Top Destinacije

Uređenje mjesta 9 Naša ocjena
8.50
Zabavni sadržaji9
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 7.64
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Vodice su jedno od najpoznatijih turističkih odredišta Srednje Dalmacije.
Ovaj prekrasan kameni grad bio je nastanjen još u antičko doba i poznat pod imenom Arausa.
U 15. stoljeću Vodice dolaze pod mletačku vlast. Uslijed nemilosrdnih turskih osvajanja i borbe Venecije protiv Turaka, stanovništvo iz šireg područja bježi i spas traži u Vodicama koje su u 16. stoljeću bile opasane obrambenim zidinama i kulama.
Unutar obrambenih zidina bilo je nekoliko izvora pitke vode, a dva bunara sačuvana su i do današnjih dana. Na trgu ispred župne crkve, nalazi se gornji bunar iz kojega se u prošlosti uzimala voda za piće. Danas on služi kao turistička atrakcija i možete ubaciti u njega novčić i zaželjeti želju.
Odmah u blizini nalazi se i drugi, donji bunar. U njemu je bila nešto nekvalitetnija voda i uglavnom je služila za pranje rublja i kućanske potrebe.
Imućna šibenska obitelj Fondra u 17. je stoljeću u središtu grada sagradila Ćorićev toranj. Napravljen je od visokokvalitetnog bračkog kamena. Na žalost, zbog ruševnog stanja nije moguće ući u toranj, ali mu se možete diviti izvana.
Župna crkva Sv. Križa središnja je crkva u Vodicama. Nad njom se ponosno ističe zvonik. Sagrađena je na temeljima starije crkve u 18. stoljeću.
U 19. stoljeću Vodice doživljavaju kulturni i gospodarski procvat. Osnovana je prva škola, otvara se čitaonica, a Vodice postaju važna luka za prijevoz vina i ostale robe.
U okolici Vodica nalaze se ostaci iz rimskog doba koji svjedoče o životu i povijesti ovog kraja. Svakako preporučamo da sami istražite Veliku Mrdakovicu odnosno Arauzonu, Opekarsku peć,  rimsku ograđenicu za skupljanje kišnice ili kako je danas pogrešno nazivaju turska cisterna te ostale zanimljive lokacije.
Na vrhu brda Okit stoji Crkva Gospe od Karmela. U dva navrata crkva je porušena i ponovo sagrađena, a posljednji puta u Domovinskom ratu.

 
 
TRIBUNJ
 
Samo nekoliko kilometara pokraj Vodica, nalazi se malo mjesto Tribunj koje je pravi dragulj i svakako ga morate posjetiti. Ovdje možete pronaći i smještaj. Šetnja Tribunjem lijepa je u svako doba dana, a uvečer posebno. Ne propustite uživati u odličnim palačinkama!
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Vodičke plaže su sjajno mjesto za cjelodnevni boravak, prepune zabave i događanja. Ovdje vam zasigurno neće biti dosadno jer samo da prošetate dugačkim plažama koje se protežu duž cijele obale oko Vodica i usput se osvježite u moru ili u nekom od brojnih kafića, potrebno vam je nekoliko sati.
 
Prvu jutarnju kavicu je također najljepše popiti uz more, u prirodnom hladu kojeg ima u izobilju.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA

Kafići i restorani u Vodicama oživljavaju dolaskom večeri i primjetna je velika količina gostiju koji u njima uživaju. Turisti se raštrkavaju labirintom uskih ulica između kamenih kuća, tipičnim za Dalmaciju. 

Vodička riva uvečer je prepuna šetača. Na svakom koraku nude se razni proizvodi. Možete se i slikati s tovarom.
Nama je pažnju privukao simpatični gospodin koji izrađuje zanimljive predmete od gipsa. Brodovi su mu osobita specijalnost.

Jedna od zanimljivih atrakcija koje možete posjetiti je Akvarij i Muzej pomorske tradicije. Ovdje se mogu razgledati mnoge zanimljive riblje vrste kao i makete brodova. Posebno je zanimljiva izložba ronilačke tradicije otoka Krapnja, koji je najpoznatiji po svojoj tradiciji spužarstva.

U Vodicama, točnije 2 kilometra prema šibenskom mostu, nalazi se i jedan od najpoznatijih noćnih klubova na Jadranu, Hacienda, u kojem svakog ljeta gostuju mnoge poznate svjetske zvijezde klupske scene. Ljubitelji takve vrste zabave sigurno će uživati u odmoru u Vodicama jer zabava ne prestaje do ranih jutarnjih sati.
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane svakako ćemo istaknuti bogate zabavne sadržaje koji će zadovoljiti svačiji ukus. Dodatni sadržaji na plažama su jednostavno fantastični i zahvaljujući njima uživati ćete na plažama tijekom cijelog dana. Ljubaznost domaćina prema svojim gostima je legendarna i tu im stvarno odajemo priznanje. Većih zamjerki na odličnu turističku ponudu Vodica zaista nemamo, a jednom kad šetnicom uz more Vodice u potpunosti budu povezane s obližnjim mjestom Tribunj, zaista ćemo moći reći da nemamo ni najmanju zamjerku.

Zbog svog smještaja u samom srcu Dalmacije, Vodice su odlična polazišna točka za mnoge atraktivne izlete i posjete zanimljivim okolnim mjestima. Sa sigurnošću možemo reći da su Vodice definitivno među najboljim destinacijama hrvatske obale.
 

NE PROPUSTITE!

Čorićev toranj
Župna crkva Sv. Križa
Velika Mrdakovica – Arauzona
Opekarska peć
Rimska ograđenica
Večernja šetnja Tribunjem
Vodička riva uvečer
Izlazak u klubove Hacienda i Makina
Vodička fešta

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!