Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 8.05
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Biograd na Moru je zanimljiv turistički gradić koji je sa svih strana okružen nacionalnim parkovima i parkovima prirode.
To je stari hrvatski kraljevski grad i prvi put se spominje sredinom 10. stoljeća. U 11. stoljeću bio je sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, a 1102. godine u njemu je okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman.
Od 15. do 18. stoljeća grad je pod vlašć
u Venecije. Za vrijeme mletačko-turskih ratova grad je nekoliko puta teško oštećen i zapaljen.
U Biogradu je bilo sjedište hrvatske narodne vojske koja je odigrala važnu ulogu u ratovima protiv Turaka.
Na ostacima biogradske katedrale u kojoj je okrunjen kralj Koloman, u 18. stoljeću je podignuta Župna
 crkva Sv. Stošije. Nad njome i cijelim Biogradom dominira zvonik.
U blizini se nalaze ostaci Bazilike Sv. Ivana Evanđeliste. To je bio benediktinski samostan koji je u 11. stoljeću dao sagraditi hrvatski kralj Petar Krešimir IV. U 12. stoljeću prilikom osvajanja Biograda, Mlečani su gotovo do temelja srušili samostan, a redovnici su se spasili bijegom u Šibenik te kasnije na otok Pašman.
Početkom 19. stoljeća gradom vladaju Francuzi. U to vrijeme sagrađena je zgrada općine i sud.
Turizam se kao g
rana privrede počeo razvijati u 20-im godinama prošlog stoljeća, a prvi gosti bili su Česi. Prvi hotel sagrađen je na mjestu današnjeg hotela Ilirija, 1935. godine. 2007. godine grad je dobio prestižnu nagradu Srebrni cvijet Europe za hortikularno i urbano uređenje mjesta.
 
 
TRŽNICA

Na biogradskoj tržnici uvijek je živo i u ponudi su prekrasni domaći proizvodi iz obližnjeg mjesta Vrana koja je netaknuti prirodni raj. Voće i povrće je pretežno domaće proizvodnje od lokalnog stanovništva i ovdje ćete pronaći najbolje pomidore koji imaju slatkasti okus. Možete isprobati i druge proizvode poput domaćih maslinovih ulja, rakija, meda i slično.
Cijene su u šp
ici sezone vrlo prihvatljive i pružaju veliku mogućnost za pripremanje obroka od kvalitetnih sastojaka u vlastitoj kuhinji.
 

MARINA

Biograd je možda najpoznatiji po svojim marinama  u kojima je ljeti neopisiva gužva, a najviše subotom, kada je smjena gostiju. Sve vrvi nautičarima koji se pripremaju za isplovljavanje i ukrcavaju zalihe na brodove. Potrebno je pripremiti dovoljne količine hrane, vode i ostalih potrepština za višednevnu plovibu. Nautičari su ujedno i najveći gurmani i vole se počastiti večerama u najfinijim, ali ne nužno i najskupljim restoranima. Postoji čitav niz restorana na hrvatskoj obali čiji su gosti uglavnom nautičari i gotovo im je nemoguće pristupiti osim brodom.
U dvije marine, Kornati i Šangulin 
ukupno je više od 1000 vezova i pravo je zadovoljstvo gledati svu tu masu prekrasnih jedrilica i jahti i užurbanih nautičara. Naravno, nisu svi profesionalci. Iskusni skiperi koji se mogu unajmiti pobrinut će se da plovidba bude ugodna i bez većih iznenađenja. U marinama djeluju charter tvrtke koje nude plovila u najam, sa ili bez skipera.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Biogradske plaže su odlično uređene i uvijek prepune kupača. Svakako posjetite plaže Dražica i Soline te plažu Iza banja u obližnjem mjestu Sv. Filip i Jakov.
 
Svakako posjetite biogradski Zavičajni muzej gdje se mogu razgledati razne zanimljive zbirke iz povijesti Biograda, a kao posebnu atrakciju istaknuli bismo povijesnu zbirku Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća. Zbirka sadrži preko 10 tisuća predmeta izvađenih iz potonulog mletačkog trgovačkog broda.
 
Vrhunac ljeta je tradicionalna Biogradska noć koja se održava svake godine 4. kolovoza, a posvećena je Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. 
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Dobrim stranama Biograda možemo istaknuti definitivno najbolju ponudu na plažama koju smo do sada vidjeli, uređenost grada je također jako dobra, a ljubaznost domaćina vrlo pozitivna.
Glavna boljka Biograda koja proizlazi iz velikog broja gostiju na relativno malom prostoru je velika gužva na gradskim plažama. U vrhu sezone, more  zbog mnoštva kupača nauljenih beskonačnim količinama krema za sunčanje  gubi onu bistroću i čistoću koju inače posjeduje. 
Nautičarima je Biograd na Moru „must see“ destinacija a svima ostalima željnim ugodnog ljetovanja ili uživanja u prekrasnim šetnjama svakako možemo toplo preporučiti izbor ovog grada kao svoje ljetne destinacije.
 
 
NE PROPUSTITE!

Ostaci bazilike Sv. Ivana Evanđeliste
Crkva Sv. Stošije
Zavičajni muzej
Biogradska noć

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!