Top Destinacije

Uređenje mjesta 7 Naša ocjena
8.25
Zabavni sadržaji6
Ljubaznost domaćina10
Turistički djelatnici10
Prosječna ocjena korisnika 7.95
OTOK VIS - POLOŽAJ

Jedan od najudaljenijih i najisturenijih otoka u Jadranu je otok Vis. Trajektom iz Splita do Visa ćete stići plovidbom dugom gotovo tri sata. S obzirom na veličinu i komfor koju trajekt pruža to putovanje gotovo da nećete osjetiti. Trajekt pristaje gotovo u samom centru grada Visa pa se turisti često odlučuju doputovati bez automobila što je praktičnije i jeftinije.
 

POVIJEST I ZNAMENITOSTI

Otok Vis, kao i njegova naselja, imaju iznimno zanimljivu povijest. Prvo naselje na otoku pod imenom Issa osnovali su grčki kolonisti sa Sicilije iz Sirakuze, u 4. stoljeću prije Krista. Antička Issa razvila se u urbano i gospodarsko središte ovog dijela Jadrana, a zbog svog izuzetnog strateškog položaja i kao vrlo važno vojno uporište. Issa je bila polis, odnosno grad država. O njenoj snazi svjedoči to 
što je na obližnjim otocima osnivala vlastite kolonije. U 1. stoljeću prije Krista, Issa postaje dio Rimskog carstva. Gubitkom samostalnosti slabi i njezina moć i utjecaj.

Od 15. stoljeća Vis je dio moćne Mletačke republike. Najveće mjesto i središte otoka bilo je Velo selo, u unutrašnjosti otoka, koje 1483. godine gotovo do temelja uništavaju Katalonci u službi napuljskog kralja.
Zbog stalnih prijetnji od napada Turaka i Arapa, stanovnici odlučuju izgraditi novo naselje koje bi pomoglo obrani otoka. Na obali viške luke podižu utvrđene kuće koje istovremeno služe za stanovanje i obranu. Tako nastaju dva naselja – Kut i Luka od kojih će nastati današnji Vis.

Nakon pada Mletačke republike, Vis pada pod upravu Austrije, a potom Francuske. 1810. godine Vis zauzimaju Englezi. U to vrijeme podignute su moćne utvrde i Vis se polako pretvara u otok-utvrdu. Zanimljivo je da je engleska mornarica koja je bila stacionirana na Visu imala kriket klub čime su održavali moral i fizičku spremu. Danas hrvatski kriket tim nosi naziv Sir William Hoste kriket klub, prema oficiru britanske kraljevske mornarice koji je prije 200 godina boravio na otoku Visu i upoznao lokalno stanovništvo s ovim vrlo popularnim britanskim sportom.
1866. godine velika flota Talijanskog kraljevstva napada oslabljenu austrijsku flotu kod Visa, u želji da ovlada istočnom obalom Dalmacije. U neravnopravnoj borbi slabijih i malobrojnijih austrijskih brodova protiv modernijih i bolje naoružanih talijanskih oklopnjača, sudjeluju i hrvatski pomorci u austrijskim redovima. Pod vodstvom admirala Tegetthoffa izvojevaju veličanstvenu pobjedu koja je postala poznata kao Viška bitka. Tom pobjedom spriječen je prodor Talijana u Dalmaciju, sve do drugog svjetskog rata.
Pod austrijskom vlašću Vis brzo napreduje, a posebno su cijenjena njegova izvrsna vina.
Na Visu je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio saveznički aerodrom koji je bio glavna baza za napade na njemačke snage koje su pod okupacijom držale Dalmaciju. Zanimljivo je što je veći dio arheoloških ostataka drevne Isse uništen u tom razdoblju, ali ne zbog ratnih djelovanja, nego činjenicom da su saveznički vojnici područje Isse koristili kao parkiralište za svoja vozila.
Nakon drugog svjetskog rata, otok Vis postao je jedna od glavnih pomorskih baza Jugoslavenske narodne armije i bio je gotovo potpuno izoliran od svijeta. U tom razdoblju sagrađeni su brojni podzemni tuneli, skloništa i utvrde. 1992. godine Vis prestaje biti vojno uporište i sve više se okreće proizvodnji vina i turizmu.
U Arheološkom muzeju grada Visa koji je smješten u austrijskoj utvrdi u središtu Visa, mogu se razgledati zanimljive zbirke iz prošlosti. Brojne pronađene amfore u okolici Visa od kojih su mnoge još bile zapečaćene, svjedoče o dugoj tradiciji proizvodnje vina.
 

LJETNO KINO
 
U Visu radi zanimljivo ljetno kino na otvorenom, a filmovi se prikazuju na projektoru starom preko 60 godina. Još uvijek pouzdano i dobro radi, iako mu je tehnologija odavno zastarjela. Ima nekog šarma i romantike u ljetnim kinima pod zvjezdanim nebom.
 

ŠETNJA GRADOM
 
Grad Vis izuzetno je čist i zelene površine su odlično održavane. Zabavni sadržaji malo su više prilagođeni opuštenijim gostima. Ono što nas je oduševilo i vrlo ugodno iznenadilo je neposrednost i ljubaznost domaćina. 
 
Uz obalu i obližnjim uličicama pronaći ćete brojne kafiće gdje se možete osvježiti, a mi smo za našu jutarnju kavu odabrali jedan poseban.

U večernjim satima Vis se polagano puni brojnim jedrilicama koje svoje prenoćište i sigurnu luku pronalaze u uvali Sv. Jurja. Brojni nautičari uživaju u šetnji rivom i prekrasnim viškim restoranima koji se natječu u vrhunskoj domaćoj kuhinji. Bez obzira koji restoran u Visu odaberete za večeru, sigurno nećete pogriješiti. Naš gastro doživljaj pogledajte u GASTRO KUTKU!
 
 

TOP DESTINACIJE PREPORUČUJU
 
Otok Vis bogat je podzemnim tunelima i bunkerima od kojih suneki danas pretvoreni u prave atrakcije!
 
Otok Vis poznat je po svojim predivnim uvalama i plažama. Svakako posjetite prekrasnu uvalu Stončica, a osvježiti se možete i na gradskim plažama.
 
Nemojte propustiti posjetiti Komižu, prekrasan ribarski gradić na zapadnom dijelu otoka. U Komiži ćete uz brojne prekrasne plaže pronaći i plažu za pse Vartalac.
 
Osobito preporučamo izlet na otok Biševo i njegovu nadaleko poznatu Modru špilju koja će Vas oduševiti svojim plesom svjetlosti. 
 
 
OCJENA DESTINACIJE
 
Otok Vis nas je u potpunosti oduševio i sigurno će biti jedna od traženijih destinacija ovog ljeta. Višani kažu da je Vis otok bogat vremenom, otok gdje je vrijeme stalo. Mi se zasigurno opet vraćamo na Vis!
 
 
NE PROPUSTITE!
 
Ostaci antičkog grada Isse
Arheološki muzej grada Visa
Podzemni tuneli i bunkeri
Viška pogača
Vino Vugava
Ljetno kino
Uvale
Hib
 
 

 

Bili ste ovdje? Ocijenite i komentirajte!