Top Destinacije

Dioklecijanova palača

SPLIT

Za osnutak grada Splita uzima se 295. godina kada je započeta izgradnja Dioklecijanove palače. Taj monumentalni projekt dovršen je desetak godina kasnije i nastala je jedna od najljepših i najvećih urbanih cjelina iz rimskog doba. Palača je zapravo bila pravi mali grad izgrađena po uzoru na kastrum, odnosno rimski vojni logor, okružena visokim obrambenim zidinama s kulama, potpuno funkcionalna i samostalna. Sagradio ju je i njoj živio umirovljeni rimski car Gaj Aurelije Valerije Dioklecijan, rodom iz Dalmacije, točnije iz okolice Salone. Napustio je prijestolje Rimskog carstva 305. godine i naselio se u monumentalnoj palači koju je dao izgraditi.
Nakon Dioklecijanove smrti, 316. godine, palača je pružala utočište prognanim članovima carske obitelji.
Salona je bio antički grad, središte rimske provincije Dalmacije. Na vrhuncu svog razvoja  imala je 60 tisuća stanovnika.
Rušenjem Salone u 6. stoljeću od strane Avara, dio stanovništva se naseljava unutar zidina Dioklecijanove palače. Na ostacima Salone sagrađen je današnji grad Solin.
U srednjem vijeku, točnije u razdoblju od 12. do 14. stoljeća, unutar palače sagrađene su brojne srednjovjekovne zgrade. 
 
Povratak na prethodnu stranicu