Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.00
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 7.98
POLOŽAJ
 
Primošten je smješten na malenom otočiću koji je nasipom spojen s kopnom. Udaljen 20-ak kilometara južno od Šibenika, ovaj lijepi gradić svojom zanimljivom arhitekturom i kristalno bistrim morem privlači brojne znatiželjnike i turiste već više od 60 godina.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Povijest Primoštena i ovog kraja vrlo je zanimljiva. Zaleđe Primoštena u 14. stoljeću naseljavaju stanovnici koji pred otomanskom najezdom bježe iz Bosne. Formiraju prva naselja i tako nastaju najstarija naselja; Prhovo, Kruševo i Široke.
Zbog sve češćih turskih napada stanovnici su bili  prisiljeni spustiti se bliže moru i naseljavaju se na maleni otočić Caput Cista odnosno Gola Glava.
Od 1564. godine ovo naselje dobiva svoje današnje ime Primošten. Otočić je bio zaštićen obrambenim zidinama i s kopnom je bio spojen pokretnim drvenim mostom. Smatra se da je ovaj most zaslužan za naziv grada jer je iz glagola premostiti odnosno primostiti nastao današnji naziv Primošten.
Završetkom Kandijskog i Morejskog rata krajem 17. stoljeća, prestala je opasnost od turskih napada. Stanovnici se vraćaju u naselja u zaleđu Primoštena i nastavljaju se baviti poljoprivredom i stočarstvom, a oni koji su ostali živjeti na otoku ribarstvom. Krajem 19. stoljeća otočić je postao pretijesan za rastuće stanovništvo i nastala je potreba za širenjem na kopno. Drveni mostić zamijenjen je nasipom kojim je trajno spojen s kopnom i zapravo pretvoren u poluotok.
U drugoj polovici 20. stoljeća grupa esperantista pod nazivom „Sunce, more, prijateljstvo, zdravlje“ na poluotoku Raduča uređuje vrtove, donoseći zemlju sa svih kontinenata i iz raznih zemalja svijeta. Primošten  postaje simbolom međunarodnog druženja i grad u koji su dobrodošli svi ljudi dobre volje, bez obzira na rasna, vjerska i ostala uvjerenja.
Zahvaljujući tome dolazi do snažne ekspanzije turizma kao nove djelatnosti u Primoštenu. 1956. godine otvoren je prvi restoran „Kremik“, a u godinama koje su uslijedile kamp s restoranom na poluotoku Raduča, koji je u početku bio oaza za esperantiste iz cijelog svijeta. U 70-im godinama prošlog stoljeća izgrađeni su hoteli koji su i danas na raspolaganju gostima u Primoštenu.
Turizam je najvažnija gospodarska grana stanovništva Primoštena i okolice iako se neki još uvijek bave poljoprivredom te uzgojem sitne stoke. Nadaleko su poznate primoštenske masline i maslinovo ulje vrhunske kvalitete.
U okolici Primoštena, u vinogradima koji su zasađeni gotovo na golom kamenu, uzgaja se autohtona sorta grožđa od koje se proizvodi poznato vrhunsko crno vino Babić. Ovi vinogradi imaju službeni status svjetskog spomenika ljudskom radu i njihova se slika nalazi u predvorju zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku.
Sve uske uličice između kamenih kuća vode prema vrhu brda, na kojem se nalazi Župna crkva sv. Jurja. Crkva potječe iz 15. stoljeća i do današnjih dana je nekoliko puta uređivana i nadograđivana. Pokraj crkve je staro primoštensko groblje s kojega se pruža prekrasan pogled.
Na samom ulazu na poluotok nalazi se Crkva sv. Roka, vrijedan kulturni spomenik. Ispred crkve je podignut spomenik svećeniku don Ivanu Šariću.
Poseban je doživljaj šetnja oko poluotoka prekrasnom šetnicom uz more, gdje možete u fantastičnom pogledu i prekrasnim mediteranskim biljnim vrstama.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA

U središtu Primoštena, za vrijeme ribarske fešte za turiste možete uživati u dobroj atmosferi. Na svakom koraku tada se na gradelama peku razne poslastice, a gosti će se zabaviti u pravoj dalmatinskoj atmosferi uz pjesmu i vino.
Za one najizdržljivije, kojima ovo nije dovoljno, nudi se mogućnost ludog provoda u najvećoj diskoteci u Dalmaciji, Aurora, smještenoj odmah na ulazu u Primošten. Ovdje ljeti nastupaju razni svjetski poznati izvođači i pravi je mamac za mlade iz šireg područja, od Splita do Šibenika.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Kavu u Primoštenu najljepše je popiti u nekom od brojnih kafića na rivi s pogledom na more i usidrene jahte i jedrilice. Tamo ćete pronaći i nekoliko zgodnih konoba koje nude lokalne specijalitete.
 
Osvježenje možete potražiti na nekoj od lijepih primoštenskih plaža u centru mjesta ili na poluotoku.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Dobrim stranama možemo istaknuti prekrasan stari grad na poluotoku, lijepe duge plaže i manje uvalice te prekrasno čisto more.
Kao glavni nedostatak istaknuli bismo manjak kvalitetnijih sadržaja za zabavu koji se pokušavaju nadomjestiti morem štandova s proizvodima koji nemaju veze s ovim krajem. Ponuda ugostiteljskih i zabavnih sadržaja na plažama trebala bi biti znatno bogatija i kvalitetnija, s obzirom na broj gostiju.
Unatoč sitnim nedostacima sigurni smo da će vas ljepota Primoštena očarati na prvi pogled i da ćete se poželjeti vratiti u ovaj prelijepi dalmatinski grad.
 
 
NE PROPUSTITE!

Župna crkva Sv. Jurja
Crkva Sv. Roka
Šetnica oko poluotoka
Seoska domaćinstva Primoštena Burnjeg
Primoštenski vinogradi

 

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!