Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
7.25
Zabavni sadržaji7
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici7
Prosječna ocjena korisnika 9.41
OTOK BRAČ - DOLAZAK

Putovanje na otok Brač je zaista jednostavno i brzo. Iz splitske luke trajekti za Supetar polaze otprilike svakih 90 minuta. Plovidba traje samo 50-ak minuta i vrlo je ugodna. Katamaranom je plovidba još i brža.
Otok Brač je najveći srednjodalmatinski otok i treći po veličini otok u Hrvatskoj. Dugačak je četrdesetak kilometara.
 

SUPETAR – POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Povijest Supetra proteže se još u doba rimskih careva o čemu svjedoče ostaci ranokršćanskog mozaika iz 6. stoljeća pored župne crkve. Mozaik je bio dio poda starokršćanske Bazilike Sv. Petra.
Supetar se razvijao kao luka povijesne otočke prijestolnice – Nerežišća. Naziv Supetar prvi put je službeno zabilježen 1423. godine.
Župna crkva Marijina Navještenja sagrađena je u 18. stoljeću na temeljima ranokršćanske Bazilike Sv. Petra. Zvonik iz 1861. godine visok je 35 metara. Pored crkve nalazi se zanimljiv crkveni muzej u kojem se može razgledati bogata zbirka slika, spisa, knjiga i zavjetnih brodova. Tu su i vrlo vrijedni kaleži i relikvijari. Okolica crkve ukrašena je brojnim zanimljivim skulpturama od kojih bismo izdvojili skulpturu Majke Terezije.

Otok Brač, a pogotovo Supetar je poznat po svojim brojnim umjetnicima koji su ovdje živjeli  i ostavili dubok trag. Jedan od najzanimljivijih je Ivan Rendić, hrvatski kipar koji je rođen u Imotskom, a djetinjstvo je proveo na Braču gdje se upoznao s vještinama klesarstva. Posljednjih 11 godina života proveo je u Supetru. Autor je niza vrhunskih skulptura koje i danas krase najpoznatije trgove u Trstu, Zagrebu i drugim gradovima. Njemu u čast u Supetru je pokrenut zanimljiv kulturno-turistički projekt,  Dan s Rendićem – šetnja kroz najljepše dijelove Supetra i upoznavanje s radovima i ostavštinom Ivana Rendića. 
Rendićeva ulica započinje od župne crkve, uz koju se nalaze prikazi sakralnih motiva. Nastavlja se obiteljskom kućom Rendić, a zatim kroz park Vrdolca. Dolazimo do tzv. gustirni, bunara s vodom koji su bili glavni izvor vode za Supetar. Zanimljiva šetnja pitoresknim uličicama i prekrasnim kamenim kućicama završava na gradskom groblju gdje je i Ivan Rendić našao svoje posljednje počivalište.
Obavezno posjetite supetarsko groblje jer se ovdje nalaze neke od najljepših umjetnina poput Mauzoleja obitelji Petrinović, djelo kipara Tome Rosandića. Ivan Rendić nije mogao prežaliti što taj posao nije dodijeljen njemu jer ga je on smatrao svojim životnim djelom. Umro je kao potpuni siromah 1932. godine. Njegov grob vrlo je skromno obilježen, za razliku od spomenika na grobovima koje je on izrađivao.
 

TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU

Kad ste na otoku Braču, svakako posjetite mjesto Pučišća, desetak kilometra udaljenom od Supetra gdje se nalazi Škola kamenoklesarstva. Škola je ljeti otvorena za posjetitelje te je možete razgledati i uživati u izloženim radovima mladih kamenoklesara.
 
Supetarske plaže vrlo su lijepe i uređene, a najpopularnije su plaža Bili rat i uvala Banj.
 

VEČERNJA ŠETNJA

Večernja šetnja supetarskom rivom lijep je doživljaj. Sigurno će vas opustiti uživanje u prekrasnim zlatno-žutim bojama predvečerja.
Na rivi se u večernjim satima mogu degustirati i kupiti razne lokalne delicije. 
Domaći limuni koje prodaju simpatične mještanke nisu savršenog oblika na kakve ste navikli u trgovinama, ali zato imaju nevjerojatan miris. Domaće masline i kapari vrhunski su specijalitet i obavezno ih probajte.
Nemojte propustiti degustirati delicije od badema, sušenih kora limuna, naranči, domaće likere i rakije. Preporučamo ih kao idealan jestivi suvenir s otoka Brača.

Najpopularniji i najprepoznatljiviji suveniri ipak su oni od bračkog kamena. U zgodnoj suvenirinici pronaći ćete razne ukrasne i uporabne predmete izrađene od bračkog kamena. 
 

 
 
OCJENA DESTINACIJE

Dobrim stranama Supetra možemo istaknuti iznimno zanimljive kulturne znamenitosti diljem grada, osobito na gradskom groblju, prekrasne plaže bogate dodatnim sadržajima za sve ukuse kao i ljubaznost domaćina. Parkiranje je također odlično riješeno. Ako baš ne morate, preporučamo da auto ne koristite previše u samom Supetru jer su ulice poprilično uske i promet je konfuzan. Upravo to ćemo istaknuti kao lošiju stranu. Regulacija prometa pomalo je čudna, sve je puno uskih jednosmjernih uličica, ali ubrzo ćete se naviknuti.
Nemojte se začuditi ako vam otočanin pokloni neki predmet od bračkog kamena, jer brački kamen je ono najdragocjenije što ovdje najviše cijene i time vam zapravo odaju najveće moguće poštovanje.
 

NE PROPUSTITE!

Župna crkva Marijina Navještenja
Sakralna zbirka
Ostavština Ivana Rendića – Dan s Rendićem
Mauzolej obitelji Petrinović
Vodeni sportovi
Suveniri od bračkog kamena
Kamenoklesarska škola u Pučišćima

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!