Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
8.50
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici10
Prosječna ocjena korisnika 8.44
OTOK RAB - POLOŽAJ

Udaljenost između otoka Raba i kopna u mjestu Stinica je najmanja upravo ovdje pa je i logično da trajekti plove ovom rutom. Putovanje je vrlo ugodno i traje nešto manje od 30 minuta.
Na suprotnoj strani, tj. otoku Rabu nalazi se Mišnjak, luka za trajekte na istoimenom malenom otočiću koji je lukobranom povezan s otokom Rabom. Izgled krajolika jasno dočarava kakvim je snažnim udarima bure tokom godine izložen i kakve posljedice ona ima na vegetaciju. Bura je jedan od razloga zbog čega su sva naseljena mjesta na Rabu okrenuta u smjeru jugozapada i prirodnim barijerama zaštićena od bure. Otokom slobodno pasu ovce tako da jako morate paziti prilikom vožnje da ne naletite na neku od njih. Naročita pažnja je potrebna noću jer ovce obožavaju spavati uz samu cestu, u što smo se i sami imali prilike uvjeriti. 
 

GRAD RAB – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Povijest grada Raba seže u daleku prošlost, još u doba antike. Malu naseobinu okruženu suhozidom podiglo je ilirsko pleme Liburna.
U Ptolomejevim spisima spominju se dva naselja - Arba i Kollenton. Dolaskom Rimljana u drugom stoljeću prije Krista sagrađene su zidine i kule oko postojećeg naselja Arba i Rimljani su mu dali naziv Felix Arba ili Sretan Rab. Titulom „Felix“  odavala se velika čast i označavalo se bogatstvo, zasluge i značaj nekog municipija za Rim. Možda je i to jedan od razloga zašto nikada u svojoj povijesti Rab nije bio teže oštećen.

Na malenom poluotoku, smještenom između uvale Sv. Eufemija i gradske luke, izrastao je slikovit i lijep gradić koji svojim karakterističnim oblikom, s četiri zvonika, podsjeća na veliki jedrenjak s četiri visoko uzdignuta jarbola.
Nekada su ljudi bili mnogo mudriji u urbanom planiranju i nisu nepotrebno rasipali resurse. Tako je stara jezgra grada Raba sačinjena od tri paralelne ulice koje su jednostavno nazvane Donja, Srednja i Gornja ulica. U Gornjoj su smješteni svi značajniji sakralni objekti i zvonici.
Srednja ulica je popločena kamenim pločama i u prošlosti je bila središte obrta i trgovine. U Donjoj ulici odvijao se život tipičan za lučke gradove.
Rapska riva uređena je kao prekrasno šetalište uz more i duž nje su smješteni klubovi i barovi koji pružaju odličnu zabavu u večernjim satima.
Na samom kraju poluotoka smješten je prekrasno uređeni park u kome se nalazi spomenik sv. Marinu, jednom od najpoznatijih Rabljana. Za vrijeme rimskog cara Dioklecijana, kršćani su bili proganjani, i klesar iz Lopara, Marin, sa svojim je prijateljem Leom pobjegao u Rimini u Italiju. Sklonili su se u pustinjačke spilje iznad luke gdje su izgradili malu kapelicu. Oko te kapelice niknulo je naselje i kasnije grad-država San Marino. Sveti Marin je zaštitnik Republike San Marino, klesara, đakona i lažno optuženih ljudi.

Vrhunac ljeta u Rabu obilježava se od 25-27. srpnja Rapskom fjerom. To je jedinstven srednjovjekovni sajam kojim rapski obrtnici, zanatlije i kulturno-umjetnička društva  oživljavaju tradicionalne zanate i vrijednosti prikazujući ih mnogobrojnim posjetiteljima. Predstavljaju se domaći autohtoni proizvodi i običaji te način života u povijesti Raba.
Posebno su zanimljive viteške igre koje je obnovila Udruga rapskih samostreličara.
Igre se priređuju 9. svibnja, 25. lipnja, 27. srpnja i 15. kolovoza. U te dane gradom vladaju samostrijelci, bubnjari, fanfaristi, zastavnici, plesači, topnici i plemstvo. Nikako nemojte propustiti doći u Rab za vrijeme održavanja Rapske fjere.
 
Na štandovima se prodaju različiti suveniri, mnogi porijeklom iz dalekih mnogoljudnih zemalja, ali mi smo ipak pronašli ono što tražimo – autohtone rapske suvenire u obliku prekrasnih jestivih proizvoda. 
Mala prodavaonica delikatesa u središtu grada je kao stvorena za ljubitelje slastica. Ovdje možete isprobati najpoznatiju rapsku slasticu – rapsku tortu. To zapravo nije torta u klasičnom smislu, već suhi kolač u kojemu ima badema, limuna i likera od višanja „Maraschina“. Prema legendi, prvi put je poslužena papi Aleksandru III. još davne 1177. godine. Rapska torta radila se kao specijalitet u bogatim kućama rapskih patricija još prije 300 godina u vrijeme vladavine Venecije.
Osim izvrsne rapske torte tu se mogu pronaći i muštaćoni, rabski baškotini, medenjaci, ušećereni bademi, arancini, limuncini, razne čokolade, rapski smokvenjak i mnoge druge tradicionalne slastice.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
 
Odlična gastronomska ponuda nas je oduševila u Rabu.
Kakve smo specijalitete kušali, provjerite u Gastro kutku!
 
 
 
Cijeli otok Rab bogat je lijepim plažama. Mi vam svakako preporučamo da posjetite Rajsku plažu u mjestu Lopar. U Loparu postoje čak dvije plaže za pse, dok ih u samom gradu Rabu ima nekoliko. Time se Rab svakako svrstava u dog friendly destinaciju!
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane Raba možemo istaknuti prekrasan stari grad s brojnim znamenitostima i običajima, izvrsne autohtone suvenire te mnogobrojne prekrasne plaže, s najljepšom Rajskom plažom.
Kao jedinu negativnu stvar koju smo zamijetili istaknuli bismo divlje ovce koje lutaju otokom i  predstavljaju stvarnu opasnost turistima koji nisu na to navikli.
Sve ostalo nas je u potpunosti oduševilo. Rab nudi i veliki izbor sadržaja za razne sportove i rekreaciju tako da će otok biti idealan za sve vrste posjetitelja. Tu su i neke od najljepših nudističkih plaža na Jadranu pa Rab s pravom nosi naziv Otok ljubavi.
 
 
NE PROPUSTITE!

Stari grad
Rajska plaža u Loparu
Crkve i samostan
Palača Nimira
Knežev dvor
Rapska fjera
Stare ulice i palače
Rapska torta

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!