Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
6.75
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina8
Turistički djelatnici6
Prosječna ocjena korisnika 8.53
POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Područje Tučepa bilo je naseljeno još u antičko doba. Prema sačuvanim staroilirskim dokumentima na albanskom jeziku, njegov naziv značio bi „selo kod izvora vode“.
Prvi put se u povijesnom pisanom dokumentu spominju 1434. godine u Kreševskoj povelji. Od 15. do 17. stoljeća ovim prostorima vladaju Turci. U 18. stoljeću Mlečani preuzimaju vlast, ali nastavljaju se borbe protiv turske vojske. Za potrebe tih ratova u brdima iznad Tučepa sagrađeno je nekoliko fortifikacijskih objekata i kula čiji se ostaci i danas mogu vidjeti.
Zanimljivo je da je do prije pedesetak godina većina stanovnika Tučepa živjela u selima iznad današnjih Tučepa. Nakon katastrofalnog potresa 1962. godine i teškog života, stanovništvo se većinom spustilo na obalu i osnovalo novo naselje pod nazivom Kraj, koje danas poznajemo pod imenom Tučepi. Izgradnja Jadranske magistrale povezala je mjesta podno Biokova i započeo je snažan razvoj turizma, koji je i danas najvažnija gospodarska grana.
 
Tučepi su destinacija poznata po prekrasnoj plaži i moru, a mi smo odlučili za vas istražiti što sve možete raditi, ako padne kiša i vrijeme nije za kupanje.
 
 
GORNJI TUČEPI
 
U Gornjim Tučepima nalazi se prekrasna Crkva Sv. Ante Padovanskog, s početka 20. stoljeća. Crkva je podignuta na uzvisini do koje se dolazi kamenim stepenicama. Upravo na ovom mjestu koje se naziva Srid sela, bilo je središte života i naselja do 1962. godine. Vidljivo je da su mnoge stare kamene kuće gotovo potpuno propale. Prava je šteta da se one ne obnove jer bi mogle predstavljati jedinstvenu turističku atrakciju.

U jednoj od kuća posjetili smo i prekrasnu privatnu etnografsku zbirku kojom se nastoji sačuvati od zaborava i izumiranja tradicija života u ovom kraju.
 
Nedaleko od Gornjih Tučepa je ulaz u jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj – Biokovo. Planina Biokovo visoka je 1762 metra na najvišem vrhu sv. Jure. Svakako preporučamo izlet na Biokovo, ali za to izaberite lijep sunčani dan jer je Biokovo opasna i nepredvidljiva planina. Usred ljeta temperature znaju biti samo nekoliko stupnjeva iznad nule pa se prikladno odjenite i opremite. Ne zaboravite obavezno ponijeti zalihu suhe hrane i vode jer nikada ne znate što vam se može dogoditi na planini. Svakog ljeta Hrvatska Gorska služba spašavanja ima više intervencija spašavanja neopreznih turista ili planinara koji su podcijenili ovu planinu.
 
 
TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU

U blizini Tučepa, na makarskoj rivijeri nalazi se još nekoliko zgodnih mjesta za posjetu ili odmor gdje je more prekrasno i čisto poput onog u Tučepima - svakako posjetitite Podgoru i Igrane. Prekrasne plaže u Igranama protežu se na sve strane. Ovaj dio obale je zasigurno najbogatiji lijepim plažama.
 
Ribarske fešte česte su u mjestima na hrvatskoj obali, atmosfera je vesela i uz dobar band ili klapu, povoljnu hranu i piće, zabava traje do dugo u noć.
 
 
OCJENA DESTINACIJE

Plaža u Tučepima svakako je najimpresvnija od svega što Tučepi nude. Uvjerit ćete se i sami da je ovo jedna od najljepših plaža na Jadranu. Naglasili bismo i izvrsnu ponudu smještaja i nekoliko iznimno lijepih smještajnih objekata.
Ono što bismo istaknuli kao izrazito loše je parkiranje. Nigdje još nismo vidjeli takav problem parkiranja kao u Tučepima. Osim na glavnoj rivi, nigdje u mjestu nema legalnog parkinga, a lokalni pauk neumorno kruži i odvozi nepropisno parkirane automobile. Cijena parkiranja od 10 kn na sat čini nam se smiješno visoka za mjesto poput Tučepa. S obzirom da ne postoji alternativa to nam se nimalo nije svidjelo. Ukoliko Tučepe izaberete za svoju ljetnu destinaciju, obavezno provjerite da li vam je osigurano parkiranje u sklopu objekta u kojem ćete boraviti jer ćete inače imati velikih problema.

Ako ste ljubitelj prekrasnih plaža i čistog mora, a ne patite na jet-setterska zbivanja i modne trendove, onda je bilo koje mjesto na ovoj rivijeri kao stvoreno za vas. Velika mogućnost izleta u mnogobrojne obližnje zanimljive destinacije biti će dovoljna da vam ni višetjedni odmor ne dosadi.
 

NE PROPUSTITE!

Etno zbirka u Gornjim Tučepima
Crkva Sv. Ante Padovanskog
Izlet na Biokovo
Ostaci kula u Gornjim Tučepima
Barokni ljetnikovci
Prekrasne plaže i uvale

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!