Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 8.86
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Grad Rijeka je treći po veličini grad u Hrvatskoj i ujedno najveća hrvatska luka.
U rimsko doba na ušću rijeke Rječine podižu se prve nastambe i grad polako poprima svoj obris. Na Trsatskom brdu postojalo je staro keltsko naselje, a na obali ilirsko naselje Tarsata.
Nakon 4. stoljeća, sv. Vid postaje zaštitnikom grada i u srednjem vijeku Rijeka ima hrvatsko ime - Rika svetog Vida. Kroz burnu povijest u raznim razdobljima Rijekom su upravljali Ostrogoti, Bizant, Lombardi, Franci, Hrvati i Mađari.
U 16. stoljeću Rijeka doživljava trgovinski procvat i postaje važno trgovačko središte.
 
Najpoznatija ulica u Rijeci je Korzo. Već od ranog 19. stoljeća postao je žila kucavica grada i u njemu se odvija glavnina gradskog života. Do kraja 18. stoljeća na ovom se mjestu nalazila šljunčana morska obala, brodogradiliše i gradska loža. Nakon zatrpavanja obrambenog jarka i rušenja gradskih zidina počele su nicati zgrade i reprezentativne palače različitih stilova. Današnji Korzo tijekom cijeloga dana prepun je ljudi i u njemu su smještene mnoge važne gradske ustanove.
Na sredini Korza je Gradski toranj sa satom, omiljeno sastajalište Riječana.
Još jedan zanimljivi toranj je Kosi toranj, zvonik Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Podignut je u 14. stoljeću i tijekom vremena se uslijed slijeganja tla nagnuo što je vidljivo golim okom.

Katedrala Sv. Vida najznačajnija je riječka crkva. Podignuta je na mjestu manje crkvice u 18. stoljeću.
U blizini katedrale nalaze se legendarna Stara vrata ili Rimski luk. Ona nisu ostaci rimskog slavoluka, kako se nekada pretpostavljalo, već glavni ulaz u središte kasnoantičkog zapovjedništva rimske Tarsatike.
Na Trgu Riječke rezolucije nalazi se Stendarac, kameni stup za zastavu iz 16. stoljeća. Ovaj zanimljivi trg u prošlosti je služio kao igralište za djecu patricija.
Jedna od najljepših palača u gradu je palača Modello, izgrađena po uzoru na slične građevine bečkog Ringa.
Na prekrasno uređenom trgu smještena je zgrada Hrvatskog narodnog kazališta koje je otvoreno 1885. godine i u njemu su nastupala neka od najslavnijih svjetskih opernih imena. Kazalište nosi naziv Ivana plemenitog Zajca, jednog od najvećih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti, a zanimljivo je da je glazba iz njegove opere Nikola Šubić Zrinski, himna Čileanske ratne mornarice.
Na trgu zvanom Žabica nalazi se Kapucinska crkva Gospe Lurdske sagrađena početkom 20. stoljeća.
Zanimljivo je da su kapucini radi financiranja izgradnje crkve izmislili „Svetu Johancu koja se znoji krvavim znojem“ kako bi pridobili što više milodara od hodočasnika. 1913. godine Johanca je uhićena. Bez obzira na domišljat način financiranja, ova crkva je zaista prekrasna i danas je ponos grada Rijeke.
Na istom trgu nalazi se i palača Ploech koju je krajem 19. stoljeća izgradio Annibale Ploech, austrijski mehaničar koji se obogatio usavršavanjem i proizvodnjom torpeda.

 

TRŽNICA

U blizini Hrvatskog narodnog kazališta nalazi se kompleks od dva paviljona pod nazivom Velika tržnica. Kao što i sam naziv kaže, ovdje se nalazi gradska tržnica. Izuzetno je zanimljiva i živopisna i svakako preporučamo da prošetate i uživate u ponudi raznovrsne robe koja se ovdje nudi.
Mi smo osobito uživali u bogatoj ponudi cvijeća i ostalog bilja, a svidjelo nam se i obilje svježih mladih šparoga i ostalog zelenog povrća. Uočili smo da su cijene na tržnici vrlo korektne i prihvatljive.

 
 
TRSAT

Na brdu Trsat iznad Rijeke nalazi se izuzetna građevina iz srednjeg vijeka – Trsatska gradina.  Srednjovjekovna fortifikacija jedna je od najstarijih u Hrvatskom primorju i s nje se pruža veličanstven pogled na Rijeku i okolicu. U sklopu gradine je uređen i lijepi caffe bar i prodavaonica suvenira. U ljetnim mjesecima ovdje se održavaju izložbe i koncerti na otvorenom. Nikako nemojte propustiti posjet ovom veličanstvenom zdanju.

Trsat je ipak najpoznatiji po svom svetištu Gospe Trsatske. Ovo je najveće hodočasničko središte zapadne Hrvatske i svake godine privlači velik broj vjernika.
 

 
 
 
 
KASTAV

Nakon uživanja na riječkim plažama, zaputili smo se u mali gradić pokraj Rijeke, izuzetne povijesti i ljepote – Kastav. Za samo desetak minuta vožnje odličnom cestom stižemo u prekrasan mali gradić na brdašcu. Grad je izgrađen kao utvrda s devet kula. U rimsko doba zvao se Castua. Već 1700. godine u gradu je postojala škola, a 1866. godine osnovana je čitaonica, prva u tadašnjoj Istri.
Poznati umjetnik Vincent iz Kastva rođen je u ovom gradiću, a Vladimir Nazor je 10 godina proveo u Kastvu kao ravnatelj škole.
Prve nedjelje u listopadu održava se manifestacija Bela nedeja, tradicionalni trodnevni sajam u čast mladog vina, koji se spominje u Zakonu Grada Kastva iz 1400. godine.
Nikako nemojte propustiti Kastafsko kulturno leto, niz umjetničkih i zabavnih programa.
Šetnja malim srednjovjekovnim uličicama s prekrasnim kućama kao iz bajke oduševiti će Vas!
 

SUVENIRI

Ukoliko želite ponijeti zaista originalan suvenir iz Rijeke, svakako odaberite komad nakita s jednim od najprepoznatljivijih simbola Rijeke, popularnim Morčićem. Možete ih pronaći u riječkim zlatarnama ili u uredu Turističke zajednice. Morčić je nastao kao skromna verzija „venecijanskog moretta“. Izrada lika crnca s bijelo-crvenim turbanom osobito je bila značajna u 19. stoljeću te je Rijeka  bila vrlo poznata po svojim moretistima i njihovom umijeću izrade morčića. Danas je ovaj simbol Rijeke iznimno cijenjen te je svoje mjesto pronašao kao zaštitni znak Rijeke na čelu povorke poznatog Riječkog karnevala.
Osim morčića,  zgodan je suvenir i lutka s likom Zvončara – najpoznatijeg ophodnika stočarske pokladne magije u Hrvatskoj. Područje Kastavštine osobito je bogato zvončarskim skupinama. Nakon razgledavanja suvenira, nastavili smo šetnju gradom.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Iako Rijeka nije tipična turistička destinacija s nepreglednim plažama prepunim ležaljki i suncobrana, ipak ima vrlo lijepo uređenih plaža na kojima možete potražiti svježenje u vrućim ljetnim mjesecima.
Jedna od nama najljepših riječkih plaža je plaža Ploče.
Kod nogometnog stadiona Kantrida, nalazi se novouređena plaža za pse te je Rijeka ovime stala uz bok ostalim „dog friendly“ destinacijama što iznimno cijenimo, baš kao i Columbo.
Plaža Kostanj je prva plaža u Hrvatskoj posebno opremljena za osobe s invaliditetom. Ujedno je i jedna od najopremljenijih plaža te namjene na Mediteranu. Na plaži se vijori i Plava zastava.
Posjetili smo i jednu zanimljivu plažu na samom vrhu Kvarnerskog zaljeva, u sklopu auto-kampa. Ova šljunčana plaža je iznimno lijepa, s prekrasnim pogledom na Volosko i Opatiju. Turisti obožavaju divlje stijene s kojih se jedva ulazi u more i takvih im neće nedostajati u Rijeci i okolici.
S obzirom da je Rijeka veliki lučki grad, iskreno nas je iznenadila čistoća mora na plažama sjeverno od centra Rijeke. 

 
 
VEČERNJA ŠETNJA

Delta okupana kasnim suncem izgleda čarobno. Vrhunski uređeni nasadi cvijeća su prekrasni, a moderni pješački most preko Rječine odlično se uklapa u okoliš.

Šetajući obalom Rječine, stigli smo i do zanimljivog restorana koji smo odabrali za našu večeru - zavirite u GASTRO KUTAK i uživajte s nama u vrhunskim delicijama!
 

OCJENA DESTINACIJE

Dobrim stranama grada Rijeke smatramo iznimno zanimljive i lijepe znamenitosti i muzeje, prekrasno uređenje i čistoću grada te vrhunski organizirano parkiranje s kojim nećete imati problema.

Rijeka je izuzetno zanimljiv urbani grad. Osjeća se pravi velegradski ugođaj iako nema one užurbanosti tipične za velike gradove. U osamdesetim i devedesetim godinama prošlog stoljeća Rijeka je bila kultni rokerski i pankerski grad u kojem su djelovali neki od najpoznatijih bandova tog vremena. Mnogi kultni klubovi od kojih svakako moramo spomenuti Palach bili su pravi rasadnici alternativne i punk scene.
Prije desetak godina u Rijeci se otvorio niz modernih prekrasno uređenih klubova i barova na Rivi te je Rijeka preotela Opatiji titulu grada za najbolji noćni provod.
Uz sve zanimljivosti i mogućnosti koje Rijeka pruža sigurni smo da ćete odlučiti provesti nekoliko dana u gradu koji vrijedi istražiti.
 
 
NE PROPUSTITE!

Korzo
Glavna gradska tržnica
Riječki Stari grad
Katedrala Sv. Vida
Brojne zanimljive crkve
Gradske palače
Trsatska gradina
Astronomski centar
Muzej Peek&Poke
Brojni muzeji, zbirke i izložbe
Večernji izlazak u klubove na Rivi
Kastav
 

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!