Top Destinacije

Uređenje mjesta 6 Naša ocjena
6.50
Zabavni sadržaji4
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici8
Prosječna ocjena korisnika 7.40
OTOK HVAR - POLOŽAJ

Najbolji i najjednostavniji način dolaska trajektom na otok Hvar putovanje od Splita do trajektne luke pokraj Starog Grada. Možete isprobati i malo kompliciraniji i zabavniji put, trajektom iz Drvenika do mjesta Sućuraj na krajnjem istočnom dijelu otoka Hvara. Putovanje trajektom traje samo 35 minuta. Međutim, cesta od Sućuraja preko otoka do Starog Grada je iznimno loša. Cesta je vrlo uska, s mnogobrojnim oštrim zavojima, prolazi visoko iznad provalija i većinom nema nikakve zaštitne ograde. Naša topla preporuka za putovanje na otok Hvar je da doputujete direktno na zapadni dio otoka, jer će Vam vožnja preko otoka biti vrlo zamorna. Već od Jelse cesta je odlična i dalje prema zapadu nema nikakvih problema.
 

STARI GRAD – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Stari Grad je najstariji poznati grad u Hrvatskoj, osnovan još 384. godine prije Krista. Prema pisanim tragovima osnovali su ga kolonisti s grčkog otoka Parosa i nazvali ga Pharos. Polje izvan grada podijeljeno je na pravokutne parcele omeđene suhozidima, a glavni putevi pravilno uzduž i poprijeko presijecaju polje. Starogradsko polje uvršteno je na popis UNESCO-ve svjetske baštine kao jedinstven primjer svjedočanstva podjele zemlje u doba antike i tamošnjih nasada vinograda i maslina koji su praktički nepromijenjeni već 2400 godina. Suhozidi su i danas odlično očuvani i na mnogim mjestima se mogu vidjeti antički natpisi i oznake uklesani u kamenu.
219. godine prije Krista grad dolazi pod vlast Rimljana. Iz tog razdoblja sačuvano je mnoštvo ostataka i mozaika koji se mogu vidjeti u muzejima, ali i u šetnji Starim Gradom.
Nakon dolaska Hrvata u 7. stoljeću, Stari Grad je bio sjedište otoka i Hvarske biskupije. 1278. godine sjedište je preseljeno u grad Hvar koji postaje upravno središte otoka.
U doba renesanse, Stari Grad je bio ladanjsko naselje hvarskih plemića. Jedan od najpoznatijih pjesnika i graditelja tog vremena, Petar Hektorović,  sagradio je prekrasnu palaču koja je i danas najpoznatija i najljepša građevina u Starom Gradu. Iza zidova pročelja krije se prekrasan vrt s velikim ribnjakom. 
U 17. i 18. stoljeću u gradu je izgrađeno mnoštvo baroknih zgrada i crkava što mu je dalo i današnji izgled. U 19. stoljeću Stari Grad je bio važna luka s velikom flotom vlastitih jedrenjaka.
Najljepši gradski trg pod nazivom Škor nalazi se na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta po kojemu je i dobio ime. Prestankom rada brodogradilišta krajem 17. stoljeća, plićak je nasut i na njemu su izgrađene kuće. Prekrasne slikovite fasade u ljetnim su mjesecima kulisa mnogobrojnim kulturnim događanjima.
Trg Sv. Stjepana nekada je bio najznačajniji javni prostor i ovdje se odvijao sav javni život Starog Grada.
Na trgu se smjestila i Crkva Sv. Stjepana iz 17. stoljeća. Monumentalna barokna građevina sa zvonikom iz 18. stoljeća, u čije su temelje ugrađeni golemi kameni blokovi iz antičkih gradskih zidina.
Srednja ulica bila je žila kucavica Starog Grada,  glavno trgovačko i gospodarsko središte. Iza visokih zidova skrivaju se romantični dvori i prekrasni vrtovi. U mnogima od njih mogu se vidjeti ostaci rimskih mozaika.
U današnje vrijeme život se preselio na rivu i ona je postala središte modernog javnog okupljanja.
Uz rivu su privezane mnogobrojne jedrilice i sve odiše vedrim raspoloženjem.
Prekrasan park omeđen kanalima s vodom nalazi se na samom ulazu u grad i odlično je mjesto za šetnju i opuštanje.

 

VRBOSKA

Na drugom kraju starogradskog polja smjestilo se pitoreskno malo mjesto Vrboska. Ova lučica kao da je izašla iz neke bajke. Svojim dugim zaljevom koji presijecaju kameni mostići, prekrasnim pročeljima kuća i prelijepim umjetnim otočićem sa palmom, izgledala nam je kao mala Venecija. Obavezno odvojite malo vremena za posjet ovom prekrasnom mjestu, najbolje u večernjim satima kad izgleda zaista čarobno.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU

Slatko od lavande jedan je od specijaliteta koji možete kušati u restoranima u Starom Gradu. Običnim kolačima ova biljka daje aromu i okus koji će vas u trenu oduševiti i dati pozitivnu energiju.
 
Starogrojski paprenjak idealan je jestivi suvenir u kojem možete uživati no  morate se potruditi pronaći ga u Starom Gradu. Nažalost ne može se kupiti u prodavaonicama i suvenirnicama no uz malo truda i savjete mještana mogli biste ga pronaći.
 

OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane ističemo brojne arheološke lokalitete, povijesne spomenike, zanimljivo Starogradsko polje, ljubazne domaćine, a najviše – parkiranje. Naime, parkiranje se u Starom Gradu ne naplaćuje i ima ga u izobilju. Pravo pozitivno otkriće!
Kao lošije strane - primjetan je nedostatak zabavnih sadržaja, prvenstveno za mlađe posjetitelje i one koji ne vole samo razgledavati povijesne spomenike. Uvijek se može otići u obližnji grad Hvar, ali šteta je da Stari Grad ne nudi malo više zabave.
Kroničan nedostatak kvalitetnih zabavnih i ugostiteljskih sadržaja osobito je primjetan na plažama, ali oni koji vole malo više mira i privatnosti doći će na svoje. Za ljubitelje mirnijeg i opuštenijeg odmora, Stari Grad je idealna destinacija za godišnji odmor.
 

NE PROPUSTITE!

Starogradsko polje
Trg Škor
Crkva Sv. Stjepana
Vrboska
Tvrdalj Petra Hektorovića
Dominikanski samostan
Slikovite ulice i trgovi
Muzej Staroga Grada

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!