Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici9
Prosječna ocjena korisnika 8.74
GRAD ŠIBENIK - POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Prilikom dolaska u Šibenik pažnju će vam privući jedan od najpoznatijih simbola Srednje Dalmacije – Šibenski most
 
Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova. Prvi put se spominje 1066. godine u ispravi jednog od najvećih hrvatskih vladara – kralja Petra Krešimira IV. Status grada dobiva 1290. godine osnivanjem šibenske biskupije. Nakon razdoblja vladavine hrvatskih i hrvatsko-ugarskih vladara, u 15. stoljeću Šibenik dolazi pod vlast Venecije te pod njome ostaje gotovo četiri stoljeća. U tom razdoblju Šibenik je doživio kulturni i trgovački procvat. Krajem 18. stoljeća Šibenik ulazi u sastav habsburške monarhije, u kojoj ostaje sve do 1918. godine, izuzev kratkotrajne vladavine Francuza u doba Napoleona.
Na uzvisini iznad grada nalazi se veličanstvena tvrđava svetog Mihovila. Građena je od 15. do 17. stoljeća i služila je kao jedna od glavnih obrambenih točki grada s koje se nadzirao cijeli šibenski kanal i kopneni prilazi gradu.
Sredinom 16. stoljeća, na ulazu u kanal Sv. Ante, sagrađena je tvrđava Sv. Nikole kao glavna obrana od turske mornarice. Sam pogled na ovu tvrđavu izaziva strahopoštovanje i jasno je kako je riječ o iznimnom pomorskom fortifikacijskom objektu.
Na vrhu brda visokom 115 metara nalazi se još jedna tvrđava, tvrđava sv. Ivana. Podignuta je u 17. stoljeću kao kopnena obrana grada od turskih napada. Šibenik je u potpunosti bio opasan visokim obrambenim zidom s kulama, ali nakon prestanka turske opasnosti, veći dio zida uklonjen je u 19. stoljeću i upotrijebljen za gradnju novih kuća.
Najljepša i najpoznatija građevina u Šibeniku zasigurno je monumentalna Katedrala Sv. Jakova koja je 2000. godine uvrštena u UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine. Gradnja je započela u 15. stoljeću i trajala je više od stotinu godina. Katedrala je jedinstvena u svjetskim razmjerima jer je sagrađena isključivo od kamena bez ikakvog vezivnog materijala. Jedan od glavnih graditelja čija je vještina utkana u ovo remek-djelo je Zadranin Juraj Dalmatinac. Katedrala je posebna i po tome što je započeta u gotičkom, a završena u renesansnom stilu.
Juraj Dalmatinac zaslužan je i za gradnju 4 bunara na istoimenom trgu koji su bili glavni izvor pitke vode u srednjem vijeku.
Šibenik je grad koji ima 24 crkve i šest samostana. Jedna od zanimljivijih je Crkva Sv. Ivana, sa zvonikom u koji je ugrađen turski sat s jednom kazaljkom, dopremljen iz Drniša.
Stara gradska jezgra prepuna je prekrasnih srednjovjekovnih kuća i palača.
Na pročelju kuće na Dobriću uklesan je zagonetni rebus. Legenda kaže da rebus znači „lažljivim ustima slijedi smrt“.
Kolika se pozornost još u prošlosti davala kućnim ljubimcima u Šibeniku, zorno prikazuje pojilo za pse ugrađeno na pročelje jedne srednjovjekovne kuće u središtu grada.
Središnji gradski trg stoljećima je bio središte javnog i društvenog života. Prva gradska kavana otvorena je upravo na ovom trgu još 1750. godine.
Trg je okružen najznamenitijim šibenskim građevinama; katedralom, gradskom vijećnicom, malom lođom, kneževom i biskupskom palačom te sklopom kamenih patricijskih kuća. I danas se na ovom trgu održavaju razne manifestacije.
 

DRAŽEN PETROVIĆ
 
Šibenik je rodno mjesto jednog od najvećih velikana u povijesti košarke, legendarnog košarkaškog Mozarta, Dražena Petrovića. Tragičnom automobilskom nesrećom u Njemačkoj 1993. godine prerano nas je napustio, ali njegovim majstorijama uvijek ćemo se diviti.
Svoje prve košarkaške korake započeo je na košu u Preradovićevoj ulici broj 3. Na zidu stoje brojni grafiti u čast Draženu. U obližnjem stanu obitelji Petrović uređena je spomen-soba u kojoj se nalaze Draženove stvari te brojni eksponati iz njegovog života.
Svakako posjetite i brončani spomenik Dražena Petrovića, djelo akademskog kipara Kažimira Hraste. Spomenik je postavljen na Baldekinu i prikazuje mladog Dražena kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom.
 

GRAD ŠIBENIK - PRIJATELJ DJECE

Šibenik je domaćin Međunarodnog dječjeg festivala koji je još od 1958. godine svojevrsna smotra najboljeg stvaralaštva za djecu i dječjeg stvaralaštva. U prekrasnom ambijentu ispred stare šibenske Gradske vijećnice mnogobrojna djeca i mladi otvaraju svoj svijet mašte odraslima i puštaju nas da se barem na trenutak vratimo u djetinjstvo kroz igru, ples, lutke i iluzije.
Večernja šetnja ulicama Šibenika i razgledavanje iznimno bogate povijesne baštine će vas oduševiti.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U Šibeniku i okolici osvježenje možete potražiti na nekoliko zanimljivih plaža - ako se poželite okupati sa Šibenčanima, posjetite kupalište Jadrija u malom turističkom naselju pored Šibenika ili na novootvorenoj plaži Banj do koje možete doći ugodnom šetnjom uz šibensku rivu. Vrlo lijepa i zanimljivo uređena plaža nalazi se u naselju Solaris
 

OCJENA DESTINACIJE

Dobre strane: Ljubaznost Šibenčana, njihova susretljivost i neposrednost nas je oduševila i svakako je najjači adut grada. O kulturnim i povijesnim spomenicima ne treba trošiti riječi. Oni se jednostavno moraju vidjeti i doživjeti.
Lošije strane: Kao i u svakom većem gradu i u Šibeniku je parkiranje pomalo problematično, osobito u centru grada i na rivi. Zato predlažemo da automobil ostavite malo izvan centra i prošetate.

Šibenik nije grad za kratke posjete. Trebati će vam nekoliko dana da upijete sve ljepote ovog starog grada i da vidite sve zanimljivosti koje Šibenik pruža. Pri tome ćete uživati u sjajnoj gastro ponudi, a ljubazni Šibenčani će Vam boravak učiniti nezaboravnim.
 

NE PROPUSTITE!

Stara gradska jezgra
Sokolarski centar
Gradske tvrđave i bedemi
Katedrala Sv. Jakova
Kazališna kavana
Brojne crkve
Jadrija
Spomen-soba Dražena Petrovića

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!