Top Destinacije

Uređenje mjesta 10 Naša ocjena
7.50
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 6.92
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Na istočnoj obali istarskog poluotoka, podno planine Učka, smjestila se prava turistička ljepotica – Opatija.
Opatija se razvila oko benediktinske opatije Sv. Jakova i prvi put se spominje 1449. godine. Pretpostavlja se da je zbog toga i dobila svoje današnje ime. Riječki patricij Ignacio Scarpa 1844. godine sagradio je ovdje svoj ljetnikovac Villa Angiolina. Taj događaj smatra se početkom organiziranog turizma u Opatiji.
Ubrzo započinje intenzivan rast i razvoj Opatije pod patronatom Austro-ugarske. Direktor poduzeća „Južne željeznice“ odabrao je Opatiju kao najperspektivniju destinaciju za putnički promet prema jugu. Ubrzo je Opatija željezničkom prugom povezana s Bečom i ekplozivnom rastu više nije bilo zapreka.
Grade se hoteli, kupališta, klimatsko lječilište, paviljon sa zatvorenim bazenom s grijanom morskom vodom, kupalište s kabinama za presvlačenje te jedan od današnjih zaštitinih znakova Opatije – šetalište Lungo Mare. Proteže se od Voloskog do Lovrana u duljini od 12 kilometara.
Prvi hotel otvoren je 1884. godine i gostima je nudio 60 luksuznih soba. Započinje i gradnja luksuznih villa i ljetnikovaca koji su danas prava poslastica za oči posjetiteljima Opatije.
U središtu je uređen park Sv. Jakova i u njemu je zasađeno preko 150 biljnih vrsta. Veliki broj potječe iz dalekih krajeva, a među mnogim zanimljivim biljkama u parku, ovdje je i japanska kamelija. U parku je smještena Crkva Sv. Jakova, najstarija građevina u Opatiji.
Ispred Ville Angioline nalazi se možda najljepši dio parka. U tom dijelu nalaze se biljke koje su donesene s Dalekog istoka, Južne Amerike, Australije i drugih krajeva svijeta.
Šetalište Lungo Mare je omiljeno među posjetiteljima Opatije. Šetnja obalnim putem, neometana od prometa, pravo je opuštanje od stresa i svakodnevnih briga. Šetalište je dovršeno 1889. godine kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem. Duž trase podignuta su spomen obilježja znamenitim ličnostima koje su boravile u Opatiji - književniku Henriku Sienkiewiczu, liječniku Theodoru Billrothu, generalu Jozefu Pilsudskom i drugima.
Jedan od najprepoznatljivijih simbola Opatije je svakako skulptura Djevojke s galebom. Nalazi se na hridi s prekrasnim pogledom na Opatiju. Zanimljivo je što je do 1956. godine, kada je postavljena na ovo mjesto, ovdje stajao kip Madonne Del Mare koja je postvljena kako bi bdjela nad dušom grofa Arthura Kesselstadta koji je nestao u moru u oluji 1891. godine. Danas se Madonnu Del Mare može vidjeti u Muzeju hrvatskog turizma.
Od znamenitih ličnosti koje su se odmarale u Opatiji svakako treba spomenuti cara Franju Josipa, cara Vilima II., rumunjsku kraljicu Elizabetu, caricu Sissi, pisce A.P. Čehova i Jamesa Joycea, plesačicu Isadoru Duncan, skladatelje Gustava Mahlera i Giacoma Puccinija. Imajte na umu, kada budete šetali Opatijom, da su istim ovim šetnicama i parkovima šetali ovi i brojni drugi velikani.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA

Na dijelu šetnice u Opatiji nalazi se Hrvatska ulica slavnih po uzoru na onu u Hollywoodu. Ovdje su svoje zvijezde dobile neke od najzaslužnijih ličnosti  iz svijeta sporta, kulture, umjetnosti i znanosti. Tu su, između ostalih, Janica Kostelić, Dražen Petrović, Krešimir Čosić, Goran Ivanišević, Rade Šerbedžija, Oliver Dragojević, Miroslav Krleža, Dragutin Tadijanović, Miroslav Radman, Nikola Tesla i mnogi drugi.
U večernjim satima Opatija vrvi od života. Nudi se zaista bogata ponuda zabavnih sadržaja.
Parkovi i šetnice dobivaju novi izgled i sjaj osvijetljeni šarenim svjetlima.
Nudi se bogata zabava i koncerti na otvorenom, mnogobrojni barovi i noćni klubovi. Kao točka na „i“ prekrasnog dana u Opatiji imali smo prilike prisustvovati Festivalu vatrometa. Zaista spektakularan završetak dana.
Opatija zaista blista svojim prekrasnim čistim ulicama, parkovima koji oduzimaju dah i atraktivnim hotelima u austro-ugarskom stilu.
Do prije desetak godina Opatija je bila središte zabavnog i noćnog života ovog dijela Hrvatske, ali zatvaranjem nekih kultnih klubova i koktel barova zabava za mlađe posjetitelje, nešto je slabija. Tome je ponajviše doprinijelo otvaranje odličnih barova i klubova u obližnjoj Rijeci iz koje je i dolazila većina posjetitelja. Što se tiče ljubaznosti, primijetili smo da se ugostiteljski djelatnici ne ponašaju jednako prema gostima iz svih zemalja. Neki su ipak malo poželjniji od drugih.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre stvari u Opatiji možemo istaknuti prekrasno uređenje grada, odličnu ponudu restorana i gastronomije te besplatni Wi-Fi na području cijelog grada.
Kao loše strane istaknuli bismo premonotonu zabavu za mlađe posjetitelje, nejednak tretman gostiju kod pojedinih ugostitelja i hotelijera, a moglo bi se još malo poraditi i na zabavnim sadržajima na plaži Slatina.
Nadamo se da nismo prestrogi, ali to treba shvatiti kao dobronamjerne konstruktivne kritike.
Sigurni smo da će ovi nedostaci biti uklonjeni već iduće turističke sezone pa će Opatija ponovno biti na mjestu na kojemu je bila do prije desetak godina.
 
 
NE PROPUSTITE!
 

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!