Top Destinacije

Uređenje mjesta 8 Naša ocjena
7.75
Zabavni sadržaji9
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 8.55
GRAD – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Split je najveći grad u Dalmaciji, drugi po veličini u Hrvatskoj i kulturno, političko i gospodarsko središte Dalmacije.
Za osnutak grada Splita uzima se 295. godina kada je započeta izgradnja Dioklecijanove palače. Taj monumentalni projekt dovršen je desetak godina kasnije i nastala je jedna od najljepših i najvećih urbanih cjelina iz rimskog doba. Palača je zapravo bila pravi mali grad izgrađena po uzoru na kastrum, odnosno rimski vojni logor, okružena visokim obrambenim zidinama s kulama, potpuno funkcionalna i samostalna. Sagradio ju je i njoj živio umirovljeni rimski car Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, rodom iz Dalmacije, točnije iz okolice Salone. Napustio je prijestolje Rimskog carstva 305. godine i naselio se u monumentalnoj palači koju je dao izgraditi.
Nakon Dioklecijanove smrti, 316. godine, palača je pružala utočište prognanim članovima carske obitelji.
Salona je bio antički grad, središte rimske provincije Dalmacije. Na vrhuncu svog razvoja  imala je 60 tisuća stanovnika.
Rušenjem Salone u 6. stoljeću od strane Avara, dio stanovništva se naseljava unutar zidina Dioklecijanove palače. Na ostacima Salone sagrađen je današnji grad Solin.
U srednjem vijeku, točnije u razdoblju od 12. do 14. stoljeća, unutar palače sagrađene su brojne srednjovjekovne zgrade. Jedan od najslavnijih graditelja tog vremena koji je zaslužan za mnoge raskošne plemićke palače bio je i Juraj Dalmatinac. U Katedrali Sv. Duje je njegovo remek-djelo, oltar svetog Staša.
U to vrijeme nastaje i jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Splita – Katedrala Svetog Dujma odnosno Svetog Duje, kako je zovu Splićani. Sv. Dujam je bio prvi biskup Salone i njemu u čast podignuta je veličanstvena katedrala. Prekrasan zvonik katedrale visok 57 metara podignut je u 13. stoljeću. Novac za zvonik donirao je hrvatko-ugarski kralj Bela IV. kojem je Split pružio utočište tijekom tatarskih osvajanja. Ako ste u dobroj kondiciji, preporučamo Vam da se popnete na vrh zvonika odakle se pruža jedinstven pogled na cijeli Split i srednjodalmatinske otoke.
Zanimljivo je da je upravo car Dioklecijan bio žestoki progonitelj kršćana i stanovnika Salone. Upravo po njegovoj naredbi sv. Duje i drugi mučenici, ubijeni su u gradskom amfiteatru u Saloni. Svakako zastanite pred drvenim vratima katedrale, u koja je kipar i slikar Andrija Buvina, u orahovini izrezbario 28 prizora Isusuvog života.
Ispred katedrale nalazi se Peristil, trg okružen stupovima koji je središte kulturnog života Splita i gdje se zbog izvanredne akustike održava tradicionalana kulturno-glazbena manifestacija Splitsko ljeto.
Od 11. do 15. stoljeća grad djeluje kao samostalna cjelina. 1312. godine donešen je gradski Statut.
Od 15. do kraja 18. stoljeća Split je kao i većina Dalmacije bio pod vlašću Venecije. Nakon pada mletačke vlasti, grad nakratko dolazi pod upravu Austrije, a od 1805. do 1813. godine pod upravu Napoleonove Francuske. Uspomena na kratkotrajnu vlast Francuza u Splitu je jedna od najljepših ulica – Marmontova. Ova ulica je i danas središte urbanog života Splita
.
Trg Republike ili Prokurative je jedan od najljepših trgova Splita. Prekrasne neorenesansne građevine ukrašavaju ga s tri strane, dok je čevrta otvorena prema moru. Na trgu se u ljetnim mjesecima održavaju razna kulturna i glazbena događanja.
 
Splitska riva kultno je mjesto u gradu i omiljeno okupljalište Splićana. Ovdje su se dogodili mnogi povijesni događaji, dočeci sportaša, revolucije, štrajkovi, prosvjedi i slično. Riva je u potpunosti rekonstruirana prije nekoliko godina. Ispijanje kavice na Rivi je ritual i znamenitost sama po sebi i nemojte dozvoliti da posjetite Split, a da niste prošetali Rivom i popili kavu u jednom od brojnih kafića.
U podrumima Dioklecijanove palače održavaju se razne slikarske i kiparske izložbe. Najbolje ih je posjetiti kad je vani jako sunce jer pružaju odličnu zaštitu i hlad.
Nikako nemojte propustiti posjetiti monumentalni spomenik Grguru Ninskom koji je izradio jedan od najpoznatijih hrvatskih kipara Ivan Meštrović. Spomenik je visok impozantnih 6 metara. Vjeruje se da dodirivanje njegovog palca donosi veliku sreću i ostvarenje želja. Nemojte riskirati s praznovjerjem i obavezno ga dodirnite i zaželite želju!

Jedan od ulaza u Dioklecijanovu palaču nazvan je Zlatna vrata. Kroz njih je car Dioklecijan kročio u palaču.
Narodni trg poznat je kao Pjaca. Sa svih strana ga okružuju fantastične građevine: renesansna ura podignuta na ostacima rimske kule, prva gradska vijećnica, renesansna palača splitske plemićke obitelji Karepić i legendarna Gradska kavana.

 

TRŽNICA

Splitska ribarnica vrlo je zanimljiva po tome što zbog obližnjeg izvora sumpornih voda na njoj nema muha. Tako možete na miru uživati razgledavajući zaista impresivnu ponudu raznih vrsta riba iz Jadrana.
Odmah do Dioklecijanove palače nalazi se i Pazar. Ova tržnica je spoj mora i kopna, prodavača koji nude svoje proizvode s obližnjih otoka, splitskog zaleđa pa i samog grada. Ponuda je očekivano iznimno bogata, a cijene umjerene.
 
 
TRAJEKTI

Trajektna luka u Splitu najveća je u Hrvatskoj. Odavde polaze trajekti za srednjodalmatinske otoke i u ljetnim mjesecima česta je velika gužva u širem području oko luke. Ako nemate sreće, može vam se dogoditi da pristojno zaglavite u prometnom čepu. Ukoliko baš ne morate na trajekt, preporučamo da izbjegnete dolazak automobilom u blizinu luke, osobito subotom, kada je smjena turista i vlada neopisiva gužva.
 

MARJAN
 
Iznad Splita uzdiže se brdo opjevano u mnogim pjesmama i omiljeno mjesto za rekreaciju Splićana – Marjan. Ovo brdo s park-šumom visoko je 178 metara, s najvišim vrhom Telegrin. U doba Napoleona ovdje je bila brzojavna postaja pa je po tome vrh i dobio ime.
 
 
PARK SUSTIPAN

Na Sustipanu je nekoć bilo gradsko groblje, a danas je preuređen u prekrasan zeleni park, na samom ulazu u gradsku luku. Odavde se pruža prekrasan pogled, a svakako ga treba posjetiti u večernjim satima kad je pogled na Split i marinu zaista nešto posebno. 
 
 
POLJUD
Ponos Splita i Dalmacije, svakako je Stadion Poljud. Najljepši hrvatski stadion na kojem svoje utakmice odigrava nogometni klub Hajduk, izgrađen je 1979. godine kao glavni objekt za Mediteranske igre koje su iste godine održane u Splitu. 


VEČERNJA ŠETNJA

Večernja šetnja najljepša je samim središtem Splita, Marmontovom ulicom, Rivom i uličicama Dioklecijanove palače. Prekrasno osvijetljene Prokurative noću izgledaju fantastično. Marmontova ulica prepuna je šetača i osjeća se pravi gradski ugođaj. Kafići na Rivi omiljeno su okupljališe mladih Splićana prije večernjeg izlaska na Bačvice ili druge dijelove grada. Šetajući ulicama Dioklecijanove palače sami ćete naići na mnoga popularna i atraktivna večernja okupljališta.

Kao i u svakom većem gradu, zabavnih sadržaja u Splitu ima mnogo. Od kulturnih ustanova, noćnih klubova, barova, casina i svih ostalih vrsta zabavnih sadržaja.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
U Splitu svakako isprobajte odličnu ponudu dalmatinskih specijaliteta. Između brojnih restorana, mi smo odabrali večeru u odličnoj tradicionalnoj konobi u blizini splitske Rive.
 
 
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Kao dobre strane možemo istaknuti  fantastične kulturne i povijesne spomenike i znamenitosti - od Dioklecijanove palače, starih građevina i muzeja, zabavnih sadržaja, dobro riješenog parkinga...
Loše strane su velike gužve u Splitu za vrijeme smjene gostiju na otocima, obično subotom, kad je širi prostor središta gotovo u kolapsu zbog prevelikog broja automobila. Plaža Bačvice mogla bi ponovno biti ponos grada kad bi se uredila u malo manje nametljivom, više tradicionalnom stilu. Malo više ljubaznosti i strpljenja prema turistima od strane pojedinih trgovaca popravilo bi ukupni dojam.

Ako ste ljubitelj povijesti i starina, Split je destinacija u kojoj morate provesti više dana. Toliko toga je za vidjeti, srećom, uglavnom na relativno malom prostoru tako da Vam automobil neće biti potreban.
Svakako odvojite nekoliko dana da posjetite ovaj dalmatinski dragulj, kako ga Splićani vole zvati "najlipši grad na svitu".
 
 
NE PROPUSTITE!

Dioklecijanova palača
Katedrala Sv. Duje
Peristil
Prokurative
Pjaca
Kava na splitskoj rivi
Dodirnuti palac Grgura Ninskog
Picigin na Bačvicama
Tržnica i ribarnica
Šetnja Marjanom
Tvrđava Gripe

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!