Top Destinacije

Uređenje mjesta 5 Naša ocjena
6.00
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.92
OTOK PAG - POLOŽAJ
 
Otok Pag svojim izgledom podsjeća na površinu Mjeseca i gotovo je cijeli prekriven posolicom koju bura iz Velebitskog kanala raznosi po otoku. Put do Paga najjednostavniji je iz smjera Zadra preko Paškog mosta. Može se doći i trajektom iz luke Prizna na kopnu, do trajektne luke Žigljen na Pagu.
Južni dio otoka prekriven je gustom i visokom trskom i vozeći se cestom imate osjećaj kao da ste u nekoj džungli. Tek kada uspijete proviriti izvan trske, vidite kamene goleti opustošene snažnom burom s Velebita.
 

GRAD PAG - POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Naziv Pag prvi puta nalazimo u dokumentima iz 10. stoljeća kada je već bio okružen zidinama i kulama, a u gradu su postojali samostani i trgovi.
U 13. stoljeću hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. je bježeći pred neprijateljima pronašao pomoć i utočište u gradu Pagu. Nakon što se vratio na prijestolje, podario je Pagu Povelju slobodnog Kraljevskog grada. 
U 14. stoljeću grad Pag bio je pod upravom Zadra. 1311. godine Zadar se odmetnuo od Venecije. Pažani su se priklonili Veneciji pa su 1312. godine u znak odmazde Zadrani napali grad Pag. Brojčano nadmoćnija vojska Zadra upala je u grad, spalila mnoge građevine te ubila mnoge stanovnike. U godinama koje se slijedile bilo je više napada Zadra na Pag koji se pokušavao izboriti za neovisnost od Zadra. Tome je došao kraj tek 1409. godine kada je  hrvatski kralj Ladislav prodao Zadar i Pag Veneciji.
1433. godine grad Pag dobiva svoj prvi Gradski statut.
S obzirom da je stari grad Pag bio smješten na nepovoljnom položaju koji nije dozvoljavao širenje grada, a bio je izložen snažnim udarima bure, 1443. godine započela je izgradnja novog grada 3 kilometra sjevernije. Na tom mjestu je sagrađen današnji grad Pag. Jedan od poznatih graditelja koji je sudjelovao u izgradnji novog grada je i Juraj Dalmatinac.
Srednji vijek obilježila je proizvodnja i trgovina solju po kojoj je Pag i danas poznat. Mletačka Republika zadržavala je za sebe tri četvrtine, dok je vlasnicima solana pripadala jedna četvrtina proizvedene soli.
Sa soli se sve mjerilo pa čak i plaćalo. Državni službenici bili su plaćani određenom količinom soli. S obzirom da nije bilo praktično nositi sa sobom velike količine soli paški su suci dobivali tiskane priznanice – asignate. Time je u ove krajeve uveden prvi papirnati novac još 1778. godine.
 

GALERIJA PAŠKE ČIPKE

U prizemlju Kneževog dvora nalazi se Galerija Paške čipke. Čipkarstvo je višestoljetna tradicija u Pagu i datira još iz 15. stoljeća. Smatra se da njezini korijeni potječu iz drevnog grčkog grada Mikene. U prošlosti nisu postojale šablone ili nacrti za izradu vrlo kompleksnih uzoraka, već se način njihove izrade prenosio s koljena na koljeno. Nemojte propustiti sa sobom ponijeti neki suvenir od Paške čipke.
 

SOLANA

Posjetili smo najveću solanu na otoku Pagu iz koje dolazi čuvena paška sol. Morska sol se iz vode izdvaja isparavanjem u sistemu plitkih bazena. Proces isparavanja započinje u prvom bazenu u kojem je koncentracija natrijevog klorida najmanja, a završava u zadnjem, u kojem je morska voda toliko prezasićena da se sol taloži na dnu bazena. Proces započinje u proljeće, a završava u jesen sakupljanjem soli ili kako radnici vole reći, berbom soli. Najbolja morska sol se zove Cvijet soli. Ona se pojavljuje samo u toplim danima kao tanki sloj na površini vode koji se ručno bere drvenom lopatom.
 

MUZEJ SOLI

U samom gradu Pagu je zanimljiv muzej smješten u bivšim skladištima soli posvećen upravo ovom zanimljivom proizvodu. Ovdje se mogu vidjeti alati i naprave pomoću kojih se u prošlosti vadila i transportirala sol. 
 

SIRANA

Jedan od najpoznatijih proizvoda otoka Paga je svakako i čuveni paški sir. Posjetili smo jednu  siranu u kojoj se proizvodi više vrsta ove fantastične delicije, od mlijeka dobivenog isključivo od ovaca koje pasu na otoku pagu.
Otok Pag specifičan je po tome što ima vrlo malo trave koja je vrlo slana zbog soli i posolice koju raznosi bura. Ovce koje pasu tu travu i aromatično bilje poput smilja, kadulje i bušina daju specifičnu vrstu mlijeka.
U proizvodnom dijelu mlijeko se pasterizira i dobivena sirna masa stavlja u posude zvane zgotovljači. Sir se preša te prebacuje u bazene za salamuru. Drugi dan nakon vađenja i cijeđenja pohranjuje se u prostoriju za zrenje koje traje od 2 do 18 mjeseci, ovisno o vrsti sira. Tu se osim Paškog, proizvode i druge vrste ovčjih, kozjih i kravljih sireva. Posebna poslastica je paška skuta.
U okviru sirane nalazi se i kušaonica u kojoj se mogu isprobati i kupiti sve ove vrste sireva.

 

NOVALJA

Grad Novalja je postao središte turizma na otoku Pagu i uglavnom privlači mlade iz svih krajeva svijeta. U Novalji se mogu razgledati i ostaci antičkog podzemnog vodovoda koji je bio dugačak više od kilometra i u cijelosti isklesan ljudskom rukom. Sjeverno od Novalje je prirodni fenomen poznat kao Paški trokut,  megalitski otisak u kamenu koji se povezuje sa pojavom NLO-a nad paškim područjem.
 

TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Ne propustite zaplivati na glavnoj gradskoj plaži u Pagu. More je prekrasno i čisto, a plivanje pravi užitak. Najpoznatija plaža na otoku svakako je plaža Zrće, u velikoj uvali pored Novalje. Osim odlične plaže, ovdje ćete pronaći i vrhunsku zabavu - ovo je omiljeno mjesto partijanera.
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao pozitivne strane Paga ističemo zaista fantastične plaže i prekrasno čisto more. Obavezno posjetite Muzej soli i potražite pašku čipku. Da ne zaboravimo i prefine jestive suvenire kao što je paški sir. U gradu Pagu ćete uživati istražujući bogatu kulturnu i povijesnu baštinu otoka.
Kao lošije strane bismo istaknuli premalu iskorištenost prelijepog starog grada Paga koji je nekako izoliran i nedovoljno promoviran. U gradu Pagu bi definitivno trebalo više zabavnih sadržaja, što se ne može reći za Novalju.

Otok Pag je iznimno zanimljiv i trebati će vam dosta vremena za njegovo istraživanje, ali s obzirom na ljepote i tajne koje čuva, to će biti sjajno iskustvo.
 
 
NE PROPUSTITE!

Galerija paške čipke
Muzej soli
Plaža Zrće u Novalji
Knežev dvor
Kula Skrivanat
Stari grad Pag
Crkve i samostan
Paški sirevi
Paška janjetina
Paška sol

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!