Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.50
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 8.63
BAŠKA VODA – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Podno masivne planine Biokovo smjestio se čitav niz  naselja i malih gradića. Jedno od najljepših mjesta je Baška Voda.
Ovaj kraj bio je naseljen još u prapovijesti o čemu svjedoče brojni nalazi koji se mogu vidjeti u Arheološkoj muzejskoj zbirci. Glavni motiv naseljavanja bio je izvor pitke vode koji su u brončano doba bili iznimno vrijedni. U središtu današnje Baške Vode u antičko doba postojalo je naselje okruženo obrambenim zidovima - Aronia. U 7. stoljeću Hrvati zauzimaju Aroniju i ona prestaje egzistirati kao organizirano naselje.
U prekrasno uređenom arheološkom muzeju u središtu Baške Vode mogu se razgledati arheološki nalazi iz tog doba. Mnoštvo ostataka amfora i keramičkog posuđa svjedoči o trgovačkoj važnosti Aronie. Izloženi su i razni kipići, predmeti i novčići pronađeni u starim rimskim grobnicama.
Nakon nestanka Aronie, bilo je potrebno gotovo tisuću godina da se organizira novo naselje. Prestankom opasnosti od Turaka i gusara u 17. stoljeću, stanovništvo se naseljava na obalu i osniva novo naselje čije se ime Baška Voda prvi put spominje 1688. godine.
1845. godine otvara se prva škola, a 1900. godine i pošta.

Crkva sv. Nikole sagrađena je u neoromaničkom stilu 1889. godine, a 1991. godine uz crkvu je podignut zvonik te župni dvor, u kojem se nalazi bogata zbirka sakralnih i etnografskih predmeta.
 
Izgradnjom pristaništa 1912. godine, Baška Voda postaje jedna od najvažnijih luka ovog kraja.
Turizam započinje u tridesetim godinama prošlog stoljeća kada je izgrađen hotel Slavija. 1936. godine na svjetskoj izložbi u Londonu, hotel Slavija dobio je zlatnu medalju za „komfor, kuhinju i dobra vina“. 1933. godine osnovano je Društvo za poljepšavanje mjesta koje se brinulo za uređenje okoliša.
Sveti Nikola zaštitnik je putnika i pomoraca, a ujedno je i svetac-zaštitnik Baške Vode. Njemu u čast na ulazu u luku podignut je spomenik.
Posjetili smo jednu od najbogatijih malakoloških zbirki u Hrvatskoj. To je privatna zbirka od preko 1000 vrsta školjaka i različitih morskih organizama koji žive u Jadranu, ali i u drugim svjetskim morima.
U središtu Baške Vode nalazi se  zanimljiv spomenik ženama koje su prale rublje na izvorima vode, službenog naziva Izvor Baška Voda.

 
 
BRELA

Susjedno mjesto Brela je praktički spojeno s Baškom Vodom. Ako Vam dosadi prekrasna plaža u Baškoj Vodi,  možete isprobati ovu u Brelima. Na plaži se nudi iznimno bogat izbor vodenih sportova, poput skijanja na vodi, parasailinga, iznajmljivanja čamaca, jet skija i slično. Plaža je šljunčana, slična onoj u Baškoj Vodi, i također vrlo lijepo uređena. Zapravo, plaže sa svojim šetnicama su toliko slične da nećete biti sigurni nalazite li se u Brelima ili u Baškoj Vodi. Najveća razlika je u tome što je u Brelima more puno zelenije boje, pa ćete se po tome najlakše snaći.
U Brelima je donedavno stajao veliki hrast čija se starost procjenjivala na više od 300 godina. Na žalost, orkanska bura prošle zime bila je prejaka za njega te ga nažalost više nema.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Osim prekrasnih plaža stvorenih za cjelodnevno uživanje i relaksaciju, na ovom području možete isprobati i vrhunski biftek i druge specijalitete u izuzetnoj konobi - zavirite u naš Gasto kutak i uživajte u vrhunskim gastro prizorima!
 
 
VEČERNJA ŠETNJA

Baška Voda u večernjim satima živi punim plućima. Ulice su prepune ljudi i u ponudi je ulična zabava za manje zahtjevne goste. Obilje štandova s neoriginalnim suvenirima, prodavaonice majci sa šaljivim natpisima i igrališta za djecu. Za one koji vole uživati u jelu i piću, nudi se mnoštvo restorana, konoba i kafića. 
Cocktail bar na plaži, „Južnjačka utjeha“, navečer je jedno od glavnih okupljališta svih onih koji ne preferiraju narodnu glazbu.  Ovdje se najviše može uživati u rocku, jazzu i urbanoj glazbi. Nude se i izvrsni kokteli . Mističan ambijent na plaži uz šum mora i svjetlost baklji je zaista prekrasan. Ako ste ipak više ljubitelj narodne i zabavne hrvatske glazbe, na drugom dijelu plaže i kafićima u centru Baške Vode sigurno ćete pronaći nešto po svom ukusu.
 

OCJENA DESTINACIJE

Čistoća i urednost Baške Vode je vrlo dobra. Ponuda zabavnih sadržaja je malo preobična i ne nudi se neki poseban doživljaj. Što se tiče ljubaznosti prema gostima, domaćini koji pretežito žive od turizma znaju kako se treba ophoditi i vrlo su ljubazni.
Ako zanemarimo gužvu, možemo sa sigurnošću tvrditi da su plaže u Brelima i Baškoj Vodi u samom vrhu na Jadranskoj obali po ljepoti i ponudi dodatnih sadržaja. Ako Vam je sunce i more prvi izbor – onda je ovo definitivno mjesto za Vas.
 
 
NE PROPUSTITE!

Crkva Sv. Nikole
Malakološki muzej
Arheološki muzej
Brela
Plaže

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!