7.67
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
U središnjem dijelu sjevernog hrvatskog primorja, iz stare frankopanske utvrde zvane Novigrad, razvio se turistički grad Novi Vinodolski.
Prvo spominjanje Novog datira još iz 1288. godine kada je napisan Vinodolski zakon. To je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika našeg naroda i ujedno jedan od važnijih europskih srednjovjekovnih dokumenata.
Rimska utvrda Lopsica smještena je na južnom dijelu grada. Stručnjaci se razilaze u ocjenama i jedni tvrde da je Lopsica bila stara rimska utvrda, a drugi da je to bio srednjovjekovni frankopanski grad. Utvrdu su 1598. godine u potpunosti uništili Mlečani koji su u više navrata napadali i pljačkali grad. Najteži napad dogodio se 1615. godine kad je posada grada Novoga priskočila u pomoć senjskim uskocima. Kad su Mlečani to saznali, napali su slabo branjeni grad. Divljački su pobili starce, žene i djecu, sve za slavu Venecije.
Najprepoznatljiviji simbol Novog Vinodolskog je zvonik Crkve svetog Filipa i Jakova, visok 36 metara. Sagrađen je na visoravni kamene litice koja se gotovo okomito spušta prema moru.
Na mjestu današnjeg zvonika bila je zavjetna Crkvica Sv. Fabijana i Sebastijana, koja je prema legendi sagrađena u roku od 24 sata, kako bi se narod zaštitio od kuge koja je u to vrijeme harala.
U stolnoj crkvi sačuvane su drvene izrezbarene korske klupe iz 17. stoljeća.
U Crkvici svete Trojice, sagrađene potkraj 15. stoljeća, uređena je zbirka sakralnih izložaka. Na žalost, crkvica vapi za obnovom jer u neadekvatnom vlažnom zdanju propadaju znamenitosti velike vrijednosti.
1750. godine grad je pogodio snažan potres koji je prouzročio velike štete. Sedam godina kasnije, velika bura nanijela je još veća oštećenja te je 1761. godine donesena odluka o rušenju dvije trećine građevina, kako bi se uštedjelo na popravcima.
Frankopanski kaštel – Novigrad pripadao je do 1761. godine obitelji Frankopan. Nakon smaknuća Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskog u Bečkom Novom Mjestu, njihova imanja postala su plijen feudalaca.
Za vrijeme ilirskog preporoda, u prizemnom dijelu frankopanskog kaštela, osnovana je Narodna čitaonica i knjižnica. Na drugom katu smješten je Narodni muzej u kojem se mogu razgledati brojni predmeti i zapisi iz kulturne prošlosti Novog Vinodolskog. Posebno je zanimljiva etnografska zbirka izvornih narodnih nošnji i instrumenata, arheološki i hidroarheološki nalazi iz Novog Vinodolskog i Povila, zbirka umjetničkih predmeta i oružja te memorijalna zbirka književnika Ivana Mažuranića.
Vinodolska dolina je u prošlosti bila vrlo značajno područje za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.
Malo je poznato da je čuvena žlahtina autohtona sorta ovog kraja, ali je nakon velike epidemije trsne uši krajem 19. stoljeća gotovo iščeznula iz ovog područja i uspješno je preseljena na otok Krk. Danas se u Vinodolu ponovo pokušavaju obnoviti nekoć čuveni vinogradi žlahtine.
Ovo povijesno i kulturno središte Vinodolske knežije, kolijevka je književnika iz obitelji Mažuranić. U samom središtu grada nalazi se kuća u kojoj su rođeni najveći hrvatski književnici Antun, Matija i svakako najpoznatiji Ivan Mažuranić – prvi hrvatski ban pučanin. Njegovo najpoznatije djelo „Smrt Smail-age Čengića“ objavljeno je 1846. godine i predstavlja jedno od najznačajnijih literarnih dostignuća u hrvatskoj književnosti.
 

FOLKLOR
 
U kulturno nasljeđe Novog Vinodolskog ubrajaju se i stari narodni običaji, pjesme, drveni instrument sopile, a posebno novljanska narodna nošnja. Novljani i danas čuvaju svoju tradiciju i novljanska narodna nošnja i sopile mogu se vidjeti i čuti za vrijeme posebne prigode -  novljanskog narodnog kola. Kolo se igra tri dana uzastopce u poslijepodnevnim satima na trgu ispred frankopanskog kaštela, za vrijeme karnevala ili kako se u Novom kaže Mesopusta.
Vještina novljanskog kola uči se od najranijih dana tako da nema bojazni za nastavak ove zanimljive tradicije.
 
 
OKOLICA
 
Iznad Novog Vinodolskog uređene su brojne šetnice, izletišta, biciklističke staze i vidikovci. Mi smo posjetili jedan od njih gdje se pruža zaista spektakularan pogled.  Na putu prema vidikovcima mogu se vidjeti krda divljih konja kako slobodno lutaju vrletima i treba pripaziti da vam ne istrče pred automobil.
Jedna od zanimljivosti u blizini je Staklena kapelica. Nalazi se u selu Omar i u potpunosti je izvedena iz metalne konstrukcije i stakla. Kapelu je prema kazivanju lokalnog stanovništva dao podignuti Petar Krpan zvan Samac, početkom dvadesetog stoljeća. Pokraj kapelice nalazi se i okrugla kamena cisterna ograđena niskim kamenim zidom. Okoliš je u potpunosti oblikovan suhozidom.
 
 
KARNEVAL - MESOPUST
 
Vrhunac ljetnih događanja u Novom Vinodolskom je međunarodni ljetni karneval koji se već gotovo 20 godina održava svakog ljeta i  okuplja sve više i više sudionika svih uzrasta. Sve započinje dječjim karnevalom i predajom ključeva grada Meštru karnevala, a završava velikom karnevalskom noći. U velikoj  maškaranoj povorci sudjeluju maškare svih dobi, od najmlađih do najstarijih i svi se jako dobro zabavljaju. Ovo je definitivno dio ljeta koji se ne smije propustiti jer tada su dozvoljene i manje nepodopštine i šale.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U Novom Vinodolskom svakako 
posjetite plaže, gdje možete uživati u odličnoj kavi, metar od mora.
Gastronomska ponuda je također zanimljiva - zavirite u naš Gastro kutak i saznajte više o slasnim specijalitetima koje smo mi isprobali.
 

OCJENA DESTINACIJE
 
Kao dobre strane ističemo parking koji je odlično organiziran i ima ga dovoljno, ljubaznost domaćina koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim te prekrasne šetnice, vidikovce i biciklističke staze.
Kao negativnost navodimo vrlo zbunjujuće prometovanje oko središta grada. Zamišljeno je da se obilaznim ulicama zaobiđe strogi centar, ali prometna signalizacija je vrlo loša. Iako vrlo dobro poznajemo Novi Vinodolski, imali smo problema u snalaženju, a možemo zamisliti kako se osjećaju gosti koji su prvi put u gradu.
Zabavni sadržaji u Novom Vinodolskom su izvrsni za vrijeme mesopusta, ali ipak primjetno nedostaje dobrih noćnih klubova i cocktail barova. Manjak kvalitetne zabave za mlađe posjetitelje trebao bi se ispraviti.
Novi Vinodolski ima mnogo za ponuditi svim skupinama gostiju. Od zanimljive povijesne ostavštine, preko sporta i rekreacije, odlične gastronomije, druželjubivih i veselih domaćina pa sve do luksuznog smještaja u obližnjim hotelima visoke kategorije.
 
 
NE PROPUSTITE!
 
Frankopanski kaštel
Ostaci rimske utvrde Lopsica
Karneval – Mesopust
Staklena kapelica
Brojne šetnice i vidikovci
Rodna kuća braće Mažuranić
Narodna čitaonica i muzej

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!