Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
8.75
Zabavni sadržaji9
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici10
Prosječna ocjena korisnika 8.45
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Pretpostavlja se da je Rovinj nastao između 3. i 5. stoljeća. Na mjestu današnje Crkve Sv. Eufemije nalazio se Castrum Rubini, preteča današnjeg Rovinja.
Već u 7. stoljeću Rovinj je bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama. Grad je imao sedam vrata, a sačuvana su troja.
Na mjestu vanjskih gradskih vrata, u 17. stoljeću je podignut barokni Balbijev luk, danas glavni ulaz u Stari grad.
Gradska palača sa starom vijećnicom danas je sjedište gradonačelnika i gradske uprave, a nekad je bila pretorska palača čiji temelji potječu iz 1308. godine. U dijelu prizemlja nalazio se zatvor.
Na glavnom trgu se nalazi Gradska ura. Nekada je bila toranj na južnom uglu zidina.
Posjetili smo zanimljiv muzej pod nazivom Kuća o Batani. Kao interaktivan dinamičan projekt, Kuća o Batani posjetiteljima priča priču o drevnoj brodici koja je i danas dio rovinjske svakodnevice. U ovom eko-muzeju može se vidjeti stalni postav Batana te ribolovnog alata i pribora.
Batana je čamac koji se zbog svoje dugovječne i karakteristične gradnje nalazi pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a. Pripada obitelji čamaca ravnog dna kao što su venecijanska gondola, neretvanska trupa ili komiška sandula. Podnosi svako more jer ne siječe valove već po njima skače i propinje se preko vala. Zbog tog svojstva je vrlo pogodna za plovidbu plitkim vodama. Rovinjci su Batanu prepoznali kao svoj simbol i njome se vrlo ponose.
 
Panoramom Rovinja dominira zvonik Crkve sv. Eufemije visok 60 metara. Prema legendi, u ranu zoru 13. srpnja 800. godine, crkvena su zvona uzbuđeno zazvonila. Građani su se sjurili prema moru. Morem je poput kamene lađe doplovio mramorni sarkofag. Zadivljeni Rovinjci su ga pokušavali odvući u grad pomoću volovskih i konjskih zaprega, ali uzalud. Nisu pomogli ni snažni mišići, ni ljudska dosjetljivost. Eufemija se ukazala malenom dječaku rekavši mu: „Ja sam Eufemija Kalcedonska koja svojom krvlju zaručih Isusa. Ti ćeš izvući kamenu korablju svojim tijelom.“ I doista, pred zapanjenim pukom dječak je upregnuo svoje slabašne junice i odvukao sarkofag od obale do crkve na vrhu gradskog brijega. Tamo ga otvoriše i ugledaše nepomično tijelo prelijepe djevojke. Kraj nje se nalazio svitak pergamene na kojem je pisalo: „Ovo je tijelo svete Eufemije, djevice mučenice iz Kalcedona rođene za nebo 16. rujna godine gospodnje 304.“
Na vrhu zvonika nalazi se veliki bakreni kip Sv. Eufemije, postavljen tako da se okreće oko svoje osi prema smjeru vjetra.
Zvonik je otvoren za turiste, ali vjerujte nam, potrebna vam je dobra kondicija za uspon strmim drvenim stepenicama na 60 metara visoki zvonik. Jednom kad se uspijete popeti do vrha, za nagradu ćete uživati u fantastičnom pogledu na Rovinj i okolicu.

 

TRŽNICA
 
U samom središtu Rovinja nalazi se jedna od najljepših tržnica koje smo posjetili. S obzirom da  Rovinj ima dugu ribarsku tradiciju, ponuda u ribarnici je iznimno bogata. Od svih mogućih vrsta školjki, rakova, vrhunske ribe do povoljnijih srdela i papalina, svatko može pronaći nešto za svoj ukus i svoj džep.
Tržnica djeluje vrlo urbano, iznimno je čista i  uredna, a ponuda vrlo bogata. Cijene su manje-više kao i na ostalim tržnicama, ali možete se pokušati cjenkati.
Nudi se vrlo bogat izbor istarskih specijaliteta, meda, tartufa, maslinovog ulja, a može se i isprobati prije kupovine. Posebna zanimljivost su domaće rakije s ljekovitim travama, a svakako najpoznatija delicija je poznata medica, rakija s medom.
Mali kafići na tržnici omiljeno su sastajalište stanovnika Rovinja u potrazi za najnovijim vijestima i ćakulama.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA
 
Rovinj nudi impresivnu ponudu večernje zabave. Od romantičnih šetnji i uživanja u intimnoj atmosferi prekrasnih barova uz more, sve do noćnih klubova namijenjenih ljubiteljima žešće zabave. Rovinj je i mjesto odličnog jazza, a na ulicama možete uživati u latinoameričkim ritmovima tijekom Ljetnog festivala salse koji se već tradicionalno održava u Rovinju.
Ovdje se tijekom ljeta održava čitav niz manifestacija i evenata od kojih su, osim već spomentug odličnog salsa festivala, najpoznatiji Weekend Media festival, Rovinj Photo days, Noć sv. Lovre, Rovinjska noć, Festival 7 sunca 7 mjeseca te mnogi drugi.
Vrhunac zabave za mlađe posjetitelje može se pronaći u centru Monvi.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU

Najljepše plaže u Rovinju su one u uvali Lone i na Zlatnom Rtu. Ovdje ćete pronaći i nekoliko plaža za pse, što je osobito zanimljivo vlasnicima kućnih ljubimaca. Više o plažama za pse potražite u Columbovom kutku!
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Ono što je Italiji Venecija, Hrvatskoj je Rovinj. Osim kanala, naravno. Prekrasan grad, iznimno ljubazni domaćini, romantična vožnja batanom, odlični restorani i barovi, nama su sasvim dovoljna pozivnica da se što prije vratimo u Rovinj!

 
NE PROPUSTITE!
 
Crkva Sv. Eufemije
Balbijev luk
Gradski bedemi i vrata
Gradska ura
Gradska palača
Eko-muzej „Kuća o Batani“
Rovinjski pelinkovac

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!