Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
8.00
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici10
Prosječna ocjena korisnika 8.53
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Najveći grad Sjeverne Dalmacije je grad Zadar.
Šira okolica Zadra bila je nastanjena još u pradavna vremena. U 9. stoljeću prije Krista postojalo je naselje Jadera koje su naseljeljavali pripadnici ilirskog plemena Liburni. Sredinom 2. stoljeća, zadarsko područje osvajaju Rimljani i svojoj novoj koloniji daju ime Colonia Julia Jader, odnosno kolonija rimskih građana. Pretpostavlja se da je koloniju osnovao sam Julije Cezar. Jader je bio grad uređen po striktnim pravilima rimskog urbanizma, s mrežom pravilnih ulica i pravokutnih kvartova sa središnjim trgom ili Forumom. Grad je bio zaštićen visokim zidinama s kulama na nekoliko mjesta. Imao je i javni vodovod kojim je dopremana voda iz 40 km udaljenog Vranskog jezera, a pronađeni su i ostaci kanalizacije, termi i ostalih građevina karakterističnih za razvijene rimske gradove.
Crkva Sv. Donata je prepoznatljiv simbol grada Zadra. Dao ju je sagraditi u 9. stoljeću biskup Donat, po kojem je i dobila ime. Crkva je sagrađena na ostacima rimskog foruma i u zidovima su pronađeni mnogi  ostaci iz rimskog doba koji su ugrađeni u crkvu.
U srednjem vijeku Zadar je izrastao u moćno trgovačko i pomorsko središte koje je bilo velika konkurencija Veneciji. 1202. godine Mlečani su iskoristili križarsku vojsku na svom pohodu prema Palestini i uz njihovu pomoć opljačkali i teško oštetili Zadar.
Katedrala Sv. Stošije najveća je crkva u Dalmaciji.
U 16. stoljeću pojavila se nova prijetnja sigurnosti grada – Turci koji su osvojili zadarsko zaleđe. U tom periodu postojeće zidine i kule su utvrđene i znatno ojačane. Po završetku izgradnje sustava obrane, Zadar je bio najveći grad-utvrda u sastavu Mletačke republike.
Nakon pada Venecije 1797. godine, Zadar i Dalmacija su pripojeni Austriji, ali njena vladavina nad Zadrom trajala je samo 8 godina. Mirom u Požunu Austrija je vlast nad Zadrom prepustila Napoleonu. 1813. godine Austrijanci uz pomoć Engleza ponovo osvajaju Zadar i počinje razdoblje prosperiteta za grad. Zadar je zadržao status glavnog grada Kraljevine Dalmacije i bio je sjedište Dalmatinskog sabora. Gradi se čitav niz novih građevina, gimnazija, prvi javni perivoj, Narodni muzej, a dovršena je i cesta koja je Zadar povezivala sa Zagrebom i Bečom. Grad se postupno pretvara u moderan europski grad. U  rad je pušten moderni javni vodovod, električna javna rasvjeta, otvoreni su moderni luksuzni hoteli i restorani, kavane, javne knjižnice i čitaonice. U Zadru je djelovalo čak 6 tiskara koje su izdavale preko 40 različitih novina i časopisa.
Može se reći da je to bilo zlatno doba Zadra.
U Drugom svjetskom ratu Zadar je kao sjedište talijanske uprave doživio teška saveznička bombardiranja. Do kraja rata uništeno je preko 80 posto povijesne jezgre grada.
Nova razaranja grad je doživio tijekom Domovinskog rata i bio je gotovo svakodnevno granatiran sve do 1995. godine kada je akcijom Oluja završen rat u Hrvatskoj.

 

TRŽNICA

Jedna od najzanimljivijih tržnica na Jadranu je upravo ova u Zadru. Ovdje možete pronaći svježe voće i povrće iz zadarskog zaleđa  koje je čisto i nezagađeno, i mnogi ljudi bave se poljoprivredom. Mišljenja smo da postoji veliki potencijal za organsku proizvodnju u ovom kraju. Tu ćete pronaći i izvrsne domaće rakije i likere, maslinova ulja i razne druge domaće specijalitete.
Najatraktivnija je svakako ribarnica. U njoj se nudi zaista svakojaka svježa riba, a ovdje se opskrbljuju i mnogobrojni restorani hrvatske obale. S obzirom da ovdje kupuju pravi znalci, trgovci se neće usuditi podvaljivati ribu koja nije najsvježija i najkvalitetnija. Naravno, cijena ovisi o vrsti ribe. Svatko će ovdje pronaći nešto za svoj ručak po vlastitom ukusu i novčaniku.
 

MUZEJ ANTIČKOG STAKLA

Još u antičko doba Zadar je bio središte proizvodnje predmeta od stakla. Gotovo je nevjerojatno koliko je još prije dvije tisuće godina tehnologija proizvodnje i obrade predmeta od stakla bila dobro razvijena.
U Muzeju antičkog stakla mogu se razgledati primjerci pronađenih predmeta i alata za obradu stakla, ali i prisustvovati u demonstraciji vrhunske vještine oblikovanja stakla. U peći za taljenje zagrijava se reciklirani kristal na temperaturi od 1220 °C.
Šipkom koja se naziva „lula“ uzimaju se komadići rastaljene mase i stavljaju u kalup. Puhač upuhivanjem odmjerene količine zraka i vještim okretanjem šipke izrađuje željeni oblik. Predmet se posebnim škarama odvaja od šipke i odlaže u peć za hlađenje. Hlađenje mora biti postupno kako ne bi došlo do pucanja stakla. Nakon hlađenja, predmet se reže i brusi kako bi dobio konačni željeni oblik.
Osim izrade predmeta od stakla ovdje djeluje i radionica za izradu nakita od stakla u kojoj mogu sudjelovati i posjetitelji.
 

VEČERNJA ŠETNJA

Zadarske ulice najljepše su za šetnju uvečer kad se upali rasvjeta. Doživljaj se naročito poboljšava na rivi, omiljenom šetalištu Zadrana. Na kraju rive nalaze se i najpoznatije zadarske atrakcije moderne arhitekture.
Morske orgulje jedinstvene su u svijetu i obavezno ih morate posjetiti i uživati u zvukovima koje proizvode zahvaljujući valovima, plimi i oseki. Kamene stepenice podijeljene su u sedam sekcija ispod kojih je na razini najnižeg mora za vrijeme oseke ugrađeno 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba. More potiskuje zrak koji se ubrzava cijevima i proizvodi zvuk u sviralama koji izlazi u prostor šetnice. S obzirom na beskonačan broj kombinacija plima, oseka, veličine, snage i smjera valova, orgulje proizvode fantastičnu kombinaciju tonova i zapravo more svira svoju melodiju. 
Na samom vrhu rive nalazi se još jedna fantastična atrakcija – Pozdrav suncu. Riječ je o platou u obliku kruga koji je napravljen od tri stotine višeslojnih staklenih ploča. Ispod ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli. Tokom dana sunce puni energijom solarne module koji nakon zalaska sunca započinju jedinstveni light-show.
I zaista, kao što je rekao slavni redatelj Alfred Hitchcock, uz zvukove Morskih orgulja i s pogledom na razigrane boje Pozdrava suncu, u Zadru je najljepši zalazak sunca na svijetu!
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Osvježenje nakon šetnje gradom možete pronaći na gradskim plažama. Tu je plaža Vitrenjak ili lijepo uređene plaže Borik. U blizini se nalaze brojni hoteli gdje se možete smjestiti i prošetati do plaže. Mi smo smještaj pronašli u lijepom malom obiteljskom hotelu Mediteran.
 

OCJENA DESTINACIJE

Nikako ne smijemo propustiti napomenuti da je Zadar grad košarke u kojem su igrali mnogi  velikani hrvatske, ali i svjetske košarke poput Krešimira Ćosića, Josipa Đerđe, Arijana Komazeca, Dina Rađe, Stojka Vrankovića kao i mnogi drugi veliki igrači. Navijačka skupina „Tornado“ vjerno bodri košarkaše Zadra još od 1965. godine u svim nastupima i košarka je u Zadru mnogo više od sporta. 

Ono što možemo istaknuti kao posebno dobro u Zadru je odnos građana prema turistima koji je zbilja pravi domaćinski. Parkiranje je dobro riješeno.
Za ovaj prekrasan grad, njegove brojne muzeje i znamenitosti, potrebno je odvojiti više dana kako biste ga u potpunosti upoznali.

 
 
NE PROPUSTITE!

Crkva Sv. Donata
Katedrala Sv. Stošije
Morske orgulje
Pozdrav Suncu
Ulica Kalelarga
Gradske zidine
Zlato i srebro Zadra
Narodni trg
Arsenal
Forum
Trg pet bunara
Muzej antičkog stakla
Perivoji i parkovi
Šetnja zadarskom rivom

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!