Top Destinacije

Uređenje mjesta 5 Naša ocjena
6.00
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 8.25
POLOŽAJ, POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Najstariji grad Sjevernog Jadrana utemeljen još prije 3000 godina u predrimsko doba, naša je današnja destinacija. U rimsko doba ovaj grad zvao se Senia, a danas ga poznajemo pod imenom Senj. Smješten podno planina Velebita i Kapele, zbog specifičnog položaja i mikroklimatskih utjecaja poznat je po svom snažnom vjetru – buri. Bura nastaje kada se hladni planinski zrak naglo spušta s Velebita strmim liticama i uskim kanjonom jurne prema moru i dobije strahovito ubrzanje. Udari bure izmjereni u Senju znaju prelaziti i 250 kilometara na sat. Srećom, bura uglavnom puše u zimskim mjesecima, dok je ljeti znatno rjeđa. U ljetnim danima bez bure Senj je uglavnom jedan od najtoplijih i najsunčanijih gradova Hrvatske.

Današnji Senj podignut je uglavnom u srednjem vijeku na ruševinama antičke Senie. Godine 1248. senjski je biskup dozvolom pape Inocenta IV. postao jedini biskup u katoličkom svijetu koji je smio upotrebljavati narodni jezik i običaje u liturgiji. Drugi narodi dobili su to pravo tek u 20.  stoljeću. 
U Senju je osnovana prva glagoljaška tiskara i već krajem 15. stoljeća tiskan je Senjski glagoljski misal i druge knjige pisane glagoljicom.
U prvoj polovici 16. stoljeća Senjani su se suočili s novom prijetnjom – Osmanskim carstvom. Većina krajeva oko Senja je potpuno opustjela, a utvrđeni grad postao je utočište brojnim izbjeglicama iz okupiranih područja cijele Dalmacije, Hercegovine i Bosne. Na posjedima hrvatskog zapovjednika Petra Kružića u Klisu i okolici, organizira se i formira nova vojna postrojba – uskoci.
Nakon pada Klisa 1537. godine, uskoci se povlače u Senj. Na brdu Nehaj grade istoimenu tvrđavu na temeljima starohrvatske crkvice čiji su temelji i danas vidljivi. Zbog junačkog otpora nadmoćnijem neprijatelju i drskih napada na mletačke brodove i gradove diljem Jadrana, pod dopuštenjem Austrije, senjski su uskoci ušli u legendu. Kako su na bojnom polju bili nepobjedivi, postali su prijetnja Habsburškoj monarhiji u njenoj novoj, miroljubivijoj politici prema Mlečanima i Osmanskom carstvu, te su se ovi dosjetili kako da ih poraze političkim spletkama.
Uskočki brodovi bili su spaljeni, uskočke postrojbe rasformirane, a sami uskoci morali su napustiti Senj. Većina ih je preseljena u okolicu Karlovca te na područja uz rijeku Kupu. U borbama protiv Osmanskog carstva koje su nastavljene na tim područjima, ponovno su se vojno organizirali i uspostavili temelj Vojne krajine koja je definitivno zaustavila turska napredovanja prema Europi.
U tvrđavi Nehaj (koju Senjani zovu Kula Nehaj) mogu se razgledati povijesne ilustracije, predmeti, oružje i odore. Početkom ljeta u okolici tvrđave Nehaj organiziraju se Uskočki dani, manifestacija kojom se pokušava oživjeti ne samo slavna uskočka prošlost nego i atmosfera iz srednjeg vijeka.
Senj doživljava svoje zlatno doba krajem 18. stoljeća kada započinju veliki građevinski radovi. Gradi se Jozefinska cesta kojom je Senj spojen sa Zagrebom, obnavlja se luka, grade veliki Carski magazini, uređuje kanal protiv poplave koji regulira bujice s Velebita. Senjska luka postaje jedna od najznačajnijih na Jadranu. Kroz nju prolazi najveći dio uvoza soli i izvoza žita i drveta. U prosperitetni grad doseljavaju se poduzetnici i radna snaga, osnivaju se trgovačka i brodograditeljska društva, osniva trgovinska i obrtnička komora, a razvija se i značajna kulturna djelatnost. Osnivaju se gradska glazba, čitaonica i ostala kulturna društva.
U Senju su rođeni i živjeli neki od najvećih intelektualaca tog doba: Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i mnogi drugi. Njima u čast uređen je Park senjskih pjesnika. Upravo u to vrijeme nastaju neka od najpoznatijih književnih djela čija je radnja smještena u Senju poput „Čuvaj se senjske ruke“ Augusta Šenoe i „Posljednji Stipančići“ Vjenceslava Novaka.
U 2. svjetskom ratu Senj je više puta pretrpio jaka bombardiranja, s obzirom da je bio glavna opskrbna luka njemačke mornarice na Jadranu. U tim bombardiranjima potpuno je uništeno ili teže oštećeno gotovo 80 posto građevina u Senju.
Crkva
Kaže se da ako želite saznati nešto o prošlosti i stanovnicima nekog grada, to najbolje možete učiniti na groblju. Mauzolejji i kripte na senjskom gradskom groblju svjedoče o nekad slavnoj prošlosti ovog grada. Na nadgrobnim natpisima mogu se pronaći veleposjednici, veletrgovci, pa čak i vitezovi.
 
IZLETI U OKOLICU

U okolici Senja nalaze se brojna mjesta i izletišta koja svakako morate posjetiti i vidjeti.
 
KRIVI PUT
Iznad Senja nalazi se gotovo napušteno selo Krivi put. Uz prekrasan pogled prema Senju i moru, zanimljiv prizor su brojne vjetrenjače koje se neumorno okreću i proizvode električnu energiju. Priroda je fascinantna te vam preporučamo da se barem provozate do ovog sela, udaljenog desetak kilometara od Senja.
 
SVETI JURAJ
Malo južnije od Senja smjestilo se malo ribarsko mjesto Sveti Juraj. U pitoresknoj lučici u centru mjesta, vrijeme kao da je stalo i idealno je za bijeg od stresa i gužvi.

 
 
 
 
 
KRASNO
Iznad Svetog Jurja, u srcu Velebita, smješteno je jedno od najpoznatijih svetišta u Hrvatskoj – Svetište Majke Božje od Krasna. Krivudava, ali odlična cesta kroz središte nacionalnog parka Velebit, nakon tridesetak minuta vožnje dovodi nas u podvelebitsko selo koje je prekrasno uređeno. Nastavljamo do Crkve Majke Božje Krasnarske. Drveni strop sa oslikanim scenama iz života Krista potječe iz 1740. godine.
Ovo Marijansko svetište godišnje posjećuje preko 100 tisuća vjernika.
U planinarskom domu koji je pretvoren u hotel razgledali smo odličnu ponudu suvenira i domaćih rakija od ljekovitih trava s Velebita, a neke od njih smo kupili jer nakon kušanja nismo mogli odoljeti da ih ne ponesemo kući kao odličan pitki suvenir.
Temperatura zraka je znatno niža od one na moru i ovo je idealno utočište u vrućim ljetnim popodnevima.
U Krasnu se nalazi i prodavaonica domaćih sireva koji se obavezno moraju degustirati. Čuveni krasnarski sir i sir škripavac specijalitet su ovog kraja i prava su poslastica, bolji od mnogo razvikanijih sireva. Proizvode se još mnoge vrste sireva, pa čak i sir s tartufima. Obavezno ponesite neki sir kao suvenir!
Spuštanje s Velebita u suton je fantastičan doživljaj. Zlatne boje i čist planinski zrak doživljaj su koji se jednostavno mora osobno doživjeti.

 

VEČERNJA ŠETNJA

Jedna od najvećih prednosti bure je čist zrak i kristalno bistro more. Uvečer boje neba izgledaju čarobno zahvaljujući tom potpuno čistom zraku bez i najmanje nečistoća. Osobiti je doživljaj šetnja Nehajom i uživanje u prekrasnoj prirodi i pogledu. Uživali smo u šetnji gradom koji krije brojne tajne iz svoje prošlosti.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU

Od 1967. godine u Senju se održava tradicionalni Međunarodni ljetni karneval. Šest dana i šest noći maškare vladaju gradom, uz svečanu povorku zadnje večeri. Svakog ljeta maškarana povorka od preko 3000 ljudi privlači pažnju više od 12 tisuća posjetitelja. Tih dana u Senju je prava ludnica i svakako je idealno vrijeme za posjetu.
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane možemo istaknuti prekrasne povijesne znamenitosti, osobito odlično očuvanu tvrđavu Nehaj koja se obavezno mora posjetiti.
Čistoća zraka i mora ovdje je na najvišem nivou. Parkiranje je dobro organizirano i nećete imati problema osim nekoliko dana kada traje Ljetni karneval.
Kao lošije strane zamijetili smo manjak raznolikih zabavnih sadržaja za turiste, neodgovarajuću brigu za parkove i zelenilo (osobito Park senjskih pjesnika), koji bi uz vrlo malo truda mogli biti prekrasni te slabiju ponudu dodatnih sadržaja na plažama. Ipak, senjske plaže odlikuje iznimno čisto more te je plivanje ovdje osobit užitak i pravo osvježenje!

Unatoč ovim nedostacima koji se uz malo truda mogu ispraviti, Senj će svakog posjetitelja zaintrigirati svojim prekrasnim ulicama i kulturnim znamenitostima, a naročito izletima u obližnja mjesta Krasno i Sveti Juraj koji su pravi mali dragulji.
 
 
NE PROPUSTITE!

Tvrđava Nehaj
Gradski muzej
Velika vrata
Sunčani sat – 45. paralela
Sakralna baština
Ljetni karneval
Povijesna gradska jezgra

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!