Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
8.25
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici9
Prosječna ocjena korisnika 8.23
GRAD HVAR - POLOŽAJ

Smješten u prekrasnoj uvali na zapadnoj strani otoka Hvara, zaklonjen Paklenim otocima, grad Hvar je omiljena nautička destinacija i sigurna luka brojnim megajahtama. Hvarska luka ljeti je prepuna skupocjenih jahti od kojih zastaje dah i one su pravi mamac i atrakcija brojnim šetačima hvarskom rivom.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Pretpostavlja se da je na mjestu današnjeg Hvara u 4. stoljeću prije Krista bio starogrčki grad Heraclea.  Padom Sirakuze 219. godine p.n.e. otokom vladaju Rimljani. U 11. stoljeću grad Hvar je u sastavu hrvatske države. 1278. godine pod utjecajem Venecije, grad Hvar postaje središte otoka i biskupije. Sve do samog kraja Mletačke republike 1797. godine, Hvar je bio pod njenom vlašću kao jedna od najvažnijih luka na istočnoj obali Jadrana. U 16. stoljeću došlo je do četverogodišnje pobune pučana protiv plemića koja je uz pomoć Venecije ugušena u krvi. 1571.g. otok Hvar našao se na udaru Turaka. 1579. g. došlo je do velike eksplozije baruta u gradskoj tvrđavi koja je izazvala velika razaranja u gradu. Nakon sloma Venecije gradom vladaju Austrijanci uz kratko razdoblje francuske uprave.
 
Počeci turizma u Hvaru datiraju još iz 1868. godine kada je grupa uglednih Hvarana na čelu s biskupom dr. Jurjem Dubokovićem osnovala profesionalno turističko udruženje pod nazivom „Higijeničko društvo Hvar“. 1900. godine otvoren je lječilišni hotel Carice Elizabete – današnji hotel Palace.

Otok Hvar jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu, s prosječno preko 2700 sunčanih sati godišnje, a 2003. godine zabilježen je maksimum od čak 3053 sata. Unatoč sunčanom vremenu, ljetni maestral zaslužan je za to da temperature nisu nepodnošljive. Maestral je omiljeni vjetar nautičara, jer puše umjerenom brzinom i jednolično, što je idealno za jedrenje.
Glavni gradski trg Hvarska pjaca je omiljeno okupljalište i šetalište. Ovdje su smješteni brojni restorani i kafići, ali naravno i cijene su ovdje najviše. Na trgu se nalazi i impresivna Hvarska katedrala koju svakako posjetite.
U Arsenalu se nalazi Hvarsko kazalište, utemeljeno 1612. godine i jedno je od najstarijih kazališta u Europi.

Franjevački samostan osnovan je još 1461. godine. Ovdje možete uživati u samostanskom muzejskom bogatstvu i izvrsnoj zbirci slika starih majstora. U dvorištu prekrasnog zdanja samostana je i stari čempres čija se starost procjenjuje na preko 500 godina. Osobito su dojmljiva stabla mandarina koje rastu u cijelom dvorištu.

Jedan od najzanimljivijih proizvoda u Hvaru je čipka od agave koju izrađuju redovnice u Benediktinskom samostanu. Tradicija izrade čipki od agave starija je od 130 godina i prenosi se iz generacije u generaciju.

Iznad Hvara se nalazi Tvrđava Španjola. Ovaj odlično očuvani fortifikacijski objekt sagrađen je sredinom 16. stoljeća. Do njega se možete popeti stazom i stepenicama iz središta grada ili odvesti automobilom odličnom cestom. Preporučamo da svakako posjetite ovu tvrđavu jer se s nje pruža fantastičan pogled na cijeli Hvar i Paklene otoke. Unutar tvrđave možete razgledati i predmete iz povijesti Hvara. Pogled na hvarsku luku i jahte sa Španjole je nešto posebno.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU

Šetnja uskim kamenim uličicama Hvara poseban je užitak. Tako smo šetajući nabasali na jednu slatku slastičarnicu zanimljivog imena „Nonica", u kojoj se mogu kupiti i probati vrhunske domaće delicije i kolači otoka Hvara.  Preporučamo da se obavezno nakratko zaustavite ovdje i zasladite se hvarskim medenjacima, paprenjacima i ostalim slatkim proizvodima.
 
Jutarnju kavicu je najljepše popiti na hvarskoj rivi jer osim što ćete uživati u vrhunskoj kavi, još više ćete uživati u pogledu na prekrasnu rivu.
 
Najljepše kupanje je na Paklenim otocima do kojih možete otići brodićem no i na hvarskim plažama možete podjednako uživati.
 

TRŽNICA

Zavirili smo na hvarsku tržnicu da vidimo što se i po kakvim cijenama nudi. Moramo priznati da smo ostali ugodno iznenađeni jer cijene nisu ništa više od onih na drugim tržnicama koje smo posjetili. Hvarske breskve po 15 kn, rajčice po 8, nektarine po 20 kuna. Sasvim normalne cijene.
Ako se zaželite prefine domaće rajčice, vrhunskog slatkastog okusa svakako potražite onu koja je čudnog i nepravilnog oblika.
Ponuda ribe u ribarnici ovisi o ulovu mjesnih ribara, ali uglavnom svakog dana se može pronaći kvalitetna svježa riba i škampi. Najbolji primjerci ribe završavaju u hvarskim restoranima, pa to utječe i na nešto višu cijenu ribe u ribarnici. Prodavačima se ne isplati čuvati zalihe ribe tako da pri kraju radnog vremena ribarnice možete dogovoriti nešto povoljnije cijene.

 
VEČERNJA ŠETNJA I ZABAVA
 
Večernja šetnja rivom u Hvaru nešto je zaista posebno. Hvarska riva pretvara se u promenadu brojnih prolaznika, u pravom jet-setterskom ambijentu. S jedne strane prekrasni moderno uređeni kafići, restorani, cocktail barovi, a s druge - brojne usidrene skupocjene jahte čiji vlasnici večeraju hvarske delicije na svojim plovilima i uživaju u pogledu na rivu i šetače. Nekakva privatnost ovdje ne postoji jer svatko tko svoj brod veže za hvarsku rivu svjestan je da će biti izložen znatiželjnim pogledima i škljocanjima fotoaparata. Večernje toalete za dame su obavezne i cijeli Hvar uvečer se pretvara u pravu modnu reviju. 
 

OCJENA DESTINACIJE

Izvrsni kafići, mnoštvo zabavnih sadržaja, osobito za mlade, glavni su aduti grada Hvara. Nemamo posebne zamjerke osim možda premalo sportskih zabavnih sadržaja u samom gradu.
Unatoč svojoj reputaciji ekstremno visokih cijena, možemo demantirati te priče jer smo se imali prilike osobno se uvjeriti da cijene nisu ništa drugačije nego u ostalim gradovima na obali koje smo posjetili. Naravno, postoje mjesta predviđena za one dubljeg džepa, ali po našem mišljenju svojom ekskluzivnošću i vrhunskom kvalitetom pružaju gostima priliku da uživaju u barem malo privatnosti, a oni su spremni  to i platiti.

Hvar je u potpunosti opravdao svoju reputaciju odredišta za vrhunski turizam. Od gastronomije, smještaja i usluge. Sve je na najvišem nivou. Nije nikakvo čudo da ga svakog ljeta posjećuju brojni poznati i slavni ljudi iz cijelog svijeta kako bi se i sami uvjerili u njegove čari. Ali, ono što potvrđuje njegovu vrhunsku kvalitetu je to što se iduće godine gotovo svi ponovo vraćaju. To je dovoljna preporuka.
 

NE PROPUSTITE!

Hvarska pjaca
Katedrala Sv. Stjepana
Arsenal
Hvarsko kazalište
Franjevački samostan
Samostan benediktinki
Tvrđava Fortica - Španjola
Hvarski medenjaci
Partijanje na plaži
Šetnja hvarskom rivom
Ulice starog grada
Hvarska vina – plavac mali, maraština, bogdanuša, parč
 

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!