Top Destinacije

Crkva Sv. Eufemije

ROVINJ

Panoramom Rovinja dominira zvonik Crkve sv. Eufemije visok 60 metara. Prema legendi, u ranu zoru 13. srpnja 800. godine, crkvena su zvona uzbuđeno zazvonila. Građani su se sjurili prema moru. Morem je poput kamene lađe doplovio mramorni sarkofag. Zadivljeni Rovinjci su ga pokušavali odvući u grad pomoću volovskih i konjskih zaprega, ali uzalud. Nisu pomogli ni snažni mišići, ni ljudska dosjetljivost. Eufemija se ukazala malenom dječaku rekavši mu: „Ja sam Eufemija Kalcedonska koja svojom krvlju zaručih Isusa. Ti ćeš izvući kamenu korablju svojim tijelom.“ I doista, pred zapanjenim pukom dječak je upregnuo svoje slabašne junice i odvukao sarkofag od obale do crkve na vrhu gradskog brijega. Tamo ga otvoriše i ugledaše nepomično tijelo prelijepe djevojke. Kraj nje se nalazio svitak pergamene na kojem je pisalo: „Ovo je tijelo svete Eufemije, djevice mučenice iz Kalcedona rođene za nebo 16. rujna godine gospodnje 304.“
Na vrhu zvonika nalazi se veliki bakreni kip Sv. Eufemije, postavljen tako da se okreće oko svoje osi prema smjeru vjetra.
Zvonik je otvoren za turiste, ali vjerujte nam, potrebna vam je dobra kondicija za uspon strmim drvenim stepenicama na 60 metara visoki zvonik. Jednom kad se uspijete popeti do vrha, za nagradu ćete uživati u fantastičnom pogledu na Rovinj i okolicu.

 
 
Povratak na prethodnu stranicu