Top Destinacije

Uređenje mjesta 6 Naša ocjena
6.50
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 7.67
BOL - POLOŽAJ
 
Na otoku Braču jedno je mjesto prepoznatljivo po svojoj dugoj turističkoj tradiciji i jednoj od najljepših prirodnih plaža na Jadranu - Zlatnom ratu. To mjesto je Bol, smješteno na južnoj strani otoka Brača. 
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Pretpostavlja se da je ime Bol nastalo od latinskog naziva Vallum, što znači ukop, odnosno zemljani bedem.
Kao naselje, Bol se prvi put spominje 1475. godine u darovnici kneza Zacharia kojom dominikancima daruje poluotok Glavica. Kroz povijest su se u Bolu izmjenjivali razni vladari. Od Franaka, Mlečana, hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., hrvatsko-ugarskih kraljeva, krčkih knezova Frankopana. Jedno vrijeme su Bol, kao i cijeli Brač, zauzeli omiški gusari.
Najznačajniji kulturni napredak postignut je za vrijeme francuske vladavine od 1805. do 1814. godine. Tada se ukida plemstvo i osnivaju se škole. 1807. godine Bol nakratko zauzimaju Rusi. 1811. i 1812. godine Bol je napadnut i opljačkan od strane Engleza koji su bili na otoku Visu. Nakon sloma Napoleonove Francuske, otokom Bračom ponovno vladaju Austrijanci.
Turizam se kao gospodarska grana u Bolu javlja 1923. godine. Tada je osnovana prva ferijalna kolonija u Bolu, u zgradi osnovne škole. 1928. godine sa radom  je započela prva stambena kuća uređena za prihvat gostiju, pod nazivom Pension Vidošević. U sklopu svratišta bila je i gostionica te restoran. Nakon 2. svjetskog rata osnovano je hotelsko poduzeće te se grade mnogobrojni hoteli i hotelski kompleksi.
Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća Bol je bio jedno od najprestižnijih hrvatskih ljetovališta među pripadnicima tzv. jet-seta. U okolici Bola su radile vrlo poznate diskoteke i klubovi. Na žalost, jet-set se preselio na neke druge destinacije, a nekad popularni klubovi su zatvoreni ili zjape prazni.
 
 
POSTIRA

Posjetili smo malo mjesto Postira, poznato po tome što je u njemu rođen hrvatski književnik Vladimir Nazor. U potrazi za originalnim suvenirima, naišli smo na vrlo zanimljiv obrt – proizvodnju domaćih sapuna. U lijepo uređenoj trgovini u središtu mjesta, pronaći ćete prava mala umjetnička djela - sapune s mirisima naših otoka. Sapuni su ručno izrađeni i rezani. Različite vrste sapuna sadržavaju eterična ulja koja sapunima daju specifična ljekovita svojstva i mirise biljaka od kojih su dobivena. Spomenuti ćemo sapun od čistog ulja mente s Mljeta, mandarine s Brijuna, ružmarina s Brača, lovora iz Dubrovnika, lavande s Hvara i mnoge druge. Kao posebna zanimljivost i originalan poklon tu je sapun od djevičanskog maslinovog ulja s kompozicijom eteričnih ulja i dodatkom listića 23-karatnog zlata. Ne možemo zamisliti ljepši suvenir s godišnjeg odmora od ovih miomirisnih sapuna kako bismo i u hladnim zimskim mjesecima mogli uživati u mirisima Mediterana.
 
 
ATRAKCIJE
 
Svake godine u ljetnim mjesecima u Bolu se održava kulturno-zabavni program Bolsko lito gdje se turisti imaju prilike odlično zabaviti i kušati brojne domaće proizvode, slastice i likere.
 
 
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Najatraktivnije u Bolu je svakako prekrasna plaža Zlatni rat. Do nje vozi lokalni vlakić ili možete prošetati ugodnom hladovitom šetnicom. Zavirite u našu rubriku plaže i uživajte u Zlatnom ratu!
 
U odličnoj gastro ponudi možete uživati nekoliko dobrih restorana i konoba zato ne propustite isprobati lokalne specijalitete!
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Bol je od omiljenog okupljališta hrvatskog jet-seta postao destinacija za uživanje i opuštanje. Atmosfera je zaista ugodna i ovdje ćete se dobro osjećati.
Ako ljetujete negdje na Makarskoj rivijeri svakako odvojite jedan dan za izlet brodom kojeg mnogi turistički djelatnici nude, kako bi posjetili Bol i prekrasnu plažu Zlatni rat koju se svakako isplati osobno vidjeti i isprobati.
 

NE PROPUSTITE!

Plaža Zlatni rat
Pustinja Blaca
Zmajeva špilja
Dominikanski samostan
Barokni ljetnikovac
Loža sa crkvicom
Renesansno-barokna palača
Župna crkva
Pjaceta
Kaštil

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!