Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji8
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 8.67
GRAD MAKARSKA - POLOŽAJ

Makarska je drugi najveći grad Srednje Dalmacije i središte Makarske rivijere. Smještena je podno planine Biokovo koja se kao zid nadvija nad gradom. Upravo tom prirodnom zidu visokom 1762 metra, Makarska može zahvaliti svoju blagu  mediteransku klimu. Zime su blage, a ljeta duga i topla, ali ne i prevruća zahvaljujući maestralu koji donosi osvježenje i miris mora.
 
 
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Prvo antičko naselje Inariona koje se nalazilo na ovom području, spominje se u prvoj polovici 4. stoljeća. Ime Makarska prvi put se spominje u dokumentu iz 1502. godine, a pretpostavlja se da je ime dobila po obližnjem selu Makru. Za vrijeme turskih osvajanja, u Makarskoj su Turci držali vojsku i carskog poreznika. Nakon sloma Turske u 17. stoljeću, Makarska pada pod Mletačku vlast. U stogodišnjoj vladavini Venecije Makarska je dobila svoje današnje konture. Za vrijeme francuske i austrijske vladavine, grad doživljava svoj gospodarski i kulturni uzlet. Napoleon je poticao kulturu i gradnju cesta koje su povezale čitavo Makarsko primorje. U znak zahvalnosti, na zapadnom ulazu u grad podignut je spomenik generalu Marmontu. U vrijeme austro-ugarske vlasti, grad postaje mondeno ljetovalište austro-ugarske aristokracije.
 
U franjevačkom samostanu koji je nedavno proslavio 500 godina postojanja, smještena je pinakoteka, knjižnica te jedinstveni Malakološki muzej s brojnim primjercima školjaka. U muzeju možete razgledati preko 3000 različitih vrsta iz Jadranskog i drugih svjetskih mora.
Na središnjem gradskom trgu pozornost će vam zaokupiti Crkva Sv. Marka. Zanimljivo je da gradnja koja je započeta 1700. godine, zapravo nikada nije u potpunosti dovršena. U više navrata crkva je dograđivana, dodavani su novi detalji i ta dogradnja traje do današnjih dana.
U blizini se nalazi barokna Mletačka česma iz 1775. godine.
 
 
ŠETNJA GRADOM

Kalalarga je nekada bila žila kucavica grada, najduža i najšira ulica u kojoj se odvijala glavnina gradskog života.
Makarska je poznata po mnogobrojnim brodovima kojima se nude kratki izleti u obližnje destinacije. Ponuda je više nego bogata i ako poželite još malo istraživati, preporučujemo da se uputite na neki od ponuđenih izleta.
 
U središtu Makarske, odmah na ulazu na plažu, nalazi se prekrasno uređeni park. Trava je usred ljeta prekrasne zelene boje, a cvijeće i ostala vegetacija su iznimno uredni i održavani. Prava je poslastica prošetati ovim parkom i uživati u cvijeću i zelenilu. Tu je i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Prekrasno uređeno je i igralište za djecu u parku, a usred parka je predviđen za piknik. U cijeloj Makarskoj velika se pozornost posvećuje parkovima i zelenim površinama.
 
Na poluotoku Sv. Petar, na samom ulazu u luku, nalazi se poznati disco-bar koji je smješten na stijenama. Na vrhu se nalazi kip Sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske.
 
Jedan od najzanimljivijih „novih“ ukrasa Makarske je Spomenik turistu, skulptura koja predstavlja „galeba“ Juru i stranu turistkinju. Galebarenje je u Makarskoj popularna vještina još od početaka turizma. Zapravo, radi se o umijeću zavođenja turistkinja koje lokalni mladići prakticiraju, a oni sami sebe nazivaju galebovima.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Svakako isprobajte tradicionalni makaranski kolač spravljen po originalnoj recepturi – tortu Makarana. Ova se fantastična slastica od naranči, limuna,  blanširanih badema, maraschina i muškatnih oraščića, radila u gospodskim obiteljima za najsvečanije prigode. Karakteristična je po tome što se površina ukrašava u obliku rombova, a tako se i reže. Doći u Makarsku i ne uživati u ovoj deliciji bilo bi kao doći u Beč i ne pojesti Sacher tortu. Mi smo je pronašli u restoranu "Porat" u neposrednoj blizini rive.
 
Makarska rivijera je najpoznatija po svojim prekrasnim plažama. Plaže u Makarskoj su zaista popularne i na njima je uvijek velika gužva. Zavirite u naš kutak plaže i osjetite dah morskog ugođaja iz Makarske!
 

VEČERNJA ŠETNJA

U večernjim satima Makarsku preplavljuju brojni gosti i ulice su prepune šetača. Na Starčevićevom trgu, gotovo svakodnevno se održavaju različite manifestacije i kulturno-zabavni programi. U mnogobrojnim kafićima, disco-barovima i klubovima nudi se program za sve ukuse.

Grad Makarska je vrlo lijepo uređen i njegovan te se na svakom koraku vidi da se tome posvećuje izrazito velika pažnja. Zabavni sadržaji su odlični i svatko će pronaći nešto za sebe. Jedino oni najzahtjevniji morati će se zadovoljiti nešto jednostavnijom zabavom.
 

OCJENA DESTINACIJE

Dobrim stranama smatramo prekrasne plaže prepune raznih sadržaja, pažljivo uređenje grada i parkova. Parkiranje je također odlično organizirano.
Lošijom stranom nam se čini iznimno velika gužva na plažama koja počinje već rano ujutro i traje do zalaska sunca. Uz dodatnu ponudom zabavnih sadržaja za izbirljivije goste Makarska bi mogla dobiti i višu ocjenu i svrstati se u red najprestižnijih hrvatskih destinacija.

Svatko tko jednom posjeti Makarsku sigurno će se opet vratiti. Svojim šarmom jednako će očarati one kojima je jedini užitak izležavanje na plažama i kupanje u čistom moru, kao i one koji vole uživati razgledavajući povijesne i kulturne znamenitosti i muzeje. I partijaneri će ovdje doći na svoje!
 

NE PROPUSTITE!

Gradski muzej
Malakološki muzej
Crkva Sv. Marka
Torta Makarana
Makarska pašticada
Izleti u podbiokovska naselja

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!