Top Destinacije

Uređenje mjesta 5 Naša ocjena
6.00
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.59
GRAD OMIŠ – POVIJEST I ZNAMENITOSTI
 
Smješten na ušću rijeke Cetine, s visokim strmim stijenama koje su se poput zida nadvile nad gradom, Omiš izgleda kao da je isklesan u planini.
Djelomično to ima veze s njegovom burnom prošlošću koja je poznata po gusarskim epizodama i potrebi da se napravi zaklon i sklonište od progonitelja.

Na prostoru zaseoka Baučići 
pronađeni su brojni ostaci antičkog naselja pod imenom Oneum. Najvažniji spomenici s rimskim natpisima i danas se mogu razgledati u Gradskom muzeju.
U srednjem vijeku gradom vladaju knezovi Kačići. Osnovna djelatnost i izvor prihoda bilo je gusarenje. Omiški gusari bili su strah i trepet Jadrana i učestalo su napadali papinske galije, trgovačke brodove Venecije, Dubrovnika, Kotora, Splita i drugih tadašnjih sila. Nakon poraza u Drugom križarskom ratu koji su protiv Omiških gusara poveli Mlečani 1286. godine, gusarstvo se polako počelo gasiti.

Omiški gusari koristili su tzv. omiške strijele, brodove na vesla, vrhunskih plovnih karakteristika. Jedna od najvažnijih bila je plitak gaz koji im je omogućavao povlačenje u plitko korito rijeke Cetine. Na samom ulazu u more, Omiški gusari sagradili su podvodni zid koji je bio nevidljiv s površine mora. U zidu je bio maleni prolaz kroz k
oji su mogli proći samo omiški brodovi, a prolaz se nakon toga zatvorio lancem. U slučaju da je neprijateljski brod pokušao  progoniti omiški prema Cetini, brzo bi doživio iznenađenje i nasukao se kada je postajao vrlo lak plijen za gusare.

Od 15. do kraja 18. stoljeća Omiš je bio pod vlašću Venecije. U gradu su u tom periodu sagrađene mnoge kuće i palače, a sam grad bio je s tri strane okružen zidinama, dok ga je s četvrte strane štitila strma visoka planina. Tijekom 19. stoljeća, gradske zidine su većim dijelom porušene, kako bi se omogućio daljnji razvoj grada. Stanovništvo se uglavnom bavilo ribarstvom. Nakon pada Mletačke Republike 1797. godine grad je pod upravom Austrije. U kratkom periodu njime vladaju Francuzi u vrijeme Napoleonove vlasti nad Dalmacijom.
Sa zapadne strane rijeke Cetine nalazila se Poljička Republika, administrativno područje koje je bilo potpuno neovisno i samostalno od 13. do početka 19. stoljeća, kada ju je francuski general Marmont okupirao i ukinuo joj samostalnost.
Za razliku od aristokratske Dubrovačke Republike, Poljička Republika bila je seljačka. Glavni zakonski akt Republike bio je Poljički statut, koji je uz Vinodolski zakonik jedan od najstarijih i najvažnijih povijesnih dokumenata. Pisan je hrvatskom čakavicom. Statut se može vidjeti u Gradskom muzeju u Omišu. Početkom 20. stoljeća u Omišu se razvija industrija i turizam te grad raste i napreduje.
Na samom vrhu omiške Dinare nalazi se tvrđava Fortica iz 15. stoljeća. Možete se popeti do nje iz središta grada kroz naselje Baučići. Staza je dobra i odlično obilježena i trebati će Vam otprilike sat vremena hoda do vrha. S tvrđave se pruža prekrasan pogled na grad, kanjon rijeke Cetine te otoke Brač, Hvar i Šoltu.
Zanimljivim stepenicama kroz povijesnu jezgru Omiša i prekrasne stare kamene kućice, put vodi do tvrđave Mirabela. Ova prekrasna tvrđava datira iz 13. stoljeća. Na ulazu se mogu pronaći razni gusarski suveniri. Put do vrha tvrđave vodi uskim stepenicama uklesanim u stijenu i treba jako paziti prilikom uspona. Još veća pažnja je potrebna prilikom silaska i gotovo se ne mogu mimoići dvije odrasle osobe pa Vam preporučamo veliki oprez. Na vrhu tvrđave Mirabela je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na Omiš i cijeli Brački kanal.
Crkva Sv. Mihovila je prepuna zanimljivih umjetničkih djela i obavezno je morate posjetiti. Na trgu ispred crkve održavaju se razne glazbene i kulturne priredbe pa tako i poznati Omiški festival dalmatinskih klapa koji je prava poslastica za ljubitelje klapske glazbe. 
Zanimljivo je posjetiti i staro omiško groblje koje se nalazi istočno od središta grada. Najstarija grobnica datira iz 1515. godine. Tu su i sarkofazi iz rimskog doba te je zaista zanimljivo vidjeti ovaj dio povijesti.
 

TRŽNICA

Omiška tržnica nalazi se uz glavnu prometnicu koja prolazi kroz Omiš. Ponuda voća i povrća je solidna, a osobito su simpatični duhoviti natpisi kojima se pokušavaju privući kupci, poput „Prva liga!“ i „Slađe nema!“.
U sklopu tržnice je i ribarnica na kojoj se može pronaći svježa riba po pristupačnim cijenama.

 

RAFTING

Najpopularnija aktivnost u Omišu, osim plaže, je rafting na rijeci Cetini. Polazna točka je otprilike 9 km uzvodno od Radmanovih mlinica, odakle se čamcima spušta sve do izletišta Luka koje je završna točka. Ruta je dugačka oko 9 km i srednje je težine. Na središnjem dijelu čamci prolaze ispod malenog vodopada koji će vas dobro otuširati, a preporuka je da se taj dio ipak prođe pješice. Svakako preporučamo da na rafting odlazite s organiziranim grupama i vodičima jer rijeka Cetina nije bezazlena. Ako idete na izlet u kanjon rijeke Cetine ili još više u planine, obavezno se prikladno odjenite jer ovo je divlja planina gdje vrebaju stvarne opasnosti, a ima i dosta zmija. Temperaturne razlike između dana i noći su također velike tako da se usred ljeta temperatura noću spušta samo malo iznad nule.
Ako je rafting malo previše za vas, nemojte propustiti priliku provozati se prekrasnom Cetinom nekim turističkim brodićem.
 

VEČERNJA ŠETNJA

U večernjim satima mnogobrojni turisti izlaze u šetnju gradom i sve vrvi od gužve. Osobito ako je u gradu završna večer Festivala dalmatinskih klapa. Večernja šetnja je vrlo ugodna i iz mnoštva zanimljivih suvenirnica nemojte propustiti ponijeti sa sobom neki gusarski motiv.

 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Svakako vam preporučamo posjet izletištu Radmanove mlinice, nekoliko kilometara udaljeno od Omiša, do kojeg vozi turistički vlakić. Ovdje možete uživati u pravoj tradicionalnoj kuhinji iz ovog kraja.
 
Plaža u Omišu je lijepo uređena, a u obližnjim kafićima možete uživati u dobroj kavi i sjajnoj ponudi sladoleda.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane Omiša možemo istaknuti prekrasne kamene kuće i ulice starog grada, fantastičnu prirodu kanjona rijeke Cetine te izvrsno riješen parking kojeg ima više nego dovoljno i nije preskup. Tradicionalna autohtona kuhinja je vrlo ukusna i treba je još više naglašavati.
Omiš ima jedinstvenu priliku biti jedan od najprepoznatljivijih „brandova“ hrvatskog turizma ukoliko se pametno osmisli originalni suvenir i malo potkrijepi pričama iz povijesti. Prikaz gusarske bitke u luci je dobar put no potrebno je i više.
Odmah prilikom dolaska u Omiš uvjerit ćete se i sami da je Omiš zaista neobičan grad, posebne i divlje ljepote. Gotovo uklesan u stijene, s prekrasnom rijekom Cetinom i izvrsnom ponudom tradicionalne gastronomije. 
 
 
NE PROPUSTITE!

Tvrđava Fortica - Starigrad
Tvrđava Mirabela - Peovica
Župna crkva Sv. Mihovila
Festival dalmatinskih klapa
Rafting ili plovidba Cetinom
Radmanove mlinice
Specijaliteti od žaba i jegulja
Natjecanje u ludim skokovima

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!