Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.50
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 7.62
Samo nekoliko kilometara pokraj Vodica, nalazi se malo mjesto Tribunj koje je pravi dragulj i svakako ga morate posjetiti. 
 
Staro mjesto nalazilo se na brijegu s vrhom Svetoga Mikule. Na vrhu brijega nalazila se srednjovjekovna utvrda Jurjevgrad s istonazivanim naseljem u podnožju. Od utemeljenja Šibenske biskupije 1298. do konca 17. stoljeća nosi naziv Jurjevgrad. Današnje mjesto Tribunj izgrađeno je na otočiću koji je kasnije povezan s kopnom kamenim mostom. Po prvi puta se spominje 1463. g. pod nazivom Tribohunj.
Još početkom 20. stoljeća bili su vidljivi ostaci obrambenog zida i jako utvrđenih vrata, koji su izgrađeni za vrijeme mletačke vlasti radi obrane od Turaka. Mjesto na otočiću je mijenjalo imena od Trebić, Trebište, Trebunj, Tribohunj (1463.), Tribohum (1470. g.), Trebocconi – 3 komada (mletački naziv 1684. g.).
Ime Trebunj ili Trebić dolazi od jesenskog boga sunca u poganskih Hrvata. Prema Miklošiću Tribunj ili Trebište dolazi od staroslavenske riječi značenja "mjesto gdje se žrtvuje".
 
 
 
Tribunj je slikovito malo ribarsko mjesto koje se danas uglavnom bavi turizmom, s prekrasnim starim kućama na otočiću koji je kamenim mostom spojen s kopnom.
 
 
 

 

U Tribunju je i velika marina s 240 vezova u moru i 150 mjesta na kopnu.  U sklopu marine nudi se i smještaj u sobama i apartmanima. Poluotok je pravi mamac za brojne nautičare koji se u večernjim satima mogu susresti u šetnji, bezbrižnom ispijanju kava i večeri. Šetnja obalom oko otoka prava je relaksacija i užitak za tijelo i dušu.
 
Na samom ulazu na otok je i spomenik najvrednijem pomagaču ljudima ovog kraja – tovaru ili magarcu. Tijekom stoljeća on je ljudima bio ono što je danas automobil, prijevozno sredstvo ali i mnogo više od toga - vjerni pratitelj i pomagač. U Tribunju postoji udruga Hrvatski tovar koja se brine za zaštitu ovih životinja kako ne bi u potpunosti nestale iz ovih krajeva. Svakog ljeta, 1. kolovoza, održava se tradicionalna utrka tovara kojom se odaje priznanje i zahvalnost ovim dragim životinjama.
 
Šetnja rivom oko otoka lijepa je u svako doba dana, a uvečer posebno. Ne propustite uživati u odličnim palačinkama!
 
 
 
 
 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!