Top Destinacije

Uređenje mjesta 6 Naša ocjena
6.25
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 7.13
PAKOŠTANE – POVIJEST I POLOŽAJ

Pakoštane su zanimljivo mjesto smješteno u samom središtu Jadranske obale, između Vranskog jezera i mora. Pakoštane su staro naselje – ovdje su pronađeni primjerci sjekira iz brončanog doba.
U rimsko doba na ovom se mjestu nalazila luka rimskog grada Asseriae. I danas su vidljivi ostaci antičkog naselja i vila bogatih patricija. U luci su pronađeni ostaci rimskog lukobrana, a na mjesnom groblju pronađeni su dijelovi rimske Ville Rustice.
Današnje naselje datira s početka 15. stoljeća. Nakon turskih prodora u 16. stoljeću i pada Starog grada Vrane, stanovništvo se pod prijetnjom nemilosrdne vojske povlači na otok Murter, a djelomice i u južnu Istru. U 17. stoljeću Mlečani su potisnuli turske osvajače i oslobodili ovaj kraj.
Nakon pobjede nad Turcima, na otočiću Sv. Justin podignuta je istoimena crkva na temeljima stare crkve. Na središnjem gradskom trgu, na mjestu stare crkve sagrađena je nova Župna crkva Uzašašća Gospodinovog,  1906. godine. S obzirom da je sagrađena na mjestu stare crkve u nju su ugrađeni i neki dijelovi stare crkve.
 

VRANSKO JEZERO

U zaleđu Pakoštana nalazi se park prirode Vransko jezero, najveće jezero u Hrvatskoj. Dugačko je gotovo 14 kilometara, a široko oko 2 kilometra. Dubina mu je oko 4 metra i iznimno je bogato ribljim i ptičjim svijetom.
U sklopu parka je ornitološki rezervat koji je netaknuto stanište ptica vodarica, močvarni sustav velike bioraznolikosti i izuzetne znanstvene i ekološke vrijednosti. U sklopu jezera nalazi se ribogojilište i park koji pruža izobilje kvalitetne ribe za sportski ribolov.
Oko Vranskog jezera uređene su odlične biciklističke staze i ovo će biti prava poslastica ljubiteljima prirode i biciklizma.
S vidikovca se pruža prekrasan pogled na cijelo Vransko jezero, kao i otok Murter i Kornate.

Mjesto Vrana odigralo je ključnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Ovdje se nalazila utvrda i samostan vitezova Templara, poznatiji kao Stari grad Vrana. U benediktinskom samostanu u Vrani čuvala se kruna hrvatskih kraljeva. U 16. stoljeću Turci su u Vrani zarobili i odveli u zatočeništvo tri tisuće ljudi i u potpunosti zavladali ovim krajem.
U blizini se nalazi Han Jusufa Maškovića, poznatiji kao Maškovića Han. To je  trebala biti rezidencija i odmorište visokog dostojanstvenika na turskom dvoru i vrhovnog admirala turske flote Jusufa Maškovića, rodom upravo iz ovog kraja, koji je naručio njenu gradnju u 17. stoljeću. Na žalost, Han nikada nije u potpunosti dovršen jer je Jusuf Mašković ubijen od vlastite vojske zbog iskazanog milosrđa nad poraženim mletačkim zarobljenicima, za vrijeme Kandijskog rata. Po nalogu  samog sultana pogubljen je odsijecanjem glave.
U ovom prostoru se svake godine održava manifestacija Dani vitezova Vranskih u kojoj se oživljavaju likovi i kulise iz doba davnih vremena. Uz bogatu ponudu srednjovjekovnih jela i pića iz ovog kraja, mogu se susresti vitezovi templari, turske paše, papinski glasnici, vranski priori i mnogi drugi koji snage odmjeravaju u viteškim turnirima i natjecanjima. Ovu manifestaciju toplo preporučamo svim zaljubljenicima u srednji vijek i ljubiteljima čarobnjaka, vitezova i princeza. Inače, Maškovića Han je poseban po tome što je on ujedno i najzapadnija građevina nekadašnjeg Otomanskog carstva.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U Pakoštanama je zanimljivo turističko naselje Pine Beach sa slamnatim kućicama polinezijskog tipa. Ono je nekada bilo dio poznatog lanca Club Med koji ima preko 80 naselja sličnog tipa diljem svijeta. U prekrasnoj uvali naselja nalazi se i lijepo uređena plaža s brojnim aktivnostima za posjetitelje. Detaljnije o ovoj i drugim plažama u Pakoštanama potražite u našoj rubrici plaže.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA

U Pakoštanama se tijekom ljeta održavaju razne fešte i događanja, a jedna od njih je manifestacija Materine užance. U prekrasnim uličicama u starom središtu mjesta, žene i bake iz Pakoštana, Vrane i okolice oživljavaju tradicionalne pjesme, plesove, jela i običaje. Mnogobrojni turisti uživaju istražujući stare recepte i isprobavajući čućke, njoke, hobotnice na lešo, kunjke, pršut, sir, mendule u cukru, mimce, fritule, kroštule i brojne druge delicije. Ovdje se mogu kušati i kupiti izvrsni domaći proizvodi i naravno, odlična domaća vina i rakije.
Pakoštane nisu pretenciozna destinacija već više mjesto za opušteno guštanje i uživanje. 
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane istaknuli bismo nevjerojatno mirnu i ugodnu atmosferu koju nikako ne bismo nazvali dosadnom, naprotiv. Park prirode Vransko jezero je prekrasan i sigurno bismo ga gotovo svakodnevno posjećivali. More je vrlo čisto i prekrasne tirkizne boje i ovaj kraj biti će pravi raj za nautičare. Velika količina parkirališnog prostora koji se naplaćuje osigurana je na parkiralištu u samom središtu mjesta.
Dodatni sadržaji na plažama su dobri, a kada bi na svim plažama bili barem približno kao u Pine Beach Pakoštane, onda bi one bile zaista vrhunske. Voljeli bismo vidjeti i veliki broj besplatnih parkirališta malo izvan središta mjesta, ali možete parkirati „na divlje“.
Očiti je trud domaćina koji iz godine u godinu nastoje turistima ponudito što više kvalitetnih sadržaja. U svakom slučaju, Pakoštane su mjesto koje se isplati vidjeti i posjetiti.
 
 
NE PROPUSTITE!
Vidikovac
Maškovića Han
Festival klapa Školjka
Dani Vitezova vranskih
Materine užance
Ljetni karneval

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!