Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
6.25
Zabavni sadržaji5
Ljubaznost domaćina7
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.52
GRAD TROGIR - POLOŽAJ

Grad Trogir je 1997. godine proglašen gradom pod zaštitom UNESCOa.
Svojim većim dijelom smješten je na malenom otoku. Jednim pješačkim i jednim većim kamenim mostom za vozila spojen je s kopnom, i kamenim mostom s otokom Čiovo. Trogir je jedinstveni primjer odlično očuvanog romaničkog otočnog grada. Trogir su osnovali grčki kolonisti s otoka Visa u 3. stoljeću prije Krista. Oktogonalni plan ulica datira iz doba stare Grčke i vidljiva je razlika u odnosu na rimske gradove.
 

POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Brojne crkve, kule i palače svjedoče o iznimno zanimljivoj i značajnoj prošlosti Trogira.
U Trogiru je 1271. godine otvorena prva ljekarna u Europi. Nalazila se u sklopu kuća u blizini glavnog gradskog trga.
Kula sv. Marka sagrađena je u 15. stoljeću zbog bolje obrane grada od turskih napadača. Nekada je bila spojena s tvrđavom Kamerlengo visokim obrambenim zidinama. U njoj je danas smještena Kuća dalmatinske glazbe.
Između Kule sv. Marka i tvrđave Kamerlengo nalazi se zanimljiva kružna kolonada Glorijet, spomenik kratkotrajnoj francuskoj vlasti nad Trogirom. Sagrađena je 1809. godine u čast maršala Marmonta. Glorijet je jedan od rijetkih sačuvanih spomenika francuske vlasti u Dalmaciji.
Tvrđava Kamerlengo veličanstveno je zdanje iz 15. stoljeća, a naziv je dobila po kamerlengu – blagajniku koji je vodio sve financijske poslove u dogovoru s knezom. Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća, a zidine dobivaju današnji oblik nakon dolaska mletačkih vlasti. Glavna namjena bila joj je smještaj mletačke posade koja je branila grad.
S vrha se pruža prekrasan pogled na Trogir i okolicu, a ljeti se u njenom atriju održavaju razne kulturne i zabavne priredbe.
Odmah pokraj tvrđave nalazi se nogometno igrališe Batarija.
Na trogirskoj rivi smještena je još jedna impozantna građevina, Riznica i Samostan sv. Dominika.
Kada smo stigli na glavni gradski trg nazvan po Papi Ivanu Pavlu II.  Količina ljepote i znamenitosti na tako malom prostoru je zapanjujuća. 
Najimpozantnija građevina je svakako Katedrala sv. Lovre. Monumentalna građevina nastajala je od 13. do 17. stoljeća pa su u njenoj arhitekturi vidljivi razni utjecaji i stilovi. Na ulazu u katedralu nalazi se portal Majstora Radovana iz 1240. godine, najznačajniji srednjovjekovni portal u ovom dijelu Europe.
Najpoznatija palača u gradu, Palača Čipiko, nalazi se nasuprot katedrale i gradske lože. Nastala je spajanjem više zgrada iz 13. stoljeća u jedinstvenu cjelinu, a najveće promjene doživjela je u 15. stoljeću kada su za njezinu obnovu angažirani neki od najistaknutijih umjetnika tog doba.
Muzej grada Trogira smješten je u palači Garagnin – Fanfona. Muzejske zbirke koje možete razgledati prikazuju politički, kulturni i umjetnički život grada od njegova osnutka do 20. stoljeća.
Loža i spomenik Petra Berislavića smještena je u neposrednoj blizini Muzeja grada Trogira. U njoj je rođen hrvatski ban i biskup Petar Berislavić, glasoviti borac protiv Turaka.
Pinakoteka krije zbirku sakralnih umjetnina te dragocjena slikarska i pisana djela iz trogirskih i čiovskih crkava.
U Samostanu Sv. Nikole nalazi se glasovita zbirka Kairos. Ovdje se čuva reljef s prikazom Kairosa, božanstva sretnog trenutka iz 3. stoljeća prije Krista te najstarija trogirska svetačka slika – Bogorodica s djetetom iz 13. stoljeća.
Turizam se pojavljuje u 30-im godinama prošlog stoljeća kada prvi češki turisti otkrivaju čari Trogira. Odmah je postao vrlo popularan među europskih kulturnim i političkim elitama. Tako je zabilježeno da su ga, između ostalih, posjetili i George Bernard Shaw te engleski kralj Edward VIII.
 
Trogir nije klasična turistička destinacija za cjelodnevno izležavanje na plaži već za one profinjenijeg ukusa koji traže kvalitetnije sadržaje. Razgledavanje starog grada i njegovih prekrasnih povijesnih građevina prava je poslastica u većem dijelu godine.

U neposrednoj blizini Trogira nalazi se Zračna luka Split pa se nemojte čuditi zrakoplovima u niskom letu koji svakih nekoliko minuta nadlijeću iznad vas.
 

TRŽNICA

Osim standardne ponude različitog voća i povrća, tržnica nudi i razne zanimljive domaće proizvode. Svakako isprobajte domaće suhe smokve koje se nude gotovo na svakom štandu. Još jedan poznati plod iz ovog kraja je šipak, kojeg ovdje zovu mogranj. Plodovi su veličine jabuke, a iznutra su prepuni slatkih i sočnih sjemenki. Izuzetno je bogat fosforom, kalijem, kalcijem, željezom i vitaminima.
 
 
VEČERNJA ŠETNJA
 
Trogirska riva u večernjim satima zaista izvrsno izgleda i nije ni čudo da veliki broj turista uživa u šetnji. Sada je idealno vrijeme za razgledavanje znamenitosti u kojima je preko dana prevruće pa je prava sreća da su otvorene i navečer. Restorani, konobe i brojni kafići prepuni su turista koji uživaju u ponudi izvorne dalmatinske kuhinje.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Osim sjajnih kulturnih ljepota, u Trogiru možete uživati na lijepim plažama.
Svakako posjetite Čiovo gdje možete i potražiti smještaj u apartmanima od kojih su brojni dog friendly.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Kao dobre strane istaknuli bismo fantastično bogatstvo kulturnih i povijesnih spomenika, odličnu gastronomsku ponudu te izvrsno riješen parking.
Od nedostaka ističemo slabije zabavne sadržaje u gradu za zahtijevnije goste kakve Trogir privlači zbog svojih iznimnih ljepota. Nekoliko kvalitetnijih restorana i lounge barova u centru grada popravilo bi dojam.

Trogir je mjesto za goste koji žele brojne kulturne događaje i razgledavanje prekrasnih povijesnih znamenitosti. Naravno, uz to možete uživati na plažama u prekrasnom moru.
 
Posjetiteljima iz Njemačke preporučamo da pogledaju Kroati.de, Trogir: https://www.kroati.de/kroatien-dalmatien/trogir.html 
 

NE PROPUSTITE!

Kula Sv. Marka
Tvrđava Kamerlengo
Riznica i samostan Sv. Dominika
Katedrala Sv. Lovre
Radovanov portal
Palača Čipiko
Muzej grada Trogira
Gradska loža
Pinakoteka
Zbirka Kairos
Stari grad

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!